בטן הריונית
כל מה שחשוב לדעת על זכויות בהריון | צילום:
לצד בדיקות גנטיות, בדיקות דם למכביר, שקיפות עורפית, סקירה ראשונה, שנייה ושלישית, מי שפיר, אקו לב וכמובן לילות שלמים של מחשבות על שמות – יש גם דבר קטן שנקרא זכויות בהריון. הוא לא ממש צבעוני ולא מרטיט את לבנו כמו חיתול טטרה נעים להפליא, אבל הוא חשוב מאוד: אז כמה ימי בדיקות מגיעים לך? האם מותר לפטר אותך בזמן טיפולים, ומה קורה עם זכויותיו של הבעל התומך בזמן שהוא מחזיק לך את היד בכל הדרך ונעדר מהעבודה? הנה מספר דברים חשובים הנוגעים לתקופה היפה והמאושרת הזאת שכדאי לדעת. להדפיס, להפנים ובמידת הצורך – להגיש יפה יפה לממונים עלייך.

טיפולי פוריות: מה עם בעלי שנעדר מהעבודה?

כל עובד/ת שעובר/ת טיפולי פוריות, זכאי ל-16 ימי היעדרות בשל כל סידרת טיפולים, כאשר מדובר במישהי שעובדת חמישה ימים בשבוע, עד לרף של ארבע סדרות טיפולים בשנה. כמו כן, אין לפטר עובד/ת במשך 150 ימים לאחר טיפול פוריות, קרי, כאשר העובד/ת עובר/ת טיפולי פוריות, הוא/היא  "מוגנ/ת" מפיטורים למשך 150 יום.
*יש לשים לב כי הזכויות תקפות גם כלפי גבר העובר טיפולי פוריות.

הריון: האם מותר לפטר אותנו?

אישה בהריון עם אייפד (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
נה נה נה - אי אפשר לפטר אותי! | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
אישה בהריון, זה כבר ידוע לכל, גם נכנסת לתחום האפור של מצב בריאותי מיוחד. את אמנם לא חולה, אבל גם לא ממש את ועלייך לבצע בדיקות רפואיות רבות. לצורך כך , ניתנו לעובדת בהריון 40 שעות של היעדרות לצורך בדיקות הריון. ראוי לציין כי שעות אלו הם בנוסף לזכאות הרגילה לימי מחלה והתשלום בגין שעות אלו הוא תשלום מלא.

יצוין, כי עובדת הרה אשר נדרשת לשמירת הריון, זכאית לקבל גמלת שמירת הריון מהמוסד לביטוח לאומי, וזאת בהתאם לאישור רופא ותנאים נוספים.

אישה בהריון מוגנת מפיטורים במקום עבודתה, וזאת לאור העובדה, שאישה שתפוטר כשכרסה בין שיניה, תתקשה, מן הסתם, למצוא מקום עבודה חלופי לחודשי ההריון האחרונים. עובדה זו בהכרח תפגע פגיעה קשה במצבה הכספי של האישה וכן עלולה למנוע ממנה את הזכאות לדמי לידה. לפיכך, הוחלט להגן על האישה ולמנוע את פיטוריה במהלך ההריון, באופן הבא:

את עובדת במקום פחות מחצי שנה? מותר לפטר אותך, אלא אם כן הפיטורים נובעים מהעבודה שפשוט נכנסת להריון עצמו. כלומר, חוק עבודת נשים אינו מגן על אישה הרה אשר עובדת במקום העבודה שלה פחות משישה חודשים. החוק המגן על אישה זו הוא חוק שוויון הזדמנויות בעבודה, אשר אוסר על הפליה מחמת הריון - שהם פיטורים עקב הריון בלבד וללא נימוק מקצועי כלשהו.

הבעיה היא שפיטורים אלו הם קשים להוכחה, אולם אם תצליח העובדת לעמוד בנטל זה, הרי שתוכל לקבל שווי מלוא אבדן ההכנסה עד הלידה.

אישה בהריון נוהגת עם חגורת בטיחות (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
בדרך לעבודה? הנה מה שאת צריכה לדעת | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
את עובדת במקום יותר מחצי שנה? אסור לפטר אותך, אלא אם כן התקבל היתר משר התמ"ת. אישור זה יינתן רק במקרים חריגים, למשל, כאשר העובדת ביצעה עבירות משמעתיות ו/או כאשר החברה נמצאת בקשיים כלכליים קשים. עובדת אשר המעסיק שלה הגיש בקשה לשר התמ"ת לאשר את פיטוריה, רשאית להיות מיוצגת בעת חקירתה בתמ"ת, וכן יש באפשרותה לערער על החלטת הממונה לבית הדין לעבודה.
כמו כן זכאית העובדת בהריון להקלות נוספות בעבודה כגון אי העסקה בשעות נוספות, במשמרות לילה וכדומה.

לאחר הלידה: כמה חופש וכסף מגיעים לנו?

עובדת, לאחר לידתה, זכאית לחופשת לידה בת 26 שבועות, מהן 14 שבועות בתשלום, קרי, דמי לידה מהמוסד לביטוח לאומי, ו-12 שבועות שלא בתשלום אם עבדה מעל 12 חודשים.

יצוין, כי תנאי זכאות לדמי לידה הינו תשלום ביטוח לאומי ב-10 מתוך 14 החודשים שקדמו ללידה (או להפסקת העבודה בטרם הלידה) או 15 מתוך 22 החודשים האחרונים.

את חופשת הלידה ניתן לפצל, ולקחת עד 7 שבועות עוד לפני הלידה, בהתאם לתאריך הלידה המשוער. כמו-כן, ניתן לקצר את חופשת הלידה, אולם לא פחות מ-14 שבועות. בנוסף, אפשר להאריך את חופשת הלידה, עד למקסימום של שנה ובהתאם לוותק של העובדת.

אישה בהריון מחזיקה כרטיס אשראי מול מחשב (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
40 שעות בדיקות הריון. עלינו | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
עובדת שאינה מעוניינת לחזור לעבודה לאחר הלידה, אלא בוחרת להישאר בבית ולגדל את התינוק, צריכה להודיע למעסיק על התפטרותה עד שלתינוק ימלאו 9 חודשים. התפטרות זו דינה כפיטורים והיא מזכה את העובדת בפיצויי פיטורים מלאים.

עובדת שמסיימת את חופשת הלידה, זכאית לחזור למקום עבודתה, בתנאים דומים, כלומר, אסור להרע את תנאיה ולשנות את תפקידה בצורה ממשית. בנוסף, אסור לפטר את העובדת במשך 60 יום. לאחר פיטוריה, שצריכים להיערך כדין, יש לתת לה הודעה מוקדמת של 30 יום ופיצויי פיטורים מלאים.

*מאמר זה מכיל את הנושאים העיקריים של זכויות אישה בהריון ואינו בא למצות את כל הזכויות שנקבעו בחוקים השונים ובפסיקה.

עו"ד מיכל שווד, מתמחה בדיני עבודה, מנהלת פורום עבודת נשים והריון בפרקליטי IL

זקוקים לייעוץ משפטי? היכנסו עכשיו והתייעצו עם עורך דין

>> כמה קילוגרמים יורדים מיד בלידה?
>> מי שופט גוף של אישה בהריון? הסלבס מצילים את כבודה של קים קרדשיאן

הריון יפה לך: הצטרפי לעמוד הפייסבוק של 9 חודשים