אישה מתבוננת בבדיקת הריון מחזיקה אצבעות (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
שיהיה בהצלחה | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
מתכננת להכנס להיריון? בעידן רווי המידע של היום את בטח מוצפת בהמון המלצות סותרות, מבלבלות ומלחיצות. כדי לעשות לך קצת סדר בבלאגן גייסנו את ד"ר יהושע סגל, גניקולוג ומיילד, שידגיש מהם הדברים הכי חשובים שאת צריכה לעשות בטרם ההיריון – במטרה להתחיל את התהליך הארוך והמורכב הזה בבטחה ובהצלחה המרבית.

1. חומצה פולית
טבליות חומצה פולית (צילום: יחסי ציבור כצט, מערכת מאקו הורים)
טבליות חומצה פולית | צילום: יחסי ציבור כצט, מערכת מאקו הורים

"השלב הראשון והכי חשוב לכל אישה שמתכננת להכנס להיריון הוא להתחיל ליטול בקביעות את החומצה הפולית", קובע ד"ר סגל. במהלך ההיריון הגוף יבצע כמות עצומה של שכפול תאים וחומר גנטי - והוא זקוק לכמויות גדולות של חומצה פולית, שהינה ויטמין מקבוצת ויטמין בי, כדי לעשות את זה הכי טוב. את החומצה הפולית ניתן למצוא גם בתצורתה הטבעית ובריכוז גבוה בעלי תרד, קטניות ואפונה. משרד הבריאות ממליץ לקחת חומצה פולית לאורך שלושה חודשים לפני הכניסה להיריון.

עוד בתשעה חודשים:

2. להפסיק לעשן

הדבר השני שעליו ממליץ ד"ר סגל הוא להמנע מעישון. "השפעת העישון אינה רק על הריאות - אלא על הגוף כולו. גמילה מעישון עוד לפני ההיריון תהיה קלה יותר ותמנע פגיעה בעובר. חשוב לזכור שגם עישון פאסיבי הוא מסוכן ופוגע".

3. לעבור בדיקות גנטיות

כל אישה חייבת, יחד עם בן זוגה, לבצע בדיקות גנטיות עוד בטרם ההיריון. "בדיקה גנטית היא בדיקת חובה שעל כל אישה לעשות, זה לא בגדר אופציה. עליכם לבדוק אילו בדיקות גנטיות בדיוק אתם צריכים לבצע על פי המוצא שלכם, כי לא כל אישה צריכה לעבור את כל הבדיקות. התהליך הזה עוזר למנוע המון סיבוכים שיכולים לקרות במהלך ההיריון וקובע ממה יש להיזהר ולמה לתת יותר תשומת לב".

4. להיות מאוזנת מבחינה בריאותית

נשים החולות במחלות כרוניות צריכות לוודא שהטיפול התרופתי שלהן אינו פוגע בהיריון, ושהמחלה נמצאת תחת שליטה ומאוזנת. סוכרתיות צריכות להיזהר במיוחד: "אישה החולה בסכרת חייבת לוודא שהיא במצב מאוזן כשלושה חודשים ברצף לפני תחילת ההיריון, ורק אז היא יכולה להכנס לתהליך הזה בבטחה וכמובן שבליווי צמוד של רופא". קבוצת סיכון נוספת שד"ר סגל מצביע עליה היא הנשים הנוטות לאנמיה: "אישה בהיריון צריכה כמויות ברזל גדולות על מנת לבצע תהליכים שונים של הגוף בזמן ההיריון. כל אשה בריאה יכולה להגיע למצב אנמי במהלך ההיריון, ולכן נשים שבאופן טבעי נוטות לאנמיה צריכות לדאוג לטיפול תרופתי מתאים ולתוספים שונים של ויטמינים וברזל עוד לפני ההיריון. מספיקה בדיקת דם פשוטה אצל רופא המשפחה על מנת לאבחן ולטפל במהירות".

5. להירגע

ד"ר סגל ממליץ להיריונית לעתיד להימנע מפעילויות שיכניסו אותה למתח נפשי גבוה. "לחץ משפיע על כל אדם, נפשית ופיזית. הדבר תמיד יבוא לידי ביטוי בגוף שלנו. עם זאת, חשוב לומר שניסיונות להכנס להיריון אינן אמורים לפגוע בשגרת החיים; אפשר לעבוד כרגיל, לעשות ספורט ואין שום צורך להמנע מעבודה פיזית קשה או אתגרים במקום העבודה".

_OBJ

לקבלת חומצה פולית "לאם" במתנה

>> לחץ בבטן או כאבי מחזור בתחת: איך מרגישים צירי לידה?