לידה מוקדמת היא אולי הסיוט הגדול ביותר של כל אישה הרה. הפחד שבירידת מים מוקדמת, שמובילה ללידת פג על כל הסיכונים הכרוכים בכך, היא אחת הבעיות הבוערות שמנסה עולם הרפואה והמדע לפתור, עד עתה – ללא הצלחה יתרה.

תינוק פג שוכב על הגב ומסתכל (צילום: AndyL, Istock)
פגות: הסיכון הגדול של לידה מוקדמת. הטיפול החדשני יסייע במניעתה | צילום: AndyL, Istock

"הצלחנו לפתח חומר שדומה לקרום הרחם"

רק בשביל לסבר את האוזן, כ-40% מהלידות המוקדמות קורות בגלל קרע בקרומים המקיפים את העובר, וכעת מקווים מדענים בריטים מאוניברסיטת רדינג, כי נמצא פתרון שעשוי למנוע חלק ניכר מהלידות המוקדמות: טלאי מיוחד, שישמש לתיקון הקרעים במטרה להאריך את ההריון.

לדברי המדענים שפיתחו את הקרומים, בתוך כארבע שנים תיכנס ההמצאה לשימוש בבתי החולים, ותציל תינוקות רבים מלידה מוקדמת ומסוכנת. הקרומים, שמופקים מתאי גזע שנלקחים משליות של נשים מיד לאחר הלידה, יוכנסו לרחם בניתוח לפרוסקופי, ויתקנו את הקרעים הספונטניים שנוצרו בקרומים העוטפים את העובר.

עד היום, הטיפול בלידות מוקדמות נעשה באמצעות רפידות סיליקון מיוחדות, אולם לא בהצלחה מרובה. טיפולים שמרניים יותר כללו תפר של צוואר הרחם וטיפולים בתרופות (כמו פרסולט, סולפט, אוטוסיבן ואנדומד), אולם גם הם לא הצליחו לעצור את הלידות המוקדמות כאשר החלו.

המדענים רואים בטיפול החדש פריצת דרך שתיתן פתרון לבעיה. "מספיקה לנו דגימה משליה של אישה אחת כדי לייצר אלפי קרומים", מסביר ד"ר צ'ה קנון מאוניברסיטת רדינג, ממובילי המחקר. "הצלחנו לייצר חומר שדומה כמעט לחלוטין לקרומי הרחם, ואנחנו בטוחים שהטלאים הללו יסייעו להחזיק את ההריון במקום עד שיגיע הזמן ללדת".

המומחים: "הרעיון מצוין, אבל לא ייתן מענה אמיתי לבעיה"

לידה מוקדמת מתרחשת בין השבועות 24-37 להריון (לפני השבוע ה-24 מדובר עדיין בהפלה מאוחרת), ורשימת גורמי הסיכון ארוכה: לידות מוקדמות בעבר, ריבוי עוברים, זיהומים  שונים אצל האם (כמו זיהום בדרכי השתן, דלקת התוספתן), גיל אם נמוך מאוד או גבוה מאוד ועוד.

בשנים האחרונות עולה בהתמדה שיעור הלידות המוקדמות, וכיום הן מהוות כ-10% מסך הלידות. כאשר מדובר בלידה המתרחשת סביב שבוע 24, מדובר במלחמת הישרדות לכל דבר, שכן הפגים נולדים במשקלים אפסיים וסובלים מסיבוכים רבים. ככל שעולה הגיל שבו מסתיים ההריון עולים סיכויי ההישרדות של הפג, אולם סיבוכים כמו קשיי עיכול, פגיעות מוגברת לזיהומים, קושי בוויסות חום הגוף, בעיות נשימה, בעיות ראייה, בעיות נוירולוגיות שונות ואפילו מחלות לב.

"זה נשמע רעיון מצוין והשימוש בתאי גזע מרשים, אבל לצערי האסוציאציה שעולה כאן היא של הילד ההולנדי עם האצבע בסכר", אומר פרופ' מיכאל קופרמינץ, מנהל היחידה להריון בסיכון גבוה בבית החולים "ליס" של המרכז הרפואי ת"א. "המים לא יורדים סתם, אם זה קורה כנראה שיש בעיה, ולא בטוח שסתימה נקודתית של 'החור' תפתור את הבעיה בכל המקרים".

מה עוד אפשר לעשות עם תאי גזע? תאי זרע מלאכותיים