בכל ביקור מעקב הריון שגרתי, מודדים לך את לחץ הדם ואת נשלחת אחר כבוד למלא את הכוס, שוב, על מנת שהאחות תטבול סטיק לזיהוי חלבונים בדגימת השתן שנתת. תוצאה חריגה בשני המדדים החשובים האלה הינה קריטית, שכן עלולה לרמז על רעלת הריון.

רופא מודד לחץ דם לאישה בהריון (צילום: istockphoto)
לחץ גם גבוה- אחד המדדים המצביעים על רעלת הריון | צילום: istockphoto

עד היום לא הייתה תשובה ברורה מה גורם לרעלת ולכן טרם פותח טיפול יעיל נגדה. במקרים קשים הפתרון היחיד הוא סיום ההריון, גם במחיר של לידת פג בשבוע מוקדם מדי. טיפול חדש, שנמצא כעת בשלבי מחקר ופיתוח, מציע פתרון אפשרי לבעיה.

החוקרים: "זיהינו החלבון שגורם לרעלת"

המחקר התנהל בשיתוף חוקרים אמריקאים מהמסצ'וסטס ג'נרל הוספיטל יחד עם חוקרים גרמנים מבית חולים בקלן. צוות חוקרים זיהו חלבון בשם Flt1, שהופיע בשיעור גבוה בדמן של נשים שסבלו מרעלת קשה בשבועות מוקדמים יחסית של ההריון. ככל הנראה, החלבון הסורר פוגע בהתפתחות כלי הדם השלייתיים, שרוב הרופאים מאמינים כי תפקוד לקוי שלהם הוא אחד הגורמים לרעלת.

אם עד עכשיו זיהוי הרעלת התבצע באמצעות מדדים גופניים, כמו לחץ דם גבוה מהרצוי (בדרך כלל ערכים הגבוהים מ-90/140) או נוכחות מוגברת של חלבון בשתן מהווים (לעתים יחד עם כאבים ברום הבטן וטשטוש ראייה), עכשיו פיתחו החוקרים טכניקה חדשנית לסינון החלבון מדמה של האישה, והשיגו תוצאות מרשימות.

הטיפול הנסיוני אותו פיתחו החוקרים, הוצע לנשים שאובחנו כלוקות ברעלת הריון חמורה בשבועות מוקדמים יחסית (27-30). נשים שהסכימו לטיפול רשמו ירידה ניכרת ברמת החלבון המזיק בדמן, וכן ירידה של לחץ הדם ורמות החלבון בשתן.

הנשים שקיבלו את הטיפול הצליחו להמשיך את ההריון עד שלושה שבועות לאחר שאובחנה לראשונה הרעלת, בעוד שנשים אחרות במצבן נאלצו לסיים את ההריון (בהשראת לידה או בניתוח קיסרי) עד ארבעה ימים לאחר האבחון. בנוסף, חרף העובדה שהתינוקות שנולדו לאמהות שעברו את הטיפול הנסיוני נולדו פגים, הם שוחררו לביתם ללא סיבוכים מיוחדים לאחר שהשלימו את משך האשפוז שנדרשו לו בפגייה.

המומחים הישראליים : "פריצת דרך בטיפול בתופעה"

"זה באמת מחקר ראשוני מאוד", אומר ד"ר רוני חן, מומחה לרפואת נשים במרכז הרפואי בילינסון מקבוצת הכללית. "אבל אם החוקרים יצליחו, זו תהיה פריצת דרך של ממש, שתציל הרבה אמהות ותינוקות".

לדברי ד"ר חן, רעלת מתפתחת לקראת סוף ההריון, אולם במקרים קשים היא יכולה לתקוף גם נשים בטרימסטר השני. מכיוון שהטיפול היעיל היחיד הוא יילוד העובר, ככל שהרעלת מופיעה בשבוע מוקדם יותר, פוחתים סיכוייו לשרוד. זאת ועוד, סיבוכים של הרעלת יכולים להוות סכנה מוחשית לאם ולעובר: האם עלולה לסבול מכשל כלייתי מכשל של הכבד, בצקות מוחיות, התקפים ואפילו למות כתוצאה מהמחלה. העובר חשוף לעיכוב גדילה או מוות תוך רחמי, ואם הרעלת תקפה את האם בשלב מוקדם של ההריון גם מסיבוכים אפשריים של פגות קשה.

"יש ויכוח על הסטטיסטיקה, אבל נהוג לומר שעד 7% מהנשים ההרות ילקו ברעלת. מי שנמצאת בסיכון מיוחד היא אם מבוגרת מאוד או צעירה מאוד, מי שסובלת מלחץ דם גבוה גם בלי קשר להריון וכל מי שיש לה בעיות כליה, בעיות לב ומחלות רקע שונות. גם ולדנות, כלומר לידה של חמישה ילדים ויותר, מהווה גורם סיכון", אומר ד"ר חן.

 

>> פריצת דרך מחקרית  גם בחקר תופעת המוות בעריסה