הבטן העגולה והפנים הקורנים הם הדברים הראשונים שחושבים עליהם כשמדמיינים אשה בהריון, אבל מתברר שיש הריוניות שמסתובבות עם רזון קיצוני דווקא; תכירו את האנורקסיות ההריוניות, ואת תופעת ה"מאמא אנורקסיה".

אין תמונה
המלכה האם של האנורקסיות בהריון. ויקטוריה בקהאם ההריונית

ההשלכות: מלידה מוקדמת עד היקף ראש קטן של העובר

מחקר חדש שנערך בבית החולים סורוקה ומתפרסם בימים אלו בחן את ההשפעה של הפרעות אכילה על בריאות האם והעובר. המחקר בחן את מהלך ההריון והלידה של 122 נשים שאובחנו כסובלות מהפרעות אכילה, בהן 41 אנורקסיות  ו-62 בולמיות.
שיעורי בעיות הפריון בקרב הנשים שנבדקו היה גבוה משמעותית מהשיעור בכלל האוכלוסייה. "לאחר שהצליחו להרות, מצאנו עיכוב גדילה של העובר (IUGR) בקרב 7.4 אחוזים מהנשים, לעומת 2.3 אחוזים בכלל האוכלוסייה", אומר פרופ' אייל שיינר, ראש ועדת ההתמחות ורופא בכיר בחטיבה למיילדות וגינקולוגיה במרכז הרפואי סורוקה מקבוצת הכללית.

נתון מדאיג נוסף שמציג המחקר נוגע למשקל העובר. "בקרב הנשים המאובחנות נמצא שיעור כפול של עוברים שנולדו במשקל נמוך מ-2.5 ק"ג ולמעלה מ 15 אחוזים מהאמהות ילדו לידה מוקדמת, וזאת לעומת 7.5 מהאמהות שלא סובלות מהפרעות אכילה כלשהן", מספר פרופ' שיינר.
עוד נמצא, כי נשים אלו עברו יותר ניתוחים קיסריים מכלל האוכלוסייה: כמעט רבע מהנשים נותחו, לעומת כ-15% מהיולדות באוכלוסייה הכללית.
"יתרונו של המחקר הוא בהיותו לא-מוטה", מבהיר פרופ' שיינר. "הצוות המטפל והמנתח לא ידע כי הוא מטפל באשה הסובלת מהפרעת אכילה כלשהי, וקיבל את ההחלטות בהתבסס על מצבה הגופני ומצב העובר בלבד".

מחקרים שנעשו עד כה בעולם בקרב נשים הרות הסובלות מאנורקסיה גילו נטייה מוגברת להפלות, היקף ראש עוברי קטן יותר, משקלי לידה נמוכים ונטייה ללידות מוקדמות. 

אבל הבעיות לא נגמרות בלידה: מחקרים ברחבי העולם כבר הוכיחו קשר בין תזונה גרועה של האם בהריון לבין מחלות אצל הילדים בעתיד. סוכרת, השמנת יתר ונטייה מוגברת לאלרגיות הן רק חלק מהתוצאות העגומות האפשריות בקרב ילדים לסובלות מהפרעות אכילה. 

מעבר לסכנות הפיזיות לאם ולעובר, הריון של אנורקסית עלול לעלות גם במחיר נפשי כבד. "ברגע שהיא מצליחה להרות, האנורקסית נקלעת לקונפליקטים איומים וחווה רגשות אשם כמעט כל הזמן", מסבירה יעל פינצ'וק, פסיכותרפיסטית מומחית להפרעות אכילה. "למעשה היא נקרעת בין הרצון להישאר רזה לבין הדאגה לעובר. בנוסף,  אנורקסיות נוטות להפיל יותר, וההתמודדות עם האבדן ותחושת האשמה מובילות למשברים רגשיים ונפשיים לא פשוטים". 

איך מזהים אנורקסיה בהריון?

 ישנם כמה קריטריונים בסיסיים שיכולים להדליק נורה אדומה: ירידה של 25% ממשקל המינימום התקין לגובה, דימוי גוף מעוות (אשה שמשוכנעת כי היא שמנה מאוד ולמעשה נמצאת בתת משקל לפי כל פרמטר), הימנעות מופגנת או מוסתרת מאוכל, מצבי רוח קיצוניים וכל שינוי חריג בהתנהגות.
 "הפרעות אכילה בהריון הן לא דבר נדיר, אבל האבחנה של אנורקסיה חמקמקה. נשים מתביישות בזה, ולא ממהרות לספר לרופא המטפל או לצוות בחדר הלידה שהן סובלות מהפרעות אכילה", מסביר פרופ' שיינר.

"בניגוד לתפיסה הרווחת, אנורקסיות כן יכולות להיכנס להריון", אומרת פינצ'וק. "לא כל האנורקסיות מאבדות את הוסת, וגם מקרב אלו שלא מקבלות יש מקרים נדירים שבהם כן מושג הריון".

ישנה תופעה נוספת של נשים שמעלות מעט במשקל רק כדי להרות, וברגע שהן מצליחות חוזרות לדפוס הבעייתי. "אני אישית טיפלתי בשתי אנורקסיות הרות, שלצערי הפילו בשלב מוקדם", מספרת פינצ'וק. "הפרעות אכילה הרבה יותר נפוצות ממה שנוח לנו לחשוב. אנורקסיה היא כמובן המקרה הקיצוני, אבל לכל הפרעה יכולה להיות השפעה מזיקה על האם ועל ההריון".

ואיך שורדים את הקיץ בהריון?