אישה בהריון ליד מחשב (צילום: Thinkstock, getty images)
חוק עבודת נשים אוסר, בין השאר, לפטר עובדת בהריון | צילום: Thinkstock, getty images

לרגל דיון שהתקיים היום (ב') הוועדה לקידום מעמד האשה בכנסת, פירסם מינהל ההסדרה והאכיפה במשרד הכלכלה נתונים שנתיים על פעילותו בתחום חוק עבודת נשים. הממצאים מעידים על גידול בהיקף הבקשות שהוגשו מצד מעסיקים למינהל בבקשה לסיים את העסקתן של נשים בהריון, בעיקר על רקע כלכלי.  חוק עבודת נשים אוסר, בין השאר, לפטר עובדת בהריון או עובדת בטיפול פוריות, אלא אם ניתן לכך היתר על ידי אגף ההסדרה במינהל ההסדרה במשרד הכלכלה.

המעסיקים מבקשים לפטר, אך שיעור ההיתרים והסירובים לא השתנה

ניתוח נתוני 2013 מעלה כי בסך הכל ניתנו 956 החלטות פיטורים לעומת 760 החלטות ב–2012. המדובר בגידול של 13% במספר בקשות המעסיקים וגידול כולל של 25% במספר הבקשות שטופלו ב–2013. במקביל ניתנו 192 סירובים לפיטורים לעומת 152 סירובים ב–2012. חשוב להדגיש כי שיעור ההיתרים והסירובים מתוך כל ההחלטות נשאר זהה בין השנים 2012 ל-2013.

העילה למתן היתר נובעת ב-66% מהמקרים מבקשה על רקע כלכלי. מנהלת אגף ההסדרה במשרד הכלכלה רבקה מקובר: "ניתן לראות כי ההיתרים בגין מצב כלכלי מוכח נובעים מהעילות של ירידה בהכנסות, מכירת פעילות המפעל או החברה, סגירת מחלקה או סניף של החברה, סגירת העסק, סיום פרויקט או צמצום בכוח אדם בכלל החברה או בית העסק".

נוסף על פיטורי נשים בהריון התקבלו במינהל 161 תלונות בחשד להפרות חוק עבודת נשים. בעקבות זאת נפתחו 109 תיקי חקירה בגין חשד לפיטורי עובדת בהריון, חופשת לידה או טיפולי פוריות, וניתנו תשעה עיצומים כספיים בסך של 315 אלף שקל בגין הפרת חוק עבודת נשים. כמו כן הוגשו 11 כתבי אישום בגין הפרת חוק עבודת נשים והתקבלו שלושה גזרי דין כגד מעסיקים שהורשעו בעבירה על חוק עבודת נשים.

_OBJ

34% מהפניות שהגיעו לנציבות שוויון הזדמנויות בעבודה בשנה שעברה היו בגין אפליה על רקע הריון - עלייה של 2.5% לעומת 2012. בנוסף, מסקר מעסיקים שעשתה הנציבות עולה כי נשים עדיין לא מקבלות את הקרדיט המגיעה להן כעובדות מסורות. לא פחות מ–60% מהמעסיקים סבורים שנשים יתקשו למלא חלק מהתפקידים בארגון. במקביל כ–20% מהאמהות לילדים עד גיל 6 דיווחו שחשו אפליה במקום עבודה, מספר הנתמך בתפיסה ציבורית: 80% מהציבור סבורים שאמהות לילדים קטנים ונשים אכן סובלות מאפליה.

נציבת שוויון הזדמנויות בעבודה במשרד הכלכלה, ציונה קניג יאיר, אמרה: "כדי לצמצם עוד יותר את בקשות המעסיקים, יש לפעול במישור ההסברתי ולמגר דעות קדומות בשוק העבודה לגבי נשים ואמהות במיוחד. תפיסות אלה גורמות לפערי שכר, פחות נשים בעמדות בכירות, הפסד כלכלי למשק והפסד של כוח אדם איכותי שהוא במקרה גם חצי מהאוכלוסיה".

>> כמה יעלה לך אשפוז בבית חולים כולל חנייה ואוכל?
>> לפי חברת שקדייה: מקום הנשים במטבח?

הכתבה פורסמה במקור באתר The marker