בחור עם אישה במיטה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
מעדיפים לחכות עם הילודה | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
בעוד שאצלנו גם משפחות נטולות אמצעים מתעקשות לעשות יותר ויותר ילדים, הרי שבאירופה לא עושים ילדים גם כשיש כסף, ומתברר שמצב הילודה ביבשת רק הולך ומחמיר. אם בעבר האירופאים לא טרחו לעשות יותר מילד-שניים, הרי שעכשיו, בעקבות מצב הכלכלה הקשה בחלק מהמדינות, ואחוזי האבטלה הגבוהים, האירופאים החליטו להקפיא את עניין דור ההמשך.

המצב הכלכלי הקשה בספרד השפיע עמוקות על הדור הצעיר, שנאבק באבטלה ומתקשה להתחיל את החיים העצמאיים. עד כדי כך, שבשנה שעברה הכריזה ממשלת ספרד, לראשונה, שהיו במדינה יותר מיתות מאשר לידות. וזה בהחלט מצב שאף מדינה לא יכולה להרשות לעצמה.

אבל ספרד לא הרימה ידיים, והבינה שצריך לעשות משהו אקטיבי כדי לגרום לאזרחים להתחיל לייצר עוד אזרחים. הפתרון של הממשלה היה פשוט: היא מינתה נציבה לענייני סקס, במטרה לעודד את האוכלוסיה המתדלדלת ולהפוך את המצב על פיו.

על פי הסטטיסטיקה בספרד, הנשים מצהירות שהן מעוניינות להביא לעולם שני ילדים או יותר, אבל הנתונים מ-2015 מראים תמונה אחרת לחלוטין. בין הגילאים 18-49, מספר הילדים במשפחה עומד על 1.3, מתחת לממוצע של האיחוד האירופי, העומד על 1.58 ילדים למשפחה. כאמור, שיעור הלידות בהרבה ממדינות אירופה ידוע כנמוך, אבל נתוניה של ספרד הציבו אותה באחד המקומות הנמוכים בעולם המערבי בשיעור הלידות במדינה.

"זה לא עוזר להקים משפחה כשעובדים כל כך הרבה"

ממשלת ספרד הבינה שהיא בדרך למשבר אוכלוסין, ולכן מונתה לתפקיד מעלת שיעור הילודה במדינה אלדמירה בריירה, שהיא נציבה מיוחדת לעניין, ותפקידה לשכנע את האזרחים לעשות עוד ילדים. בריירה היא מומחית דמוגרפיה, ובתוקף תפקידה היא תנסח אסטרטגיה לאומית שתעשה סדר בבעיות הדמוגרפיה הצפויות במדינה, ותגרום לספרדים להתחיל לייצר צאצאים.

עבודה מהבית (אילוסטרציה: Shutterstock)
עובדים כל כך קשה, למי יש זמן למשפחה?! | אילוסטרציה: Shutterstock
שר החינוך בממשלת ספרד אמר לאתר ABC הספרדי ששיעורי הלידה היורדים מדאיגים, ושהם מייצרים עוד בעיות למדינה, משפיעים, למשל, על מצב הרווחה.

אז למה, בעצם, הספרדים עושים פחות ילדים? אנשים בדרך כלל עייפים אחרי יום שלם של עבודה, מסביר רפאל פויול, מבית הספר למנהל עסקים במדריד, לאתר הספרדי. הוא האשים את הירידה בילודה בכך ששעות העבודה במדינה ארוכות מאוד. "זה לא עוזר להקים משפחה כשעובדים כל כך הרבה", אמר לאתר, "ואז מגיע הילד, וזה נהיה אפילו עוד יותר גרוע".

הנציבה החדשה, אלדמירה בריירה מתחילה את עבודתה עם קהילות שונות במדינה, קודם כל כדי להבין את טבעה של הבעיה. השינויים בשוק העבודה הקשה במדינה, והשינויים המגדריים בשדה המשפחתי, הם בהחלט חלק מהבעיה. הנשים בספרד יולדות את ילדן הראשון בגיל 32 בממוצע, גיל מבוגר יותר משאר אירופה, וגם מיפן, שלה בעיית אוכלוסיה מצטמקת ידועה. גם המצב הכלכלי במדינה משפיע עמוקות על הרצון להביא ילד לעולם. שיעורי האבטלה בקרב בני נוער וצעירים הגיעו ל-48 אחוז ב-2015 – לא בדיוק עושה חשק להקים משפחה כשאין עבודה.

ספרד היא לא הראשונה שעשתה מעשה אקטיבי למען העלאת שיעור הילודה במדינה. ב-2016 איטליה הכריזה על "יום הפוריות" הראשון שלה, עם קמפיין אגרסיבי ושוביניסטי שכלל תמונה של אישה שמחזיקה שעון חול, כדי לסמן שהזמן לעשות ילדים הולך ואוזל. ספרד נוקטת גישה קצת יותר אלגנטית במטרה לשנות את הדמוגרפיה. מי יודע, אולי בעוד תשעה חודשים זה ישתלם.

 >> איך זה מרגיש לעשות סקס עם אישה בהריון? גברים משתפים