אישה בהריון מול מחשב מחזיקה את ראשה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
הריון הוא לא מחלה אבל לא מומלץ להסתכן בגלל עבודה | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

יש להניח שלא נחדש לכן, הנשים, שאתן עדיין מופלות לרעה במקום עבודתן. רוב הנשים בישראל עדיין משתכרות נמוך מעמיתיהן הגברים, לא זוכות לקידום, ויתר עניינים לא נעימים. וזה עוד בלי לדבר על כך שאחת התקופות הקשות ביותר בחייהן המקצועיים של נשים רבות היא תקופת ההריון. ארגון הזכויות לאזרח האמריקאי (ה- ACLU) פרסם השבוע מספר מקרים קשים המעידים על הפרה בוטה של זכויות עובדות במהלך תשעה החודשים המדוברים. אז מה עושים נגד זה ומה קורה בישראל? ביקשנו לבדוק.

פוטרה כי המעסיק לא אפשר לה לשתות במהלך המשמרת

אחד מהמקרים הקשים שדווחו לארגון הזכויות לאזרח האמריקאי התרחש בניו יורק, כאשר קופאית שהייתה בהריון התייבשה והתעלפה בזמן עבודתה, זאת למרות הוראות מפורשות של הרופא לשתייה מרובה. היא פונתה באמבולנס לבית החולים, עם סיכון גבוה לעובר. כאשר נשאלה מדוע לא שתתה כפי שהורה לה הרופא, ענתה הבחורה שהמעסיק שלה התנגד לכך שתשתה ליד הקופה.

נערה אחרת באינדיאנה, נאלצה לעבוד בשתי עבודות על מנת לפרנס את משפחתה. משמרת לילה בסידור סחורות בחנות רשת גדולה, וביום עבדה באריזת סחורות בחברת מכשור רפואי. הרופא שלה ייעץ לה לא להרים משאות במשקל של למעלה מתשעה קילוגרמים. חברת הציוד הרפואי, התאימה את תנאי העבודה להמלצת הרופא, אולם חנות הרשת סירבה להקל עליה. מחשש מפני פיטורים, המשיכה לסחוב משאות כבדים ולבסוף הפילה את העובר.

במקרה אחר שארע בלואיזיאנה, דיילת קרקע בחברת תעופה, קיבלה הנחיה מפורשת מהרופא שלא להרים משאות כבדים. המעסיק סירב לתת לה עבודה 'קלה' יותר, ואיים עליה כי אם תביא מכתב מהרופא, הוא ישלח אותה לחופשה ללא תשלום. הנערה, שחששה מאובדן הכנסה, המשיכה לעבוד 10-12 שעות על הרגליים ולסחוב מזוודות כבדות. לקראת סוף ההיריון, החלה לסבול מצירים מוקדמים וילדה בטרם עת תינוק פג, שסבל מסיבוכים רבים.

כשג'ולי נכנסה להריון, היא עבדה במשרה מלאה כנהגת בחברת שילוח בינלאומי גדולה. מכיוון שחלק מהחבילות, יכולות להיות ממש כבדות, היא ביקשה ממעסיקיה לעבור למשרה קלה יותר. ההנהלה סירבה לבקשתה, והוציאה אותה לחופשה כפויה ללא תשלום עד סיום חופשת הלידה.

גם בארץ: עובדת בחברה "פוקס" פוטרה וזכתה בתביעה

עו"ד אריק שלו
עו"ד אריק שלו - גם נשים שמפוטרות בשל הריונן בטרם עבדו שישה חודשים יכולות לתבוע מעסיק בשל אפלייה

בישראל, חוקי המגן מעגנים הגנות שנועדו למנוע אפליית נשים בכלל, ואפלייה כנגד נשים בהריון בפרט. עם זאת, ישנם פסקי דין רבים המעידים כי האפליה ממשיכה להיות גם נחלתינו.

חוק עבודת נשים קובע מספר מנגוני הגנה שנועדו לסייע לנשים העוברות טיפולי פוריות, לנשים בהריון, במהלך חופשה הלידה ולאחר מכן לשמור על מקום עבודתן ולמנוע את הפיכתן לקורבנות עקב הריונן. רק לאחרונה פסק בית הדין לעבודה במספר מקרים בהם הופלו עובדות בהריון לרעה. מקרה אחד קרה ברשת הבגדים "פוקס". מנהלת בחנות הרשת שעבדה שנה וחצי בחברה קודמה למנהלת אך פוטרה לאחר שבישרה שנכנסה להריון. היא תבעה את הרשת. במקרה זה פסק בית הדין כי הייתה עבירה כנגד חוק עבודת נשים וכנגד חוק שיוויון הזדמנויות בעבודה ופסק פיצוי בסך של כ- 90,000 ש"ח. עובדת נוספת שעבדה שלושה חודשים בלבד בחברת יורוקום תקשורת ופוטרה עקב הריונה זכתה לפיצויי בסך 110,000 ש"ח. 

אז מה מותר ומה אסור?

חוק עבודת נשים מגדיר בעזרת התקנות מה הן עבודות אסורות על נשים בהריון, הוא מטיל מגבלה על עבודת לילה ושעות נוספות החל מהחודש החמישי להריון, ואף מטיל איסור על פיטורי נשים העוברות טיפולי פריון, נשים בהריון ונשים לאחר לידה במשך שישים יום מלידתן, בתנאי כי עבדו שישה חודשים אצל המעסיק. פיטורים במקרים אלו מחייבים היתר מהממונה על עבודת נשים במשרד התמ"ת. נשים שהופלו לרעה או פוטרו בשל הריונן, גם בטרם מלאו להן שישה חודשי עבודה אצל מעסיקן, יכולות לתבוע את המעסיק בשל אפלייה המנוגדת לחוק שיוויון הזדמנויות בעבודה.

כמובן שכל מקרה יש לבחון לגופו ולהתייעץ עם עו"ד לדיני עבודה שמכיר את החוק והפסיקה היטב.

עו"ד אריק שלו מתמחה בדיני עבודה, מנהל פורום פיטורין וזכויות עובדים בפרקליטיIL

>> התפטרתי בזמן חופשת לידה. מגיעים לי פיצויים?
>> ילדה בזמן נסיעה בכביש מהיר
הריון יפה לך: הצטרפי לעמוד הפייסבוק של תשעה חודשים