קארין ללוש בת ה-31 נפטרה הלילה (בין שני לשלישי), בבית החולים סורוקה בבאר שבע, ככל הנראה בעקבות אירוע נדיר של תסחיף במהלך לידת בתה. התינוקת יולדה בהצלחה בניתוח חירום, ואושפזה ביחידה לטיפול נמרץ פגים כשמצבה מוגדר יציב

לא רבות התופעות הרפואיות בעולם ההריון והלידה שהמדע עדיין לא הצליח להבין ולפתור. תסחיף מי שפיר, הנחשב לסיבוך קטלני הוא ככל הנראה המפחיד והמסוכן מכולן, במיוחד מפני שאין שום דרך למנוע אותו. החדשות הטובות הן שהוא נדיר מאוד, ורק אחת ל-100,000 יולדות תלקה בו. מהו אותו תסחיף מי שפיר והאם ניתן לעשות משהו בנושא? לפניכם הפרטים החשובים:

1. מה גורם לתסחיף?

"אצל כל הנשים יש כלי דם פתוחים ברחם, בתעלת הלידה בנרתיק במהלך הלידה", אומרת פרופסור ליאת גינדס, מנהלת היחידה לאולטרסאונד מיילדותי ביהח וולפסון. "במצב הנדיר של תסחיף, מסיבה שאינה ברורה לנו נכנסים מי שפיר מהרחם למחזור הדם האמהי דרך אותם כלי דם פתוחים, וגורמים לקושי נשימתי. בדרך כלל מדובר באירוע מאוד פתאומי וקשה, שמסתיים במוות. למעשה, אם האישה שורדת את האירוע הטראומטי, ככל הנראה לא היה מדובר בתסחיף, אלא בסיבוך קשה אחר".

2. איך מאבחנים?

מכיוון שאין מדד ספציפי, שקובע רף מסויים אשר מעליו או מתחתיו תוכרז האישה כסובלת מתסחיף מי שפיר, האבחנה היא קלינית – על סמך הממצאים בשטח. בנוסף, בשל העובדה שהתסמינים של התסחיף משתנים מאישה לאישה, קשה מאוד לקבוע האם אכן מדובר בתסחיף מי שפיר, או בבעיה אחרת שנגרמה במהלך הלידה או אחריה.

"הרמז הברור ביותר הוא קריסה נשימתית פתאומית, במהלך לידה או ניתוח קיסרי, או זמן קצר לאחריהם", אומרת פרופסור גינדס. "כמו כן, הפרעה בפעילות הלב, הפרעה בקרישת הדם ושינוי במצב ההכרה רומזים לרופאים כי מדובר בתסחיף, אולם האבחנה הסופית יכולה להתבצע רק בבדיקה פתולוגית, לאחר המוות".

3. איך מטפלים?

למרבה הצער, בגלל חמקמקותה של התסמונת אין ממש אופן טיפול שידוע כיעיל. "הטיפול המקובל הוא מה שנקרא 'טיפול תומך', כלומר ייצוב הנשמתי חיצוני בעזרת מכונת הנשמה", אומרת פרופסור גינדס. "במקרים מסויימים משתמשים בתא לחץ, באופן דומה לטיפול בצוללנים שעלו מהר מדי מהמעמקים וכדוריות הדם שלהם מאיימות לחסום את כלי הדם, אולם לא מדובר בתרופת קסם, והיעילות בהחלט מוגבלת".

4. ככל הנראה, מדובר בתגובה חיסונית

"פעם חשבו שמי השפיר פשוט 'נתקעים' בכלי הדם הריאתיים הקטנים, ולא מאפשר לדם להתחמצן", היא מסבירה. "כיום מקובל לחשוב שמדובר בשוק אנפילקטי, שנגרם ממערכת החיסון של האם, בתגובה לנוכחות מי השפיר בדם. מאוד קשה לחקור את המחלה, מכיוון שהיא מתרחשת בפתאומיות. קשה גם לגרום לתסחיף לקרות באופן מאולץ במעבדה, כך שאפילו מחקר בבעלי חיים לא ממש מתאפשר".

אישה בהריון ישנה (צילום: GlobalStock, Istock)
"לא ניתן לחזות מראש מי תלקה בסיבוך הנדיר" | צילום: GlobalStock, Istock

5. ההשלכות מרחיקות לכת

גם מי שנמנית עם 20% האחוזים בני המזל, ונחלצת ממה שנראה כתסמונת הממיתה, עלולה לסבול מהפרעות נוירולוגיות שונות, פגיעות מוחיות, הפרעה בתפקודי הכליות ובעיות במערכת קרישת הדם. גם העובר נמצא בסיכון, אם לא יצא לפני או מיד כשהתחיל התסחיף, מכיוון שהמצוקה הנשימתית של האם תגרום בהכרח לחוסר חמצן גם בגופו, ועלולה להוביל לשיתוק מוחין ואף למוות. רחוק רחוק מכולנו.

>> לעוד כתבות חשובות בנושא היריון ולידה