מזל טוב! הגעתם לרגע בו אתם מרגישים שאתם בשלים להרחיב את המשפחה, אבל רגע לפני שאתם מתחילים לנסות להיכנס להיריון, חשוב להיערך מראש ולעשות כמה הכנות שיכולים לסייע לכם לעבור את ההיריון בשלום. אז אם אתם מרגישים שאתם בדרך, הנה כמה צעדים חשובים שכדאי לכם לעשות לפני ההיריון:

  1. חשוב להגיע לייעוץ טרום הריוני לכל אישה שמתכננת היריון, חשוב להיוועץ לגבי משמעויות היריון עתידי במיוחד לנשים עם מחלות רקע. חשוב להגיע להיריון מאוזנת כלל הניתן מבחינת סוכרת עם יש ברקע, או היערכות במצבי טרום סוכרת, לוודא שאין חסרים תזונתיים ולהיוועץ עם הרופא/ה המטפל/ת לגבי בדיקות מקדימות לפני היריון עתידי.

  2. ישנה המלצה גורפת היום ליטול תוספי מזון של חומצה פולית לפני היריון עתידי במיוחד למניעה של מומים מולדים במערכת העצבים המרכזית. המינון משתנה בהתאם להמלצות רפואיות והנחיות משרד הבריאות, אך המינון המניעתי המומלץ לכלל הנשים הינו 400 מיקרוגרם ליום.

  3. בנוסף יש המלצה כיום לנטילה של תוספי יוד לכלל הנשים המתכננות היריון וגם במהלך ההיריון. ישנם תכשירים שונים המכילים מולטי-ויטמינים לנשים בהיריון ומומלצים לנטילה במהלך ההיריון כולו. מומלץ לבדוק איך את מגיבה לתכשיר עוד לפני תחילת ההיריון במיוחד שבמהלך ההיריון מופיעות תופעות שונות כגון עצירות או בחילות וכדאי לדעת מראש שהן לא נגרמות על ידי התכשיר שאת נוטלת.  

  4. כמובן, ישנה חשיבות גבוהה לתזונה נכונה ובריאה ומאוזנת משולבת עם פעילות גופנית מתונה.

  5. כמו כן, טרם הכניסה להיריון מומלץ להשלים ביצוע בדיקות סקר גנטיות למניעת מחלות תורשתיות, גם אם עשית בדיקות כאלו בעבר כדאי לוודא שלא נדרשת השלמה של הבדיקות, בייחוד לאור העובדה כי התחום מתחדש וכן נכנסו בדיקות סקר גם במסגרת התוספות בסל הבריאות. קיימת בדיקת גנומטר אשר כוללת את רוב הבדיקות, בד"כ מספיק שאחד מבני הזוג יבצע את הבדיקות ואם נמצא שיש נשאות לאחת המחלות אז הזוג השני יבצע השלמה לבדיקה זו. ישנה גם אפשרות לבצע במקביל לזוג את כלל הבדיקות. חשוב לציין את בדיקת ה-x השביר שאותה צריכה לבצע האישה בלבד.

  6. בנוסף ישנן בדיקות דם כלליות שמומלצות כיום עי משרד הבריאות ובדיקות נוספות שייתכן והרופא/ה המטפלת יבחרו לבצע בנוסף - הבדיקות הראשוניות הן בדיקות דם ושתן. ראשית יש לבצע בדיקות דם לספירת דם כללית ששוללת מצב של אנמיה. בנוסף יש מומלץ לעבור בדיקת נוספות כגון סוכר בצום, בדיקת דם לשלילת מחלות זיהומיות שונות כגון רמת החיסון לאדמת (רובלה), חשיפה ישנה למחלת הנשיקה – CMV בדיקות לנוכחות של נוגדני טוקסופלזמה והפטיטיס B והפטיטיס C דלקת הכבד הנגיפית וכן סיפיליס וHIV

ועכשיו...בהצלחה!

אחרי שעברת את כל הצעדים שפירטנו לעיל, אתם יכולים להתחיל לנסות בלב שקט. בשלב הזה חשוב לזכור שאין צורך לבצע הפסקה מראש של אמצעי המניעה, ומהרגע שאת מפסיקה ליטול את אמצעי המניעה, גלולות, או מוציאה את ההתקן - ישנה סבירות גבוהה להרות כבר מהחודש הראשון.

אז איך מחשבים את שבוע ההיריון? משך ההיריון מחושב היסטורית מתאריך הווסת האחרון (בדרך כלל שבועיים לפני הביוץ העתידי). כלומר ביום הראשון של האיחור במחזור הווסת את אמורה להיות כבר בשבוע 4 להיריון.  בשלב זה, בדיקת היריון ביתית בשתן מספיקה ונחשבת אמינה ומדויקת מאוד לאבחון היריון. אחרי בדיקת שתן חיובית ניתן לתאם תור לבדיקת רופא ראשונה לשבוע 7-10 להיריון.

 

בין השבוע השביעי לשבוע העשירי להיריון, מבצעים בדיקת אולטרסאונד ראשונה אצל גינקולוג. בדיקה זו בודקת את תקינות ההיריון, זיהוי שק ההיריון, קביעת מספר העוברים ומיקום ההיריון (אם הוא מחוץ או בתוך הרחם). בנוסף, בשלב זה מעריכים את גיל ההיריון שנקבע לפי חישוב שנעשה על פי הווסת האחרונה שהמטופלת מדווחת עליה. בשלב זה תקבלי הסברים על המשך מעקב ההיריון וצורך בבדיקות נוספות או בדיקות ייחודיות עבורך ותקבלי תוכנית מעקב היריון מלאה לפי שבועות ההיריון. שיהיה בידיים מלאות ובשעה טובה!

הכותבת היא מומחית ברפואת נשים והמנהלת הרפואית במחוז הדרום במכבי שירותי בריאות.