פג בתוך אינקובטור (צילום: racheldonahue, Istock)
פגות: אחת מסכנות הלידה המוקדמת. הטבעת תקטין את הסיכוי | צילום: racheldonahue, Istock

הוא מגדיל חזות שטוחים, מכינים ממנו תבניות אפייה שאינן נדבקות לעולם – ועכשיו הוא מגיע לככב גם בתחום ההריון והלידה, וליתר דיוק: למנוע לידות מוקדמות.

המילה האחרונה בתחום היא טבעת סיליקון גמישה, פשוטה וזולה, שמבטיחה להפחית משמעותית את שיעור הלידות המוקדמות באמצעות סגירת צוואר הרחם מבחוץ.

מושחלת סביב צוואר הרחם ומונעת פתיחה

כל לידה שמתרחשת לפני השבוע ה-37 להריון מוגדרת כלידה מוקדמת. ככל שהלידה מתרחשת מוקדם יותר, והפג שנולד קטן יותר, גדלה הסכנה לחייו, ועולה שכיחותן של בעיות בריאות קשות: בעיות נוירולוגיות, קשיי עיכול, בעיות נשימה, בעיות ראייה ועוד אינספור ליקויים ומחלות, שחלקם מלווים את הסובלים מהן גם בחיים הבוגרים.

כיום יודעים הרופאים להצביע על גורמי סיכון ללידות מוקדמות, כמו עישון, השמנת יתר, זיהומים שונים ולידות מוקדמות בעבר, אולם קשה לנחש מי מועדת ללידה מוקדמת, ולא תמיד אפשר לטפל ולמנוע את האסון. במקרים מסויימים מבצעים תפר צוווארי: סגירה מכנית של צוואר הרחם, שנועדה לחזק אותו ולמנוע ממנו להיפתח ולאפשר ללידה להתחיל לפני המועד. הפעולה כרוכה בסיכונים ובסיבוכים, שטבעת הסיליקון החדשה עשוייה למנוע.

את הטבעת, שעלותה פחות מ-50 דולר ואמורה להיות מושחלת סביב צוואר הרחם בהליך פשוט יחסית, פיתחו מדענים ספרדים. לאורך הניסוי הם אספו נתונים על 15,000 נשים שעברו בדיקות אולטרסאונד למדידת אורך צוואר הרחם, בין השבוע ה-20 לשבוע ה-23 להריונן. הנשים נבדקו בחמישה בתי חולים שונים בספרד, ומקרבן נמצאו 380 נשים עם התקצרות של צוואר הרחם (צוואר שאורכו פחות מ-25 מ"מ), סימן מדאיג החוזה בדרך כלל לידה מוקדמת בקרוב.

הנשים עם הצוואר הבעייתי חולקו באופן אקראי לשתי קבוצות, שכל אחת מהן מנתה 190 נבדקות. נשות הקבוצה הראשונה עברו את החדרת טבעת הסיליקון החדשה, ונשות קבוצת הביקורת לא עברו כל טיפול מונע. בתום הניסוי, רק 12 נשים שקיבלו את הטבעת ילדו לפני השבוע ה-34 להריון, לעומת 51 נשים בקבוצת הביקורת: ובמספרים, 6 אחוזי לידה מוקדמת לעומת 27 אחוזים.

"פתרון חשוב ופורץ דרך"

תינוק שנולד בשבוע ה-34 להריון עדיין נחשב פג, אולם אחוזי הסיבוכים והתמותה בשבוע זה אינם גבוהים בהשוואה לשבועות מוקדמים יותר, ומדובר בפגות קלה. הנשים שנעזרו בטבעת לא דיווחו על תופעות לוואי, ו-95% מהן אמרו כי היו חוזרות על התהליך.

"כל נושא הלידות המוקדמות לוט בערפל", אומרת ד"ר ליאת גינדס, רופאת נשים ומומחית לאולטרסאונד. "אבל לפעמים יש בעיה מכנית בצוואר הרחם, שלא עומד בעומס של הרחם הגדל, נפתח לפני שיש צירים ובעצם גורם ללידה להתחיל הרבה לפני שהעובר בשל לצאת החוצה".

ד"ר גינדס מציינת, כי בעבר היו מבצעים את פעולת תפירת צוואר הרחם, אבל כיום ממעיטים להשתמש בה, ותופרים רק כשאין ברירה אחרת ושהפעולה חיונית לשמור על ההריון. "זו פעולה פולשנית, שמתבצעת בהרדמה כללית ועלולה לגרום לזיהומים או דימומים, ואפילו, באופן אירוני, לירידת מים, בדיוק מה שניסינו למנוע. ישנו סוג נוסף של תפירה, שנקרא 'תפירה הירואית' ומבוצע כאשר הצוואר כבר מתחיל להיפתח, כצעד אחרון לעצירת הלידה. אם הטבעת הזו אכן תיכנס לשימוש זה נשמע כמו פתרון לא רע בכלל, לפחות עבור תפרים מניעתיים, ומעניין לראות כיצד ההמצאה תתפתח".  

ואיך אפשר להקטין את הסיכויים ללידה מוקדמת?