רופא בודק הריונית (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
ביישנות גינקולוגית? יש דבר כזה | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

תראו לי מישהי שלא זוכרת את הביקור הראשון שלה אצל הגניקולוג. גם אם בביקור השני אנחנו כבר מרגישות נינוחות יותר, וגם אם הבדיקות הופכות תכופות ואנחנו כבר מפסיקות לספור אותן, כמו בהריון, למשל, עדיין היינו שמחות לוותר על הסיטואציה המביכה כל כך: לחשוף את האיברים הפרטיים שלנו בפני אדם זר, כשאנחנו שוכבות חצי ערומות ופסוקות רגליים על כיסא הבדיקה.

אני מכירה נשים רבות - בכל שכבות הגיל, שהרתיעה שלהן מבדיקה גניקולוגית גורמת להן להימנע מביקור אצל רופא נשים ומביצוע הבדיקות התקופתיות הנחוצות, וזה לא עניין של מה בכך, אחרי הכל - מדובר בבריאות שלנו.

"החשיפה גורמת לחוסר נוחות ופגיעוּת"

ד"ר ליאור לבנשטיין, גינקולוג בכיר ומומחה לשיקום רצפת האגן ולשליטה על סוגרים במחלקת נשים בבית החולים רמב"ם, אומר כי הסיבה העיקרית לרתיעה מביקור אצל רופא נשים היא מבוכה, אולם לא מעט נשים חוששות גם מהבדיקה עצמה. "הסיטואציה שבה המטופלת מתבקשת לשכב על מיטת הבדיקה כשהיא חושפת את איבריה הפרטיים, גורמת לה לחוש חוסר נוחות ופגיעוּת. מעבר לכך, השימוש במפסק (ספקולום) לצורך חשיפת צוואר הרחם ונטילת משטח, גורמים לתחושת לחץ נרתיקי ולעיתים גם לכאב קל".

ד"ר לבנשטיין מוסיף כי יש נשים הסובלות לעיתים מכאבים בעת קיום יחסי מין ומרגישות יתר באזור מפתח הנרתיק. לכן באופן טבעי הן נרתעות מהכאב שעלול להיגרם להן כתוצאה מבדיקה גניקולוגית.

רופאי נשים מודעים למבוכה ולחשש שכל אישה חשה בעת הבדיקה, ונוקטים בכמה אמצעים כדי להקל עליה. ד"ר לבנשטיין מפרט: "שיחה עם המטופלת יכולה לסייע להורדת המתח, ולכן לפני הבדיקה חשוב שהגניקולוג ישוחח עם המטופלת על מטרת הביקור והבדיקה הגניקולוגית, ויסביר לה את פרטי הבדיקה לשלביה. מחיצה עם פרגוד או וילון מקלה על המבוכה הכרוכה בהתפשטות ובהכנה לבדיקה. מקובל גם לתת סדין או פיסת נייר לצורך כיסוי חלק הגוף התחתון. מעבר לכך, חשוב שבחדר הבדיקה יימצא מתלה שעליו תוכל הנבדקת לתלות את בגדיה בצורה נוחה".

ביישנות גניקולוגית כרוכה לעיתים בחרדה מצד המטופלת, שגורמת לה להתכווץ, וכתוצאה מכך הבדיקה עלולה להכאיב. ד"ר לבנשטיים מסביר, כי רופאי הנשים מודעים לכך ותוך כדי הבדיקה הם אמורים להסביר שוב על שלבי הבדיקה, על מנת לפוגג את הלחץ. "אם המטופלת עדיין מפגינה חוסר נוחות - עליו לעצור ולברר עימה האם אפשר להמשיך. על הרופא להפסיק את הבדיקה אם האישה סובלת מכאב או אם נגרמת לה תחושת אי נוחות, כדי למנוע את כיווץ שריר האגן – מצב שעלול להחמיר את הכאב. רק לאר השגת הרפיית שרירי רצפת האגן אפשר להמשיך בבדיקה", הוא מסביר.

כיצד כדאי להתכונן לבדיקה גניקולוגית בהריון?

ההתפתחות הטכנולוגית-רפואית של השנים האחרונות בתחום הגניקולוגיה מעודדת גם היא נשים להתגבר על המבוכה ולגשת להיבדק. מודעות לבעיה והכנה מוקדמת תסייע לעבור את הבדיקה הגניקולוגית בקלות רבה יותר.

אישה בהריון גבר ורופאה לידה (צילום: wavebreakmedia, Istock)
שתפי את הרופאים בתחושותייך. הם לא יופתעו | צילום: wavebreakmedia, Istock
שרון אדלר, מנחת קבוצות להעצמת נערות ונשים, מטפלת בדמיון מודרך ובפרחי באך ומעבירה סדנאות ריקודי בטן, מייעצת: "שתפו את הרופא שלכן במבוכה שאתן חשות בגלל הבדיקה (אל תדאגו, הוא לא יופתע). אתן גם יכולות לשוחח עימו בזמן הבדיקה על עניין יומיומי כלשהו כדי להסיח את דעתכן מהפחד מהבדיקה. בזמן הבדיקה מומלץ לקחת נשימות עמוקות ורכות לאזור הבטן התחתונה, להשתמש בדמיון מודרך ולדמיין את האגן רך ופתוח. ולא לשכוח לחייך, - כן, ממש לחייך – זאת מכיוון שפה פתוח משחרר את האגן".

אדלר ממליצה גם להקפיד לבקר בשירותים לפני הבדיקה, כדי שלא יהיה צורך להתרוקן במהלכה. לנשים שמתוחות לקראת בדיקה ארוכה או טיפול מורכב, היא ממליצה להיעזר ברסקיו (פרחי באך להרגעה שאפשר לרכוש ברשתות הפארם): "כשעה לפני הבדיקה או הטיפול טפטפו שתי טיפות מתחת ללשון מדי 20 דקות".

כמה טיפים שיכולים לעזור:

1. התארגנות נינוחה; ודאי כי קיימת בחדר מחיצה עם פרגוד/ וילון ומתלה לבגדים.

2. אוזן קשבת; חשוב שתרגישי שהרופא מעניק מענה לכל שאלותייך.

3. שיחה מקדימה; שיחה עם הרופא מורידה את המתח, וחשוב שהוא ייתן לך הסבר על שלבי הבדיקה. את יכולה גם לשוחח עימו על עניינים טריוויאליים כדי להסיח את דעתך מהחשש מהבדיקה.

4. הגעה רגועה; השתדלי להגיע רגועה לבדיקה. תוכלי להיעזר בחשיבה חיובית ובאמצעים טבעיים שונים, כגון פרחי באך ודמיון מודרך.

5. ביקור בשירותים; לפני הבדיקה גשי להתפנות, כדי שלא תרגישי לחץ בשלפוחית השתן בזמן הבדיקה הרפואית.

6. חיוך; יכול רק לעזור, וגם כי כשהפה פתוח - האגן משתחרר.

הטור התפרסם באתר ifeel. לקבלת גיליון במתנה לחצו כאן

>> ומה עדיף בהריון: רופא נשים או רופאה? שאלנו