גבר ואישה עם תינוק אחרי הלידה (צילום: Kati Molin, Istock)
התינוקת נלקחה מיד לאחר הניתוח הכפוי | צילום: Kati Molin, Istock
הוצאת ילדים מחזקת הוריהם היא אף פעם לא סיפור פשוט, אבל הסיפור הבא מורכב באופן מיוחד. בצעד נדיר ותקדימי החליטו רשויות החוק בבריטניה לכפות על אישה הרה ניתוח קיסרי, שמיד עם סיומו נלקחה התינוקת לטיפול שירותי הרווחה.

התינוקת, כיום בת שנה ושלושה חודשים, נולדה בניתוח קיסרי כפוי שעליו הורה בית המשפט העליון במדינה. אמה, תושבת איטליה ששהתה בבריטניה במסגרת עבודתה, סבלה מהתמוטטות עצבים קשה, ואף שלטענתה הספיקה להתאושש לחלוטין מהמשבר שפקד אותה מסרבות הרשויות בבריטניה להחזיר את הילדה לחזקתה.  

"נחצה כאן גבול בפגיעה בזכויות הפרט"

המקרה הפך כמובן לסאגה משפטית בינלאומית, כשפרקליטיה של האישה טוענים כי מדובר בהחלטה שערורייתית וחסרת תקדים בחריפותה, ומאידך רשויות החוק בבריטניה טוענות כי ההחלטה נעשתה לטובת האם והתינוקת, נשקלה בכל כובד הראש הראוי ואף התקבלה לאחר התייעצות עם משפחתה של האישה ועם אנשי מקצוע מובילים בתחומם. "ב-40 שנות עבודתי כעורך דין מעולם לא נתקלתי בסיפור קשה כל כך", אמר ברנדן פלמינג, עורך דינה של האישה. "אם טובת התינוקת עמדה לנגד עיני בית המשפט, מן הראוי היה ליצור קשר עם רשויות הרווחה באיטליה, ולהודיע להן על הלידה הצפויה של האישה לכשתחזור למולדתה, ולא להתערב בצורה בוטה כל כך".

הנושא הגיע עד לבית המחוקקים הבריטי. "כבר ראיתי בעבר מקרים של פגיעה בזכויות הפרט בפסיקות בענייני משפחה, אבל כאן נחצה גבול", אמר חבר הפרלמנט ג'ון האמינג. "הניתוח בוצע ללא הסכמת האם וכאשר הייתה במצב שלא אפשר לה להבין את המתרחש, וזה מדאיג מאוד".

האישה, ששמה כמובן נותר חסוי, הגיעה לבריטניה בחודש יולי שעבר לצורך השתלמות מקצועית. ככל הנראה, היא לא הקפידה על נטילת תרופות קבועות שהיא מקבלת לטיפול בהפרעת אישיות דו-קוטבית, וסבלה מהתמוטטות עצבים והתקף חרדה קשה כבר בשדה התעופה. היא התקשרה מיוזמתה למשטרה, ופונתה לבית חולים בעיר אסקס, ולדברי פרקליטה "רק בשלב מאוחר יותר התחוור לה כי מדובר בבית חולים פסיכיאטרי". משהבינה כי היא נמצאת באשפוז פסיכיאטרי ביקשה לעזוב את המקום ולהגיע לחדר המלון שהמתין לה, אולם הצוות במקום אסר עליה לצאת מהמתקן הרפואי. בינתיים השיגו שירותי הרווחה צו בית משפט שכפה עליה את הניתוח הקיסרי. האישה, שהייתה במצב הכרתי מעורפל, נלקחה לבית חולים שבו בוצע בה הניתוח, ולדברי פרקליטה, רק לאחריו הובהר לה כי התינוקת שהייתה ברחמה הוצאה ממנו ונלקחה לטיפול שירותי הרווחה.

"מדובר במקרה בהחלט חריג"

 לאחר שחרורה מביתה חולים היא שבה לאיטליה, ובחודש פברואר האחרון היא חזרה לבריטניה כדי לקבל את בתה בחזרה במסגרת הליך משפטי מורכב. פרקליטיה טענו כי היא נוטלת את התרופות בקביעות וכי חל שיפור משמעותי במצבה הנפשי, אולם בית המשפט השתכנע מטענות שירותי הרווחה, לפיהן תיתכן נסיגה במצבה ולכן טובת הילדה היא להישאר בטיפול חיצוני.

פרקליטי האישה הודיעו כי ימשיכו להיאבק, אולם בינתיים תישאר הילדה בחזקת שירותי הרווחה, ואם לא תשונה ההחלטה – תימסר לאימוץ. 

אין תמונה
עורכת הדין מתת פלסנר
"המקרה המתואר בהחלט חריג", אומרת עורכת הדין והמגשרת מתת פלסנר, בעלת משרד בתחום המעמד האישי. "מכיוון שלא כל פרטי המקרה ידועים, אני יכולה להגיד רק שביצוע הניתוח מוצדק רק במידה שהאם הייתה חייבת לקבל טיפול רפואי שעלול היה להזיק לעוברית, ולכן נוצר צורך ביילוד הדחוף. סעיף 11 לחוק הנוער קובע כי במצב חירום לפקידי הסעד סמכות לנקוט כל צעד כדי להבטיח את טובת הילד, ולכן אם עושים הקבלה למקרה שלפנינו, מדובר במהלך ראוי בנסיבות שציינתי.

"לי אישית לא ידוע על מקרה דומה בישראל, והמקרה הקרוב ביותר הוא של ילד, כיום כמעט בן 3, שנלקח מאמו כבר בבית החולים בשל מחלת נפש קשה ממנה היא סובלת. הילד נמסר לזוג שהמתין לילד במשך 20 שנה, אולם כשהיה בן שנתיים וחצי ביקשה דודתו, קצינה בצה"ל, נשואה וללא ילדים משלה, לאמצו. בית המשפט המחוזי החליט להשאיר את הילד אצל ההורים שעתידים להפוך למאמצים, אולם בית המשפט העליון הפך את ההחלטה וקבע כי יש להעבירו לידי דודתו. ההורים המועמדים לאמץ את הילד ביקשו דיון מיוחד נוסף, שיהווה את הערכאה האחרונה, בניסיון להשאירו אצלם – ובאופן אישי, אני סבורה כי במקרה הזה טובת הילד היא להשאירו עם ההורים שעתידים להפוך למאמצים ולא להעבירו למשפחה הביולוגית, דווקא בגלל שמדובר באחותה של אמו, שבוודאי נמצאת עמה בקשר שיחשוף גם את הילד לאם הלא כשירה, וכן בשל העובדה שהם ההורים שהוא מכיר כל חייו". 

>> לא ייאמן: האישה הזאת ילדה לפני ארבעה ימים
>> הכי 2014: המוצרים החדשים לתינוק ולאם

הריון יפה לך: הצטרפי לעמוד הפייסבוק של תשעה חודשים