אישה מגלה סוד לחברה (צילום: istockphoto)
רוב הנשים מגלות לחברה הטובה ביותר כבר בהתחלה | צילום: istockphoto

איכשהו, רוב הנשים מוצאות את עצמן הכי לבד בעולם, דווקא כשהן מגלות שהן כבר בכלל לא לבד; הגילוי המרעיש שאת בהריון, בדרך כלל תופס אותך בתוך חדר שירותים או אמבטיה, והתחושה הזאת, להחזיק פתאום בין הידיים סוד כל כך גדול - יכולה לגרום לפיק ברכיים אפילו אצל היציבות בבנות ישראל.
אבל זוהי רק ההתחלה. כי מעתה, במשך כמה חודשים, נתהלך בכל מקום כמו סוכן מוסד עם מידע מסווג, בוחרות את מי להכניס לסוד העניינים ואת מי להשאיר עדיין בעלטה.

עוד ב-9 חודשים:

>> ומה אמהות יעשו אחרת בהריון הבא?
>> הכל על היפוך עובר
>> בחני את עצמך: האם את בהיריון?

לספר בהתאם לבדיקות

בארצנו הקטנטונת ורוויית האמונות הטפלות והבדיקות, באופן טבעי מספרים למעגלים החברתיים השונים בהתאם לטיימינג של הבדיקות; האנשים הקרובים ביותר יידעו מיד עם הגילוי; המעגל הבא ייחשף לסוד משבוע 6-7, אז בדיקת רופא מאשרת דופק. המעגל הבא יידע משבוע 12, אז נהוג לעבור בארץ את סקירת המערכות הראשונה וכמו כן, הסיכוי להפלה טבעית יורד משמעותית בשבוע זה (62 אחוז מההפלות הטבעיות מתרחשות לפני השבוע ה-12 להריון). ובהמשך יידעו כל השאר.

למרות כל המתח והדאגה שבתקופה הזאת, חשוב לזכור שמדובר בבשורה הכי משמחת שיכולה להיות. אז למי לספר ומתי? התייעצנו עם רות בן ציון שכטר- מטפלת משפחתית, זוגית וסקסולוגית, סיון טמיר משגב – דולה, יועצת הנקה ומעבירת קורסי הכנה ללידה, ושרון כהן, מלוות תהליכי הריון ולידה ודולה.

הראשון לדעת: בן הזוג

האדם הראשון לדעת הוא כמובן האיש שעיבר אותך. אחרי הכל, זה גם ההריון שלו, והוא יהיה שותף מלא לכל הבדיקות וההחלטות שיתקבלו מעתה.
לרוב הגברים, בעיקר בהריון ראשון, אין הרבה ידע בנושא, ולכן רצוי לשתף כמה שיותר. המתלהבות שבינינו ידגישו את אפקט ההפתעה, וינצלו את הבשורה המשמחת למחווה רומנטית בלתי נשכחת.

המשפחה הקרובה: אבא, אמא, אנחנו בשבוע 10

רוב הזוגות עדיין מחכים עד לשבוע ה-10 או ה-12 עד שהם מספרים למשפחה, וזאת כדי להימנע ממפח נפש. כמובן שהעניין תלוי בקרבה ובסוג היחסים שבין הנפשות הפועלות. מנהג נחמד: זוגות רבים מזמינים את המשפחה כולה לארוחת יום שישי ועורכים מקום נוסף ליד השולחן. כאשר מתיישבים כולם ותוהים עבור מי המקום הזה, זה הזמן להפיץ את הבשורה, שבדרך כלל תגרור אחריה צווחות שמחה והתפעלות. דרך פופולרית נוספת היא להביא לאמא ואבא תמונה ממוסגרת, בעטיפת מתנה, של האולטרסאונד הראשון שבו רואים את דופק העובר.

החברות: הכי טובה יודעת מיד

רוב הנשים לא מתאפקות, ומספרות לפחות לחברה אחת טובה מאוד מיד כשהפס השני מתייצב. עם שאר החברות כדאי להמתין עד השבוע ה-12, ולו כדי למנוע פטפטת מיותרת.

אם מתפוצצים כבר מבפנים, אפשר ורצוי להצטרף לפורומים בנושא הריון ולידה, שם ניתן למצוא קבוצת תמיכה של חברות-אינסטנט שאולי יצליחו להוות תחליף מסויים לחודשיים-שלושה. אפשר לבשר את הבשורה בערב בנות, כשכולן יתהו למה אתן לא מרימות כוסית יין, או אחת על אחת, וכדאי לזכור שיש לא מעט נשים עם "חוש שישי" לגבי הדברים האלה, שיספיק להן מבט חטוף בעורכן הזוהר על מנת להבין שמשהו מתבשל. בימינו, מאותגרי הפוריות, במידה שיש לכן חברה שמתקשה בתחום, השתדלו לספר לה ברגישות ובעדינות, מפני שהבשורה הטובה שלכן עלולה להיות לה קשה. כשיודעים כבר מה מין העובר, אפשר גם לערוך מסיבת מין הילוד סוערת!

הבוס: מבחינת החוק, מחודש 5

מבחינה חוקית, חלה חובת דיווח למעסיק על ההריון מהחודש החמישי ואילך. החוק מגן על ההריוניות בכך שאסור לפטר אותן, אך חשוב לזכור שישנן דרכים לעקוף את זה, וחשוב להתנהל בשכל. מגיעות לכל אישה בהריון 40 שעות בסך הכל, אותן היא זכאית לנצל לבדיקות שונות, אך, מן הסתם, תהיה זכאית להן רק אחרי שתשתף את מקום העבודה. לפי החוקים היבשים, ההריונית אמורה להציג אישור בפני הבוס על כל בדיקה ואיחור, אבל לא כל הבוסים דורשים זאת.

במידה שמדובר בבוס ישיר שהמגע איתו צמוד למדי, כדאי לבשר לו זאת פנים אל פנים. גישה חיובית ובקשה כנה להתחשבות בהמשך, תגרום לו להיות בעדך (בדרך כלל). בכל מקרה, רצוי לא לעשות זאת לפני השבוע ה-12.

הילדים האחרים בבית

ילדה מסתכלת על הבטן של אמא בהריון (צילום: Kobyakov, Istock)
לספר לילדים רק כשכבר אי אפשר להסתיר את הבטן | צילום: Kobyakov, Istock

עבור ילד, תשעה חודשים הם נצח. כדאי להתחשב בכך, להתאפק ולחכות כמה שיותר זמן עד שמספרים לילד שעומד להצטרף אליו אח קטן. רוב הנשים בוחרות לספר רק כשהבטן כבר גדולה ובולטת, ולא ניתן עוד להסתיר.

כאשר מספרים, חשוב להדגיש שזהו אירוע משמח; הורים רבים מבשרים זאת לילדיהם כבשורת איוב, בדחילו ורחימו, כאילו הם עומדים לקחת ממנו משהו, וזוהי טעות שמקפחת את הילד עוד משלב ההריון. אתם לא גוזלים מהילד את מלכותו, אלא מחזקים את המשפחה. זהו דבר נפלא.

הרשת החברתית

עבור אנשים רבים בימינו, אם לא כתבת על זה סטטוס, או צייצת בטוויטר, זה פשוט לא קרה. רצוי בהחלט לחכות עם שיגור הבשורה המשמחת למרחב הווירטואלי עד שמסיימים סופית לספר לכל האנשים המשמעותיים שבחייכן, כך שאף אחד לא ייעלב, ואף בוס לא יגלה בדרך עקיפית ולא סבירה. כשמחליטים לעשות את זה, יש שכותבים סטטוסים מתחכמים, כמו: "עכשיו אני יודעת מאיפה מגיעים ילדים לעולם..." או "למישהו יש מלפפון עם שוקולד?". אפשר גם לזכור שתמונה אחת שווה אלף מילים, ולהעלות תמונה של האולטרסאונד האחרון.