ליזה ומוטי בר סימן טוב מחולון, היום בני 40, החלו את מסעם להפוך למשפחה לפני שתים-עשרה שנה. הם ניסו הזרעות, 12 טיפולי IVF, תרומת ביצית ותרומת זרע, אך שום דבר לא תפס. הם הלכו לכל המומחים עד שהבינו שרק תהליך פונדקאות יביא עמו את הילד המיוחל. ובסופו של תהליך מדהים בארץ נולדה אופיר, היום בת שנתיים וחצי, ומאז היא ממלאת את הבית באושר ואור. עכשיו הם מתכוונים להתחיל בתהליך פונדקאות נוסף כדי להגשים את חלומם לאח לאופיר.

מה הם למדו על התהליך בגלגול הראשון ומה חשוב לדעת רגע לפני שיוצאים לדרך? 

  1. אל תחששו מעלות התהליך

    גגלו "הלוואה לפונדקאות" – תמיד יש בנק שנותן הלוואה ייעודית עם תנאים נוחים של ריבית נמוכה ופריסה לעשר שנים. כשיצאנו לדרך, גיוס 250 אלף שקל נראה לנו בלתי אפשרי. בסופו של יום, אני עובדת בחברת ביטוח ומוטי נהג מונית. רחוקים מלהיות מוגדרים כבעלי ממון, אבל כשרוצים הדברים מסתדרים. לקחנו הלוואה של 200 אלף לעשר שנים והמשפחה עזרה".
  2. בחרו סוכנות שאתם מתחברים אליה ומבטיחה איתור פונדקאית בזמן קצר וזיווג נכון

    "אני מאמינה שעדיף חברה גדולה וחזקה. אנחנו קיבלנו המלצה על הסוכנות דרך הרופא המטפל וכשפנינו אליה היה בינינו חיבור מיידי – אצלנו החיבור היה בגלל האנושיות שהרגשנו בחברה, והיא חיברה לנו פונדקאית בתוך שלושה חודשים:. 
  3. בחרו זוג שאתם מרגישים שתוכלו ליצור איתו קשר של אמון

    "הפעם הראשונה שפגשנו את הפונדקאית ובן זוגה הייתה בפגישה שנקבעה לנו בסוכנות. בפגישה כל צד סיפר על עצמו ולמה הוא פה. זה היה רגע מותח ומרגש ולשמחתנו הרבה, היה לנו חיבור טוב מהרגע הראשון. ידענו שאנחנו עומדים להיות צמודים מאוד לזוג הזה בתקופה הקרובה, ויכולים לצוץ דילמות וקשיים כך שחשוב שתהיה תקשורת טובה. מובן שתמיד אפשר להתייעץ הם הסוכנות איך נכון לנהוג במקרים מסוימים".
  4. גם אם הקשר מאולץ בהתחלה – זה ישתחרר עם הזמן

    "להכיר זוג זר לחלוטין שיצטרך להפוך לחברים הכי טובים שלנו הוא לא דבר מובן מאליו כלל, אבל דאגנו להפוך אותו לכזה. קיימנו שיחות קבועות מדי יום חמישי, ובהן דיברנו על חיי היום יום שלנו, איך עבר השבוע, עבודה, ילדים – ממש כמו שמדברים עם חברים. קבענו גם מפגש במסעדה שממש חיבר בינינו. בחגים שלחנו זה לזה מתנות ובלידה הם קנו לנו מתנה מיוחדת ומרגשת – שרשרת עם הכיתוב 'אמא', ואנחנו הבאנו להם מתנה אישית. הקשר האישי חיוני לתהליך כולו– כך הפונדקאית מתחברת לתהליך ולזוג, והרצון והשליחות שלה מתגברים. בזכות הקשר בינינו חווינו יחד את הבדיקות, וראינו את התרגשותה מהחיים שהיא נותנת עבורנו".
  5. חשוב שהפונדקאית תרגיש חשובה ומוערכת

    "לכו יחדיו לכל הבדיקות – זה מחזק את הקשר להיריון ולחוויה. לפני שקיבלנו את ההחלטה להתחיל תהליך פונדקאות, הצטערתי מאוד שלא אחווה את תהליך ההיריון, אבל כאשר התחלנו ועברנו יחד את כל הבדיקות, מבדיקת הבטא ועד הלידה, הרגשתי ממש חלק מההיריון ומהחוויה (ויש גם פלוסים – לא מרגישים בחילות, צרבות ומצליחים לישון)".

  6. הכינו תיקיית היריון משלכם

    "במקביל לתיקייה שיש אצל הפונדקאית. לרגע אל תשכחו שזה ההיריון שלכם והאחריות שלכם. אתם אלה שקובעים את התורים לרופאים – עוזר מאוד לפונדקאית וגם לכם לבצע כך את מעקב ההיריון".
  7. לכו יחד לסיור בבית החולים לקראת הלידה

    "דברו על חוויית הלידה ומה הציפיות שלכם. ביום שבו הלכנו יחד לסיור האחות שאלה אותנו אם נהיה בחדר לידה, האם זה בסדר שהאבא יהיה נוכח בחדר לידה, מי ילווה אותה, אם/בלי אפידורל – ועד אותו יום באמת לא דיברנו על כל הנושאים האלה. במקרה שלנו - היינו כולנו בחדר הלידה – שני הזוגות. רק בשלב הלידה ממש מוטי יצא החוצה. ברגע שאופיר יצאה לאוויר העולם - מיד נתנו לי אותה לידיים. הייתי בהלם, לא האמנתי שזה באמת קורה. אחר כך המיילדת לקחה אותה, ניקתה אותה והעבירה אותה למוטי. אחר כך גם הפונדקאית הרימה אותה. היו אלה שעות מדהימות של חיבוקים ודמעות".
  8. לכל בית חולים יש נהלים שונים – היו מוכנים להם ולא תתאכזבו

    "חלק נותנים מיטה לאם המיועדת וחלק לא. אל תתבאסו. בסופו של דבר זה ממש לא משנה. אני הייתי על כיסא צמוד לילדה בתינוקייה והיה בסדר גמור, בכל רגע היו אחיות מסביב שעזרו לי".

  9. בקרו את הפונדקאית בזמן אשפוזה במחלקת נשים לאחר הלידה

    "שאלו לשלומה של הפונדקאית, עדכנו אותה לגבי התינוק ואם אתם מרגישים שזה בסדר, קבעו גם ביקור עם התינוק. אצלנו הלידה היתה בלילה, אז בבוקר למחרת הלכתי לבקר אותה. בערב עשינו יחד סיבוב בחוץ, ולפני שהיא יצאה הביתה היא הגיעה לבקר את אופיר. הזוג היו גם בבריתה של אופיר. המשכנו להיות בקשר בשנה וחצי הראשונות והיום הקשר פחות חזק. היא כבר החלה תהליך עם זוג אחר – כל פונדקאית יכולה לעשות את התהליך פעמיים, ולכן לא נוכל לעשות שוב את התהליך איתה".
  10. ההליך המשפטי שאחרי הלידה

    "כאשר משתחררים מבית החולים הילד מקבל תעודת לידה זמנית עם מספר זמני. ישנו הליך משפטי פשוט שיש לבצע בבית משפט, ובתוך חודש מקבלים תעודת לידה רשמית של התינוק".

כיום מבקשים ליזה ומוטי בר סימן טוב להתחיל תהליך פונדקאות נוסף, שעלותו בארץ 270 אלף שקל. כדי להגשים את חלומם עליהם לגייס עוד 150 אלף שקל והם עושים זאת בעזרת גיוס המונים באתר, שיצא לדרך אם יצליחו לגייס את הסכום המבוקש במלואו עד 26 באפריל.