אישה יולדת בחדר לידה (צילום: Andrei Zametalov, Istock)
תאריך לידה משוער? רק השערה | צילום: Andrei Zametalov, Istock
כשישאלו על היום המרגש בחייהם, רוב האנשים יציינו את היום שבו נישאו ואת הימים שבהם נולדו ילדיהם. אבל בעוד שאת תאריך החתונה רובנו בוחרים בקפידה חודשים מראש, לידות נוטות להתרחש לפני או אחרי הזמן, ובכל מקרה – רק לעתים נדירות קורות בדיוק בתאריך המשוער, אותו מועד דמיוני שמלווה אותנו לאורך ההריון ומחושב לפי תאריך הווסת האחרונה וגודל העובר בבדיקת האולטרסאונד הראשונה.

לפעמים הניחושים מצליחים, לפעמים הרבה פחות

הניסיון לנחש את תאריך הלידה הוליד במשך הדורות מיתוסים, נוסחאות וסימנים שונים. בטן נמוכה, אף נפוח, תזמון הלידה של אם היולדת ואחיותיה – לכל אחד יש שיטה לנחש מתי יתרחש הפלא. לפעמים הניחושים מצליחים, לפעמים הרבה פחות – אבל מחקר חדש ומקיף מנסה לשפוך קצת אור על הטווח הנורמלי ללידה במועד, ומגלה: רק 1 מ-20 נשים יולדת בדיוק בתאריך המשוער שלה.

המסקנה המרכזית של המחקר, שהתפרסם במהדורה האינטרנטית של כתב העת הרפואי Human Reproduction, היא מה שכל הריונית שמעה לפחות פעם אחת בחיים: התינוק ייצא כשהוא מוכן, ועוד לא נולד התינוק שלא נולד. בנימה מדעית יותר, קובע המחקר כי רוב הנשים יולדות בשבוע ה-38 להריונן, ו-75% יולדות בטווח של עשרה ימים לפני או אחרי התאריך המשוער שלהן.

"הטווח הנורמלי והתקין ללידה הוא משבוע 37 ועד שבוע 42", הזכירה ד"ר אן מארי יוקיק, פוסט דוקטורנטית מהמכון הלאומי לבריאות הציבור בארה"ב, שנטלה חלק במחקר. "מצאנו שהזמן הממוצע מרגע הביוץ ועד הלידה הוא 268 ימים, ובמונחים מוכרים יותר: השבוע הממוצע ללידה הוא  38+2. עוד גילינו שהטווח ללידה נורמלית רחב משחשבנו – בעבר שיערנו שהטווח שבין שבוע 37 ל-42 נובע בעיקר מטעויות בחישוב ומביוץ שהתרחש מוקדם או מאוחר יותר ממה שהנחנו, אבל כשבדקנו לעומק גילינו שגם בניכוי הטעויות הללו, להריונות פשוט יש טווח מאוד רחב של משכי זמן, וההריון התקין הקצר ביותר נמשך עד חמישה שבועות פחות מההריון התקין הארוך ביותר".

כל אישה היא שונה וייחודית

תינוק ישן  (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
תינוק יוצא כשהוא מוכן | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
החוקרים התחקו אחר המועד המדויק שבו הרו הנבדקות באמצעות בדיקות שתן יומיות שנערכו לכן בתקופה שבה ניסו להרות. באמצעות מעקב אולטרסאונד גילו החוקרים כי יש הבדלים במשך הזמן שלוקח לעובר להיקלט ברחם אחרי ההפריה, וכי עוברים שאיחרו להשתרש ברחם גם נולדו מאוחר יותר בהשוואה לחבריהם שהזדרזו לתפוס את מקומם ברחם של אמא. המחקר העלה עוד כי נשים מבוגרות יותר נוטות ללדת בשלב מאוחר יותר בהריון, וכמותן נשים בעלות עודף משקל משמעותי.

"אני סבורה שהמסקנה הכי משמעותית מהמחקר היא שרופאים צריכים להיות יותר מהוססים כשהם מציעים לסיים הריונות שמתארכים, כאשר אין מספיק נתונים באשר למשכו האמיתי של ההריון", חידדה ד"ר יוקיק. גם מרווי יוקינן, ראש האיגוד המקצועי של המיילדות בבריטניה, מתלהבת מהתוצאות: זה מחקר מעניין וחשוב, אם כי אני חיבת לציין שבמיילדות מעולם לא מתייחסים לתאריך המשוער כאמת מוחלטת, אלא יותר כאינדיקציה כללית. המחקר הזה מאשש מחדש את מה שידענו תמיד – כל אישה היא שונה וייחודית, ויש טווח רחב מאוד ל'נורמלי' בהריון". 

>> רוצה עגלת אויסטר במתנה? כנסי

הריון יפה לך: הצטרפי לעמוד הפייסבוק של תשעה חודשים