כשנשים עושות לעצמן בלב את החישוב כמה זמן עוד נותר להן להביא ילדים לפני שהמערכות שם בפנים תתחלנה להחליד ולאבד את זה, הן בדרך כלל מעלות בראשן את המספר 35. כבר שנים שגיל 35 נחשב בשיח העממי לגיל שאחריו – כולם יודעים – מתחיל להיות קשה להיכנס להיריון, הסיכוי לסיבוכים או בעיות בעובר עולה, ובקיצור, עדיף להתחיל לפני. אבל האם זה באמת נכון? האם המידע הזה מגובה רפואית, או פשוט מסייע לכוחות שמרניים להפעיל לחץ על נשים, ולדחוף אותן להתחיל ללדת כמה שיותר מוקדם?

לפי האגודה האמריקאית לרפואת הרבייה, לאישה בריאה ופורייה בת שלושים יש 20 אחוז להתעבר מדי מחזור חודשי, כלומר מתוך 100 נשים בנות שלושים שמנסות להרות בחודש מסויים, רק 20 יצליחו בעוד 80 האחרות ייאלצו לנסות שוב במחזור הבא. בגיל 40 הסיכויים הם פחות מחמישה אחוזים למחזור – כלומר פחות מחמש נשים תיכנסנה להיריון מתוך 100 המנסות להרות בחודש מסוים.

ברור, אם כך, שיש הבדל משמעותי בין גיל 30 לבין גיל 40 – אבל מי אמר שבגיל 35 ישנה ירידה דרסטית בפוריות? מאמר שפורסם השבוע באתר attn.com מטיל ספק במקורות של ה"עובדה" הידועה לכל, לפיה פוריות האישה נפגעת כביכול משמעותית אחרי גיל 35, ומכריז: הגיל בו נהיה הרבה יותר קשה להיכנס להיריון הוא לא 35 – אלא דווקא גיל 40.

המאמר טוען שהחרדות העמוקות שיש לנו כחברה סביב הירידה בפוריות ניזונות, בין היתר, מהנחות שגויות. "אחד הנתונים הכי מצוטטים הוא שמתוך שלוש נשים בנות 35-39 שמנסות להיכנס להיריון במשך שנה, אחת לא תצליח - כלומר יש סיכוי של 30 אחוזים בערך להישאר ללא ילדים בגיל הזה", נכתב שם, "אבל מעטים יודעים מה המקור של המחקר הזה: נתוני הלידות שנרשמו בצרפת בין השנים 1670-1830".

גל גדות בהריון שני (צילום:  adomeitfilm, instagram)
"שחלה של בת 20 לא נראית כמו שחלה של בת 40". גל גדות,31, במקום טוב באמצע | צילום: adomeitfilm, instagram
מחקרים חדשים הרבה יותר הוכיחו דווקא שהפוריות של נשים בשנות העשרים המאוחרות ובשנות השלושים המוקדמות הייתה כמעט זהה, ושההבדל בין פוריות אצל נשים לפני ואחרי גיל 35 היה פעוט. מחקר חדש מ-2004 מצא ש-82 אחוזים מבנות ה-35-39 הצליחו להתעבר תוך שנה, לעומת 86 אחוזים מבנות ה- 27-34, כלומר בסך הכל 18 אחוז נכשלו אחרי גיל 35 לעומת 14 אחוזים מהצעירות יותר. מחקר נוסף מצא כי שמונים אחוזים מהנשים בנות ה-38 וה-39 שניסו להיכנס להיריון הצליחו להתעבר תוך חצי שנה. "בנתונים שלנו", קבעו החוקרים, "אנחנו לא רואים נפילה גדולה בסיכויים להרות לפני גיל 40".

שאלנו את ד"ר גיא שרים - רופא נשים, מומחה לפוריות וגינקולוגיה מה דעתו, והוא פסק שאין ספק – ככל שהאישה מבוגרת יותר, היא פוריה פחות. "הגורם המנבא הכי משמעותי להריון הוא הגיל. היות והביציות נוצרות עוד בהיות האישה עוברית, הזמן והסביבה לא עושים להן טוב בכלל. מאגר הביציות עובר כל הזמן דלדול בכמותו, עוד בתקופה העוברית ולאחר מכן בילדות, וגם תחת גלולות, הריון וכדומה, וכל הזמן יש ירידה במספר הביציות. רואים את ההבדל באולטרה-סאונד גינקולוגי פשוט: שחלה של בת 20 לא נראית כמו שחלה של בת 40".

בנוסף, אומר ד"ר שרים, הביציות יורדות לא רק בכמותן – אלא גם באיכותן (כבר מגיל 32). "גם מספר כישלונות ההריון (הפלות) עולה עם הגיל, כמו גם מספר הבעיות הכרומוזומליות בעובר . אם מתחת לגיל 35 שיעור ההפלות הוא כ-10 אחוז. בגיל 40 שיעור ההפלות הוא 30 אחוז ובגיל 43 כבר 50 אחוז וכמעט 100 אחוז לאחר גיל 45. לדעתי, כל אישה שעוברת את גיל 30 והיא לא בזוגיות או מתעתדת להביא ילד בקרוב, צריכה לשמוע על האפשרות להקפיא ביציות".

>> למה כמעט כל האמהות מחזיקות את התינוק בצד שמאל?