תאומים בני יומם (צילום: istockphoto)
"למה להגיע לניתוח?" | צילום: istockphoto
ניתוח קיסרי מתוכנן הוא טרנד שהפך בשנים האחרונות ליותר ויותר רווח; נשים מבקשות לתזמן את הלידה שלהן, ועל הדרך גם לוותר על כאבי הצירים והלידה הוואגינלית. אלא שבעוד שהן זוכות למטח של ביקורות על פינוק, כביכול, הרי שבלידות תאומים מדובר בפעולה שגרתית. רופאים אפילו נוטים להמליץ לנשים על ניתוח קיסרי במקום לידת תאומים, מתוך מחשבה שעדיף למנוע סיבוכים מיותרים, שבסופו של דבר יצריכו ניתוח חירום.
אבל לפי מחקר חדש, נראה שניתוח קיסרי מתוכנן - מומלץ פחות גם במקרה של תאומים.

"אין שום סיבה לומר שלידת תאומים רגילה אינה בטוחה"

המחקר, שהוצג לפני מספר ימים בכנס החברה לרפואת האם והעובר בסן-פרנסיסקו, הראה כי בלידות מתוכננות בשבועות 32-38 להריון, לידה וגינאלית של תאומים אינה מסוכנת יותר מניתוח קיסרי. החוקרים בדקו יותר מ-2,800 נשים מ-26 מדינות, והשוו 1,398 לידות בניתוח קיסרי מתוכנן ל-1,406 לידות וגינאליות, וכאמור לא מצאו שיעור סיבוכים או תחלואה גבוהים יותר באף אחת מהשיטות. הנתונים מתייחסים ללידות שבהן התאום הראשון, הקרוב יותר לפתח הרחם, היה במצג ראש, וכללו נשים בריאות, ללא מחלות רקע.

"התוצאות שלנו מראות שאין שום סיבה להחשיב לידות וגינאליות של תאומים כלא בטוחות, וחובתנו כרופאים להציע את האופציה הזו לנשים שנושאות תאומים ומבקשות ניתוח מתוך חוסר ידיעה", אמר ד"ר ג'ון ברט מאוניברסיטת טורונטו שבקנדה, ממובילי המחקר. "אין שום הוכחה שלידה קיסרית עדיפה או מסוכנת פחות, גם לאם וגם לתינוק. לכן, אני ממליץ בחום לנשים ששומעות מהרופא שלהן שהן חייבות ניתוח קיסרי - לבקש חוות דעת נוספת, ולנסות למצוא רופא נשים שמיומן בתחום, קיבל בעבר לידות תאומים וגינאליות ויבחן איתן את האפשרות של לידה נרתיקית רגילה. למה להגיע לניתוח, אם אפשר ללדת רגיל?"

 למה לא ניתוח קיסרי, בעצם?

חשוב לזכור שהריון תאומים, לפחות מבחינה רפואית, הוא לא מצב אופטימלי. למעשה, מבחינה סטטיסטית, 50% מהריונות התאומים מסתיימים בלידה מוקדמת, לפני שהתאומים בשלים לחלוטין. בנוסף ללידה מוקדמת וסיבוכי פגות שהם בעלי השלכות גם בהמשך, כמעט כל סיבוך הריוני אפשרי מופיע יותר בנשים בהריון מרובה עוברים: הפלות, דימומים, היפרדות שליה, שליית פתח, סוכרת הריון ורעלת.
ולמה בעצם הרתיעה מניתוחים קיסריים? בניתוח קיסרי (גם במקרה של תאומים וגם של עובר יחיד) כרוכים סיכונים לא מעטים, כמו סיבוכי הרדמה, הידבקויות באגן, פגיעה בשלפוחית השתן, דימום, צורך בניתוח קיסרי נוסף בעתיד ועלייה בסיכון למוות תוך רחמי של העובר בהריונות הבאים.
מלבד זאת, ההחלמה מהניתוח מקשה על הטיפול בתינוק בימים הראשונים שאחרי הלידה, וכאשר מדובר בתאומים - מדובר באתגר גדול עוד יותר.

עם זאת, גם בלידה וגינאלית של תאומים ישנם סיבוכים אפשריים. "עיקר החשש ביילוד וגינאלי של תאומים הוא ההקטנה הפתאומית של הנפח התוך רחמי, שעלול להוביל להיפרדות השליה של התאום שעדיין בתוך האם", אומרת ד"ר ליאת גינדס, רופאת נשים ומומחית לאולטרסאונד. "לכל דרך יילוד יש סיכונים ויתרונות, וכמובן שחשוב להיוועץ ברופא המטפל כדי להיות בטוחה שאת מקבלת את ההחלטה הנכונה ביותר".