סקירת מערכות היא בדיקת אולטרסאונד מפורטת ויסודית בה הרופא סורק בקפדנות את אברי גופו של העובר במטרה לגלות מומים מבניים בעובר. בהריון מתבצעות לרוב שתי סקירות: הראשונה בשבועות 14-16 להריון וסקירה מאוחרת שמתרחשת בשבוע 22-24. הקלישאה היא שאחת השאלות הבסיסיות של כל הורה פעור בזמן הבדיחה היא האם יש לעובר שתי ידיים ועשר אצבעות. שאלה פשוטה שהסתבכה מאוד בסיפור העצוב הבא. 

"לפני כשנה וחצי, אישה הגיעה לבצע שתי בדיקות שונות של סקירת הריון מטעם הקופה לה היא שייכת", מספרת עו"ד גלית קרנר בתוכנית הבוקר של רשת. "בשתי הבדיקות נאמר לה שהכל תקין, כמו גם נרשם בצורה מפורשת 'קיום כפות ידיים נצפה'". האבחנה הייתה ברורה וחד משמעית אלא שבזמן הלידה, נתגלתה אמת קשה: התינוק נולד ללא יד שמאל. "כיום הילד הוא ילד חמוד ומאושר ומטופל, אולם ישנה רשלנות במסירת בהמידע ולא ניתנה להורים היכולת לקבל את ההחלטות הקשורות למום הזה", אומרת עו"ד ומוסיפה כי "קיים פיל לבן שלא מדברים עליו והוא שקיימים הבדלים משמעותיים בין הבדיקה המסובסדת דרך קופת חולים שאורכת כעשר דקות בלבד לבין בדיקה פרטית אצל רופא שאורכת שעה". 

פרופסור ירון צלאל שהתארח גם הוא בפאנל של תוכנית הבוקר מבקש להסביר האם אנחנו יכולים להמשיך לסמוך על סקירת המערכות המוכרת לנו. ""קודם כל, כן", מבהיר צלאל באופן חד משמעי. "יש בישראל 160,000 יולדות בשנה. עם זאת, חשוב להבין שאישה שמגיעה לבדיקה כזו יודעת ואף חותמת שלא ניתן לגלות בה הכל. לא כל דבר הוא רשלנות. מטרתנו שהאישה תצא עם עובר תקין כמובן. להיוולד עם חסר יד יכול להיגרם מכמה סיבות: 

1. אי אבחון, במידה ותנוחת העובר למשל לא מאפשרת לגלות זאת. במידה ודבר כזה קורה, מיידעים את ההורים ומחתימים את ההורים בדבר.
2.  יכול להיות שרופא טעה כמובן. זה קורה גם לטובים ולבכירים מכולם. זה כמובן לא צריך לקרות. מנסים למזער נזקים אבל לדאבוננו זה עלול לקרות וזה קורה.

אז עם מה זה משאיר אותנו, ההריוניות? האם יש להמשיך לסמוך על דיאגנוזה הרופאים או להגן על עצמנו עם כמה שיותר בדיקות מקבילות - מהקופה ובאופן פרטי - מה שבהכרח יעלה לנו בכיס אבל יצליח למזער נזקים. מה דעתך? שתפי אותנו בטוקבקים. 

>> באיזה שבוע את? היכנסי למחשבון ההריון שלנו