קים קרדשיאן (צילום: Splashnews)
להישקל בהריון - לא ממש פאן, אבל חשוב. קים קרדשיאן | צילום: Splashnews
הריון, ובפרט הריון ישראלי, נראה יותר כמו סדרת בית חולים מאשר תהליך טבעי. הרבה לפני ההריון את כבר עוברת מערך בדיקות גנטיות מורכב, ומרגע שהביצית מתיישבת אחר כבוד ברחם, מתחיל מרתון של אולטרסאונדים, דקירות ומעקבים. זה נשמע מטריד ומכאיב, אך למעשה המטרה של כל אלה טובה: לדאוג שאת והעובר שאת מגדלת תגיעו ללידה במצב הכי טוב שאפשר. לקלחת הזו נוספים שלל איסורים, המלצות ועצות, עד שנדמה שאת עובדת בלהיות בהריון. נכון שלכל הריון יש את הסיפור שלו, ותמיד אפשר לבדוק עוד כדי להיות רגועים, אבל בהנחה שההריון שלך תקין בסך הכל, והיית אישה בריאה לפניו – הנה עשרה דברים שממש לא מומלץ לוותר עליהם.

בדיקות לחץ דם.
בזמן ההריון לחץ הדם שלך נמוך מתמיד, אבל חשוב לעקוב שהוא לא עולה, במיוחד בשליש השני והשלישי. עלייה פתאומית בלחץ הדם היא גורם מחשיד להתפתחותה של רעלת הריון, מצב מסוכן שעלול להזיק גם לך וגם לעובר שלך – ואת כל זה אפשר לגלות בביקור קצר אצל האחות או הרופא שלך.

בדיקות שתן.
ללכת לשירותים זה משהו שאת גם ככה עושה לא מעט במהלך ההריון, אז מה אכפת לך לעשות אאת זה מדי פעם בכוסית קטנה? בדיקת שתן יכולה לזהות נוכחות מוגברת של חלבון, סימן נוסף לרעלת שהזכרנו קודם, וגם לזהות זיהומים ודלקות בדרכי השתן, שמעבר לצריבה והתכיפות בהשתנה עלולים לגרום אפילו ללידה מוקדמת.

מעקב משקל.
זה לא נעים, ברור. הרבה יותר נוח לחיות בהכחשה ולהרחיב את הגומי במכנסי ההריון אחת לשבוע, אבל אין מנוס – את חייבת לעקוב אחרי המשקל שלך. אם את עולה יותר מדי את עלולה לפתח סוכרת, ואם את עולה פחות מדי – ובכן, מעבר לקנאה יוקדת, יכול להיות שצריך לבדוק שהכל בסדר. בקיצור, שקילה חודשית אצל אחות טיפת חלב או אצל רופא המעקב שלך, מי שמפחיד אותך פחות.

בדיקת דם בהריון (צילום: Vadim Zholobov, Istock)
דקירה קטנה אחת לכמה זמן. זה כלום לעומת הצירים | צילום: Vadim Zholobov, Istock
טיפולי שיניים.
אף אחד לא רמז שאת לא סובלת מספיק בהריון הזה. כבד לך, לוחץ לך – אבל למרבה הצער, על כורסת העינויים של רופא השיניים עולים גם עם בטן. בניגוד לתפיסות השגויות, לא רק שמותר לעבור טיפולי שיניים והסרת אבן בהריון – זו אפילו חובה. חיידקים מהשיניים עוברים למחזור הדם,  ומלבד זאת, ההקאות התכופות של חלק מהנשים גורמות לשיניים להיות פגיעות מהרגיל. הריון הוא כמובן לא הזמן להתאים מערכת שתלים או לעבור הלבנה כוללת, אבל ביקורות שוטפות וטיפול תלת-חודשי אצל השיננית הם מאסט.

בדיקות דם כלליות.
גם אם עברת בהצטיינות את הבדיקות הגנטיות, ממש לא סיימת להידקר. בתחילת ההריון הרופא שלך ירצה לוודא את סוג הדם שלך (כדי לדעת אם את זקוקה לחיסון אנטי D, שימנע מהדם שלך והדם של העובר שלך להסתכסך), לבדוק את רמות הברזל שלך ולגלות האם כבר חלית ב-CMV, כדי שאם תידבקי חלילה במהלך ההריון ידעו האם מדובר בסתם אי נוחות או במצב שדורש בדיקות מורכבות שיגלו האם העובר נדבק. בקיצור, דקירה אחת, כמה מבחנות – וכולם יהיו רגועים יותר.

נטילת תוספים.
גם אם את חובבת בריאות ידועה, ומשאירה משכורות שלמות בחנויות טבע – ההריון פותח עבורך עולם שלם של כמוסות, אבקות ושיקויים שאת יכולה לנסות. רובם, אם להודות על האמת, לא ממש הכרחיים לאישה בריאה שאוכלת מזון בריא ומגוון, אבל אחרי שעשית את בדיקות הדם הרלוונטיות, וגילית מה חסר לך – את חייבת להקפיד על נטילה סדירה של התוספים שאת צריכה, ובמיוחד: הברזל, שנוטה לצנוח בהריון ואחרי הלידה, וכן חומצה פולית, שאת אמורה להתחיל לקחת עוד לפני ההריון.  

בדיקת סוכר.
העמסה של 50, של 100 או הטרנד החדש: של 75, או בדיקות יומיות בגלוקומטר למי שמתנגדת לבדיקה – איכשהו, כדאי שתוודאי שהצרה הזו לא נדבקה אלייך בהריון. זה לא קורה רק לשמנות, למי שנושאת תאומים או רק להריוניות מבוגרות – זה יכול לקרות לכל אחת, ולסבך מאוד את ההריון ואת הלידה שלך. מומים בעובר, לידות מוקדמות, ריאות לא בשלות והיתקעות בתעלת הלידה הם רק חלק מתרחישי האימים – ואת רובם אפשר למנוע עם תזונה מותאמת וטיפול נכון. 

אישה בהריון שמה כרית על הראש (צילום: TatyanaGl, Istock)
בריאות בהריון. כי את לא דואגת כבר רק לעצמך. | צילום: TatyanaGl, Istock
מעקב תנועות.
יש מי שנשבעות שהתחילו להרגיש את התינוק בבטן כבר בשבוע 15, ואחרות יתחילו לזהות התחלה של תזוזה רק בשבוע 25. אבל בטרימסטר השלישי התנועות הופכות משעשוע חביבל עבודה במשרה חלקית, ואת נדרשת לוודא שהן מתרחשות כסדרן לפחות פעמיים ביום. על כל שינוי או חריגה מהסדר – ולא משנה אם מדובר בהרבה יותר מדי או בהרבה פחות מדי תנועות – את חייבת לדווח לרופא שלך בהקדם האפשרי, ולבדוק את העניין במוניטור ובאולטרסאונד. לפעמים מדובר בסתם פאזה שעוברת על התינוק, אבל לפעמים המעקב שלך יכול להציל חיים.

אולטרסאונד.
לא פעם נשמעות תלונות לפיהן ההריון בארץ הוא מסחטת כספים, ושבחו"ל עושים הרבה פחות בדיקות. זה אמנם לא לחלוטין בלתי מדויק, אבל מכיוון שאינספור מחקרים הראו שבדיקות אולטרסאונד הן בטוחות לאם ולעובר, ומכיוון שרוב הבדיקות מסובסדות בסל הבריאות ועל ידי קופות החולים – מדובר בהשקעה קטנה יחסית לביטחון שהן מקנות וליכולת שלהן לזהות בעיות בשלב מוקדם. בשבוע 7-8 מומלץ לוודא שלעובר יש דופק (או לחלופין: האם יש יותר מדופק אחד), וששק ההריון נמצא ברחם ולא חלילה מחוצה לו. בדיקת השקיפות הערפית, בין שבוע 11 לשבוע 13, מגלה סיכון למומים משמעותיים, ויכולה לנבא סיכון לתסמונת דאון, ושתי הסקירות, המוקדמת (משבוע 15) והמאוחרת (משבוע 20), מגלות מומים ועוקבות אחר התפתחות העובר. בנוסף, בשבוע 28-30 מומלץ לבצע בדיקה נוספת, שתעריך האם העובר גדל בקצב משביע רצון – לא מעט בדיקות, אבל היי, לא באת ליהנות כאן.

הימנעות ממאכלים מסוכנים.
לכל אחת יש את הגבול שלה. יש נשים שרק יוודאו שהבשר לא עושה מו לפני שינגסו בו, ואחרות יוציאו מהתפריט נבטים, יטביעו את החסה במי סבון שלוש פעמים לפני האכילה וירתיחו את החלב לפני שהן מוסיפות אותו לקפה. את הגבולות שלך את קובעת בעצמך, אבל מהסכנות האמיתיות – דגים ובשר נא, ביצים חיות ומזון לא מפוסטר או לא שטוף היטב– מומלץ בחום להימנע.

*סייע בהכנת הכתבה: פרופ' אייל שיינר , מנהל מח' יולדות במרכז הרפואי סורוקה מקבוצת הכללית. 

>> כמה באמת צריך לעלות בהריון?