פרופיל גוף של אישה הריונית בשחור מחזיקה את הבטן (צילום: DegasMM, Istock)
סימני המתיחה על הבטן מלווים מדי פעם בתחושה מגרדת | צילום: DegasMM, Istock
בתקופת ההריון הגוף שלנו, שהיה עד עכשיו רק ברשותנו, הופך להיות מקום מגורים של יצור קטנטן וחביב, שמתנועע ובועט מתי שרק מתחשק לו. כתוצאה מכך אנחנו עייפות יותר, סובלות מבחילות וכאבי בטן, מצב הרוח משתנה ולא צפוי וחלקנו סובלות מבצקות ברגליים. אלה הסימפטומים הכי קלישאתיים מהן סובלות נשים בהריון. אבל מעבר לזה יש מקבץ רחב של שינויים שמתרחשים בגופנו משפיעים עליו ומשנים אותו, לפעמים באופן זמני, לפעמים לתמיד. הגיע הזמן לברר - מה לעזאזל קורה לאיברי הגוף השונים שלנו בזמן שאנחנו נושאות בו ילדים?

הרחם – יכול להיכנס לספר השיאים של גינס: הוא גדל פי 14, ממשקל של 70 גרם לכ-1000 גרם

מערכת הדם – כשלאישה בהריון "עולה הדם לראש", מדובר בכמות רצינית: נפח הדם בהריון עולה בכ-40%-45%. ראו הוזהרתם.

הדופק – הריון בהחלט צריך להיכנס לענפי הספורט שמשפרים סיבולת לב-ריאה: מהשבוע ה-5 יש עלייה בכ-10-15 פעימות לדקה.

אף – נדמה שהגוף שלנו מתגייס כדי להוריד את החשק לאכול ומנסה למנוע מאתנו להעלות עוד כמה קילוגרמים: תופעה רווחת היא גודש באף, בשל נפיחות במעברי האף הפנימיים.

שדיים – כל מי שאי פעם חפצה בהגדלה נכנסת לתקופת הזוהר שלה: השדיים מתנפחים ורגישים יותר, וייתכן שיגדלו בשל בלוטות החלב המתפתחות ומתמלאות. כמו כן, בגלל הגדילה, העור נראה שקוף וכלי הדם נראים בבירור.

פטמות – כדי שהעולל יוכל בבוא היום לאתר את מקור המזון שלו, חלים שינויים בצבע הפטמות והן הופכות לכהות יותר. בלוטות שומן מופיעות סביב הפטמה, ובחודשים האחרונים עשויה להופיע הפרשת קולסטרום.

הכליות – פלא שאנחנו עייפות? מתרחשת עלייה של כ-50% בגודל הכליות, הן עובדות יותר ומפרישות יותר פסולת.

שלפוחית השתן – יש סיבה השירותים הופכים לביתנו השני: בעיקר בגלל שינויים הורמונליים וגדילת הרחם הדוחק את השלפוחית, יש עלייה בתדירות מתן השתן.

אישה בהריון עם דובי על הבטן (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
לא הכל דובים ושושנים | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

מפרקי האגן – אפשר להשאיר מאחור את החלום העתיק של 60-90-60: האגן שלנו עובר מתיחת פנים, ושינויים באזור כרוכים באי נוחות וכאב.

מפשעה – אזור החיץ שבלא באמת מורגש בשגרת היום יום שלנו, מבליט את עצמו בכאבים ולחצים שנגרמים על ידי הליכה או עמידה ממושכת.

עיניים – כנראה בגלל שכבר הזדווגנו ואנחנו לא צריכות להיות סלקטיביות במציאת הנפש התאומה, בזמן ההיריון תיתכן ראייה פחות טובה בגלל ירידה בלחץ התוך עיני, רגישות הקרנית וירידה זמנית ביכולת למקד את הראייה.

אזור הפנים – אנחנו אמנם בוהקות וזורחות יותר מאי פעם, אבל לחלקנו עלולים להופיע כתמים באזור השפה העליונה והלחיים.

חניכיים – חלקנו יבחין בתופעה של דימום ורגישות בגלל עלייה בנפח הדם, וריכוך של רקמת החניכיים בגלל עלייה בפרוגסטרון.

אזור הבטן – גם אם את לא בעניין של קעקועים, יום אחד תבחיני בקו כהה מאזור הערווה לכיוון הטבור. אל דאגה, הוא ייעלם בהדרגה לאחר הלידה. חוץ מזה, סימני המתיחה על הבטן מלווים מדי פעם בתחושה מגרדת.

אזור המוח – על טפשת הריון שמעת? זה לא את, זה ההיריון שגורם לירידה זמנית בזיכרון, כנראה בגלל הפרעות שינה או ערות מוגברת.

כפות ידיים וכפות רגליים– לא די שאנו מתנפחות בפרונט, תיתכן גם בצקת בגלל הצטברות נוזלים ברקמות, הגורמת לנימול ולנפיחות.

רגליים – ההיריון מוסיף לגופנו גם אלמנטים ציוריים: בשל המשקל ורמה גבוהה של פרוגסטרון, מי שיש לה נטייה לכך "זוכה" לדליות ברגליים.

אזור השוק והירך – חלק מכן יחוו כאבים והתכווצות שרירים במהלך הלילה, בגלל כמות סידן ואשלגן נמוכה. הכינו את המרפקים כדי לנעוץ אותם בבני הזוג בלילות, שיקומו לעסות לכן את הרגליים.

גב – הבית הקדמי שהולך ונבנה לנו במשך תשעה חודשים מייצר עומס רב המוטל על שרירי הגב, וזה כואב!

ציפורני הידיים – עד כמה שזה נשמע מוזר, לחלק מהנשים יש צמיחה מוגברת, ואילו לאחרות הציפורניים חלשות ונשברות בקלות.

מעיים – במהלך ההיריון מעבדת העיכול שלנו מתנהגת כאילו היא בחופשה: שרירי המעיים רפויים יותר ופעילותם מואטת, מה שתורם לעצירות, המלווה לעיתים בגזים.

קיבה – כדי לאזן את הקילוגרמים שממילא נעלה אחר כך, עלייה בפרוגסטרון גורמת לבחילות והקאות אצל חלק מהנשים.

אמנם בתקופת ההיריון הגוף שהיה רק שלנו עד כה הופך למעין פלטפורמה של יצור אחר, אך לאחר כל המתיחות והשינויים הפיזיולוגיים שאנחנו עוברות נובע מאיתנו בחוויית לידה בלתי נשכחת יצור מקסים, שהופך להיות הראשון בעולמנו. האהבה הצרופה שאנו חשות אליו מעלה בנו את השאלה, איך יכולנו עד היום לחיות בלעדיו?