כאבי גב בהיריון גורמים לנשים מסוימות סבל רב כל כך, עד שתנועתן מוגבלת. עבור נשים רבות אחרות, כאבי גב בהריון הם פשוט מטרד. לפי מחקרים שנערכו, למעלה משני שליש מהנשים סובלות מכאבי גב בעוצמות שונות במהלך ההיריון.
כאבי הגב נגרמים בגלל שינוי במרכז הכובד של הגוף: משקל הבטן גדל ונוצר עומס על השרירים והרצועות בגב התחתון. פעמים רבות, מתיחת שרירי הגב יוצרת תגובת שרשרת של השרירים האחרים בגב ואז הכאב מורגש לא רק בגב התחתון אלא גם בצוואר, בשכמות ובמרכז הגב.
החדשות הטובות הן שעל ידי מספר צעדים פשוטים תוכלי להפחית את כאבי הגב ואולי גם למנוע אותם לגמרי. מה למשל?
1. נעליים מתאימות. במהלך ההיריון לא מומלץ לנעול נעלי עקב, שגורמות להחמרה בכאבי הגב. כשאת נועלת נעלי עקב, שיווי המשקל שלך מתערער, הגוף נוטה קדימה והעומס על הגב מחמיר. בנוסף לכך, עם נעלי עקב גדל הסיכון לנפילות ופציעות ובקיצור – לא מומלץ.
אז מה כן? עדיף לנעול נעליים נוחות ותומכות עם מדרס טוב. פחות אופנתי, אבל בטוח יותר בריא.
2. התכופפי בצורה נכונה. אם את רוצה להרים משהו מהרצפה ומכופפת את הגב שלך, זה מעמיס על הגב התחתון, גם כאשר את לא בהיריון. הוסיפי למשוואה הזאת עוד כמה ק"ג טובים על הבטן ותקבלי כאב גב רציני. אם את רוצה להרים משהו מהרצפה, כופפי את הברכיים שלך, ככה הרגליים והישבן יישאו את המשקל, ולא הגב.
3. מצאי תנוחה נוחה לשינה. כאשר את ישנה, חשוב שתמצאי תנוחה בה משקל הגוף שלך מתחלק באופן שווה ועמוד השדרה ישר. עבור רוב הנשים, תנוחה זו היא שינה על הצד עם כרית מתחת לברכיים, שתומכת בגוף ומאפשרת לעמוד השדרה להישאר ישר. לנשים אחרות הכי נוח לישון על הצד עם כרית מתחת לבטן. נסי זאת ותראי מה הכי נוח עבורך.
ניתן להאריך את שרירי הגב שהתקצרו
גלית פרי, סמנכ"לית הדרכה ברשת סטודיו C, מסבירה שהדרכים הטובות ביותר להפחית כאבי גב בהיריון הן יציבה נכונה, תנועתיות, חיזוק שרירי הבטן ומתיחות:
4. יציבה נכונה. בגלל שינוי מרכז הכובד של הגוף, הקשת המותנית גדלה. ניתן להקטין את הקשת המותנית ואת העומס על הגב התחתון אם מקפידים לשמור על גב זקוף, לאסוף את הבטן פנימה ולא לעמוד יותר מדי במקום אחד. בנוסף לכך, כאשר יושבים באופן ממושך, חשוב להגביה את הרגליים על שרפרף. כך, זרימת הדם לגב משתפרת.
5 . מתיחות. כתוצאה מהמשקל הגדל של הבטן, שרירי הגב התחתון מתקצרים ועל ידי מתיחות, ניתן להאריך אותם. ניתן למשל למתוח את הגב התחתון על ידי "עמידת שש" – כאשר שתי הידיים, שתי הברכיים ושתי כפות הרגליים על הרצפה, ואז לקמר ולקער את הגב.
"קימור" – הרמה שלו כלפי מעלה כמו חתול, "קיעור" – השטחה שלו בחזרה כלפי מטה.
6. חיזוק שרירי הבטן. במהלך ההיריון חשוב לחזק את השריר הרחב בטני, שהוא השריר שתומך בגב. הדרך הטובה לחזק אותו היא "לשאוב" את הבטן פנימה. תרגילים כמו כפיפות בטן בהם עולים משכיבה לישיבה אינם מומלצים בהיריון, כי הם מעלים את הלחץ התוך-בטני.
7. תנועתיות. תרגילים שונים בהם מזיזים את האגן משחררים לחצים מהגב התחתון ותורמים לגמישות השרירים. תרגילים אלה הם למשל ישיבה על כדור פיזיו וסיבוב האגן במעגלים.
ומה אם עדיין כואב?
אם הצעדים המומלצים לא עזרו, קיימים כמה דברים שיכולים לעזור:
8. עיסוי. עיסוי במהלך ההיריון יכול להפחית באופן משמעותי את העומס על הגב התחתון. חשוב מאוד לעבור את העיסוי אצל איש מקצוע המתמחה בעיסוי מתאים לנשים הרות, כדי שיתחשב בשינויים שהגוף עובר, למשל העלייה בלחץ הדם.
9. רפואה משלימה. דיקור סיני וכירופרקטיקה עשויים להקל באופן משמעותי על כאבי גב, ונחשבים בטוחים במהלך ההיריון, אם המטפל מומחה בטיפול בנשים הרות.
10. ייעוץ רפואי. אם מדובר בכאב גב מתמשך וקשה במיוחד, ואף אחת מהדרכים שתוארו אינה מקלה, כדאי לפנות לרופא, לוודא שלא מדובר בפריצת דיסק או במצב אחר המצריך טיפול.
>> מדריך: תרופות סבתא שיקלו עלייך בהיריון