שוכבת במיטה מחזיקה את הבטן (צילום: Thinkstock)
פסח זה עצירות. עצירות זה פסח. בהצלחה עם זה | צילום: Thinkstock

לעבור את פסח בהריון, ובפרט בחודשים המתקדמים, יכולה להיות חוויה כיפית למדי. פטור גורף מניקיונות, זכות להזמין מנות שאת אוהבת במיוחד ממי שמארח את הסדר (לא את – את בהריון, זוכרת?) ואפשרות לקנן בטירוף ולארגן את הבית במסגרת שגעת החג. מי שפחות נהנה מהשילוב ההריוני-אביבי הזה היא מערכת העיכול שלך, שגם בימי שגרה עובדת שעות נוספות עם צרבות, בחילות, הקאות ועצירויות. מזג האוויר המתחמם, המצות וההריון שלך – כולם תורמים לעצירות אביבית, אבל אל דאגה – אנחנו כאן כדי לתת לך פתרונות.

האשם העיקרי: דיקט יבשוש מרוח בשוקולד

"עצירות בהריון נגרמת בגלל האטה של פעילות המעיים, שגורם הורמון הפרוגסטרון", אומרת טובה קראוזה  - דיאטנית קלינית ומחברת הספר "המדריך השלם לתזונה בהריון". "במקור מדובר דווקא במשהו חיובי: המזון שוהה יותר זמן במעיים, כך שהגוף יכול להפיק ממנו יותר רכיבים חיוניים, אבל לפעמים האיטיות הזו גורמת לעצירות, וזה כבר פחות נעים".

גורם נוסף לעצירות בהריון הוא הברזל שנשים רבות נוטלות במהלכו, שמשפיע לרעה על מערכת העיכול, ובסביבות חג הפסח מתווספים לחגיגה גם מזג אוויר נעים אך חמים, שגורם לך לאבד הרבה נוזלים, הארוחות הגדולות והמסובכות לעיכול וכמובן המצות, אותם דיקטים יבשושיים שאמנם נורא טעימים מתחת לתלולית של ממרח שוקולד, אבל עושים שמות במערכת העיכול שלך. אז מה אפשר לעשות? קבלי כמה טיפים מוצלחים במיוחד. 

לשתות המון. זה אמנם טריוויאלי, אבל מעבר למניעת צירים מוקדמים ודלקות בשתן, שתייה מרובה גם מניעה עניינים במערכת העיכול. כמה זה מספיק? בגלל שינויי מזג האוויר בתקופה הזו קשה לנקוב במספר כוסות, אבל הכלל המנחה הוא לשתות עד שהשתן שלך בהיר עד שקוף.

להקפיד על צריכת סיבים מספקת. דגנים מלאים, קטניות, וכמובן ירקות ופירות יבטיחו שאתן מכניסות לגוף מספיק סיבים, שמנפחים ומרככים את תוצרי מערכת העיכול ומסייעים לפעולה סדירה שלה. לידיעתך: סלט סמלי ביום לא מספיק, ורצוי לצרף ירקות טריים או מבושלים לכל ארוחה.

לשים לב אילו פירות וירקות אתן אוכלות. להריוניות עם סוכרת מותר לצרוך פירות רק בהתאם להנחיות מדיאטנית או רופא, אבל גם הריוניות "רגילות" לא יכולות לאכול כל פרי וירק שמתחשק להן, וחשוב להיות מודעות לפירות וירקות שגורמים לעצירות, כמו בננות, רימונים וגזר מבושל. מאידך, סלק, תאנים, משמשים, שזיפים ועגבניות מצויינים לסובלות מעצירות, ומומלץ לאכול מהם בכמות סבירה.

אישה בהריון סובלת מחום (צילום: diego_cervo, Istock)
הריונית יקרה, זה לא צירים. זאת עצירות. די דומה | צילום: diego_cervo, Istock

לעשות ספורט. את בהריון ואף אחד לא מצפה ממך לפקוד באדיקות את שיעורי האירובי מדרגה. עם זאת, פעילות גופנית מתונה עוזרת למעיים להיזכר איך פועלים, ויכולה לשחרר עצירויות מציקות (וגם לשרוף איזו קלוריה או שתיים, על הדרך).

לשתות מים קרים. רצוי על הבוקר, אבל גם במשך היום: קור "מתניע" את מערכת העיכול, ומזרז את פעולתם של מעיים עצלניים.

לא להתנזר משומן טוב. שמנים טובים, כמו שמן זית, שמן אבוקדו, אגוזים וזרעי פשתן טחונים (עד כף ביום), הכרחיים לפעולה תקינה של המעיים, ומי שמוחקת אותם מהתפריט מטעמי דיאטה מסתכנת בעצירות מהגיהנום.

לדאוג לפרוביוטיקה. יוגורט ביו או תוסף – החיידקים החיוביים האלו עוזרים מאוד לעצירות ומונעים פקקים בעתיד.

להרטיב את המצות. אם את חייבת מצות: דאגי להרטיב אותן היטב במים ולהניח אותן מכוסות במגבת לספיחת נוזלים לכמה דקות לפני האכילה. זה גם גורם להן להילעס ביתר קלות, וגם מפחית את האפקט הסותם שלהן על מערכת העיכול. חג שמח!  

>> תזונה בהריון: ברוקולי כן, בורקס לא