ההריון נמשך כמעט שנה, ושלא יספרו לך אחרת. במהלך השנה הזו את מתנזרת כמעט מכל הכיף שיש לעולם להציע: מבשלת למוות את הביצים, מייבשת טוב טוב את הבשר ומוחקת את הסושייה האהובה מהספיד דייל. אפילו קפה ודיאט קולה את לא יכולה לשתות בלי לקבל מבטים מאשימים. לפחות היית מצפה שאת הכיף היחיד שעוד נשאר לך, חופשה בחו"ל, תוכלי לעשות בשקט? ובכן, התשובה מורכבת.

אישה בהריון ובן זוגה במטוס (צילום: Gene Chutka, Istock)
ארזת לבד? את, הבן זוג והבטן במטוס | צילום: Gene Chutka, Istock

אם את מתכוונת לטוס בקרוב ולא מתכננת להשאיר את הבטן בבית, תגלי שכל מה שלמדת על טיסות וחופשות לפני ההריון לא ממש תופס עכשיו. ולכן, את צריכה להיות מוכנה: מכיסוי מלא של כל הביטוחים ועד תשובה לשאלות מעצבנות כמו "כמה אובר וייט צריך להוסיף על הבטן?". קבלי 10 טיפים חשובים:

לפני: עד איזה שבוע אפשר לטוס ומה חשוב לכלול בפוליסת הביטוח?

1. בררי את הנהלים בחברת התעופה

התשובה לשאלה עד איזה שבוע ניתן לטוס משתנה מחברת תעופה אחת לאחרת. רוב רובן של חברות התעופה מסרבות להטיס נשים בחודש האחרון להריון (משבוע 36), מחשש ללידה במטוס. לא הצלחנו להוכיח או להפריך את המיתוס על טיסות חינם למי שנולד במטוס, אבל מה שבטוח הוא שלידה שתחייב נחיתה לא מתוכננת (אפילו אם יהיה רופא במטוס) תעלה לחברת התעופה מאות אלפי שקלים. לעתים תתבקש ההריונית לחתום על טופס ויתור, שבו היא מצהירה כי לא תתבע את חברת התעופה אם חלילה יקרה משהו לה או לעובר במטוס. בכל מקרה, מיד אחרי שתבחרי יעד, כדי לברר את כל הפרטים בחברת התעופה לפני שמזמינים כרטיס.

2.הצטיידי בכל המסמכים הרפואיים

חלק מחברות התעופה יבקשו אישור רפואי, שמעיד כי מדובר בהריון תקין ואין שום בעיה רפואית שמונעת טיסה. אם עד היום צילמת רק את הדרכון והכרטיס לפני הנסיעה, לכל מקרה שלא יבוא, עכשיו את צריכה לדאוג שכל המסמכים הרפואיים שלך איתך, למקרה שתתעורר בעיה בעת השהות בחו"ל.

3. אל תטוסי בלי פוליסת ביטוח טובה להריון

אחת הדאגות המרכזיות, שמעוררת סביבה לא מעט שמועות ומיתוסים, היא עניין הביטוח להריוניות בחו"ל. כמו לחברות התעופה, לכל חברת ביטוח יש מדיניות משלה, אולם ישנו כלל ברזל שתקף לכולן: למרות שכולנו משננות את המנטרה "הריון זה לא מחלה", בכל מה שקשור לביטוחים ופוליסות, הוא קצת כן.

בדיוק כפי שכל מחלה או מצב רפואי שלא דווחו בעת רכישת הפוליסה יבטלו אותה אם הרוכש יזדקק לטיפול רפואי, בשום שלב של ההריון אין להסתיר אותו. ההפרש במחיר בין ביטוח רגיל לביטוח הריוני אינו גבוה, ובמקרה של הפלה או לידה מוקדמת ההוצאות יכולות להרקיע שחקים ללא כיסוי ביטוחי. חשוב לדעת כי ישנן חברות ביטוח שלא מכסות נשים בהריון מעל גיל 40, ולעשות סקר שוק כדי למצוא את חברת הביטוח שתתן לכן את הכיסוי הנרחב ביותר בהתאם לשבועות ההריון שבהם תשהו בחו"ל.

4. הרית באמצעות טיפולי פוריות? תצטרכי לדווח לחברת הביטוח

גם לאופן הכניסה להריון יש השפעה על הביטוח. למרבה הפלא, לא מדובר בשמועה: הריון שהושג באמצעות טיפולים מצריך ביטוח מיוחד, שלא כל חברת ביטוח מאפשרת. גם כאן, אין טעם להסתיר את המצב: אם חלילה יקרה משהו, חברת הביטוח תוכל להתנער מהתשלום בטענה כי הוסתר ממנה מידע חיוני. בכל מקרה, ובוודאי כאשר מדובר בהריון שהושג אחרי טיפולי פוריות או הריון בסיכון, כדאי להתייעץ עם הרופא המטפל ולבקש ממנו להכין מסמך המרכז את המידע הרפואי הרלוונטי על ההריון. במקרה הצורך, תוכלי למסור אותו לחברת התעופה או לרופא מקומי אם תזדקקי לו. 

5. טיסה בשבוע 24 ואילך: כדאי שתדעי שחברות הביטוח מציעות ביטוח לידת פג

בעוד שאישה שטסה עד השבוע ה-22-24 להריון מסתכנת לכל היותר בהפלה (עם כל הצער והסיכון הרפואי הכרוכים בה), אישה שטסה מעבר לשבועות אלו, המוגדרים כ"גבול החיות" עבור פגים, צריכה להביא בחשבון את האפשרות כי תלד בחו"ל. חלק מחברות הביטוח מציעות ביטוח עבור לידת פג, אולם יש להביא בחשבון כי העלות בפועל עשויה להיות גבוהה בהרבה מהסכום שמקצה לכך הביטוח – עלות שתיפול על ההורים.

6שרייני מקום במעבר, עוד ברגע הזמנת הכרטיסים

אחרי שעברת את משוכת הביטוח ואפילו הצלחת לסגור את המזוודה (טוב, זה לא היה קשה מהרגע שהתיישבת עליה), את יוצאת לקרב על מקום הישיבה במטוס. כדאי שתדעי, שהיום אפשר לשריין מקומות בטיסה כבר בעת הזמנת הכרטיס, ולא לחכות עד שמגיעים לצ'ק אין. נסי לבקש מושב במעבר (כדי שלא תצטרכי להקים את כולם פעם ברבע שעה, כשתצטרכי פיפי), והכי טוב: בשורה שלפני דלת החירום. ככה לא תצטרכי להצטופף עם הכרס הענקית שלך, ותחסכי מעצמך ניסיונות מביכים ומושכי מביטים כשתנסי לפתוח את המגש מלפנייך.

אישה בהריון יושבת על חוף הים (צילום: abu, Istock)
עד שתגיעי לחוף, תצטרכי לקרוא את האותיות הקטנות בפוליסת ביטוח ולשתות גלונים של מים בטיסה. אבל שווה | צילום: abu, Istock

7. העדיפי טיסות בשעות נוחות

יכול להיות שגם ככה את לא ישנה, בין אם בגלל הבחילות והצרבות או בגלל השלפוחית האומללה. אבל למה להקשות עוד יותר? נסי להעדיף טיסות בשעות נוחות, שלא ישבשו את מעט שעות השינה שאת כן מצליחה לצבור בלילה.  

8. קומי כל שעה וחלצי עצמות

גם למתעמל אולימפי קשה לשבת בנוח בטיסה, כל שכן להריונית. את מגלה שאת מרגישה את מפרקי הירך שעד להריון לא ממש התייחסת אליהם, הבטן לוחצת וזרימת הדם איטית יותר. לנשים בהריון מומלץ לקום לפחות אחת לשעה לסיבוב קצר במטוס (כאילו שלא תקומי גם ככה לשירותים), לרענון והתמתחות. לנשים בהריון בסיכון הדבר אף הכרחי, שכן ההליכה התכופה יכולה למנוע התפתחות של קרישי דם שהריוניות בסיכון מוגבר עלולות לפתח. כשתנחתי, תתפלאי לגלות שאת מכירה כמעט את כל נוסעי הבואינג.

9. תביאי סנדביצ'ים מהבית 

זוכרת את ההקאות של השליש הראשון? ואת הצרבת, שמלווה אותך בוואריאציות שונות עוד לפני שראית שני פסים? ובכן, יש מצב שאוכל של מטוסים לא יעשה לה טוב. חוץ מזה, עם כל השינויים האחרונים בטעמים, קשה להניח שדווקא במטוס פתאום תמצאי את האוכל שייעשה לך טוב בגוף ובנשמה. לכן תדאגי מראש להביא לעצמך דבר נשנוש, כריכים, פירות וירקות, כדי לא למצוא את עצמך מקיאה את אוכל המטוסים המהולל כבר בכיס האוויר הראשון. או לחילופין, גוועת ברעב אחרי שרק הריח שעלה ממגשי המזון הקטנים שלח אותך, שוב, היישר לשירותים.

10. אל תשכחי לשתות. והרבה

למרבה הצער, רוב חברות התעופה הפסיקו להגיש את הפחיות הקטנות והחמודות, אבל זה ממש לא מעניק לך פטור משתייה היסטרית לאורך הטיסה. במטוס אמנם קר מאוד, אבל האוויר יבש ומשם קצרה הדרך לאיבוד נוזלים. אז אמנם תצטרכי ללכת לשירותים כל 4 דקות, אבל זה עדיף מאשר לקבל צירים מוקדמים כתוצאה מחוסר נוזלים, בגובה 30,000 רגל. חשבון פשוט יקירה.

סייעה בהכנת הכתבה: מיכל וינר, מנהלת תחום ביטוחי פרט, תאונות אישיות, בריאות ונסיעות בחברת הביטוח AIG ישראל