בהיריון, הפוקוס שלנו הוא לרוב על הבטן הגדלה, התינוק המתפתח וההתרגשות סביב כל השינויים הצפויים. כאמא, כל כך קל ללכת לאיבוד בזרם הרגשות הזה. אנחנו נוטות להתמקד בשינויים הגופניים ובבריאות העובר, אבל נותנות פחות דגש לרכבת ההרים הרגשית שעוברת עלינו בהיריון. 1 מתוך 7 נשים בהיריון תחווה 'דיכאון לאחר לידה'. אך האם ידעת ששיעור דומה של נשים יחווה דיכאון כבר בהיריון?

מערבולת של רגשות 

זה כנראה לא מפתיע אותך שהורמונים יכולים להשפיע על מצבי הרוח והרגשות שלך. נשים רבות מזהות את הירידה במצב הרוח שלהן בימים שלפני הווסת כתוצאה מהשינויים ההורמונליים המתרחשים באופן טבעי בגופנו במהלך המחזור החודשי. בנוסף, ישנן נשים שחוות שינויים במצב הנפשי בעקבות שימוש באמצעי מניעה הורמונליים כמו גלולות. אלו ואלו עלולות לחוות מערבולת של רגשות בהיריון ולאחר לידה, וגם היא קשורה לשינויים ההורמונליים המתרחשים בגופנו בתקופה זו.

אז מה בעצם קורה בגוף שלך? ישנם שני הורמונים מרכזיים אשר משתנים במהלך ההיריון ועלולים להשפיע על מצב הרוח שלך. הראשון שבהם הוא ההורמון אסטרוגן. ב-12 השבועות הראשונים של ההיריון, רמות האסטרוגן עולות משמעותית ומגיעות עד לפי 100 מרמתו לפני ההיריון. האסטרוגן אחראי על ויסות של מספר הורמונים נוספים המשפיעים על מצב הרוח שלנו, כמו סרוטונין, נוירואפינפרין ודופאמין. ייתכן שכבר שמעת בעבר על סרוטונין. יש המכנים אותו הורמון "השמחה". סרוטונין הוא כימיקל המעביר מידע בין המוח ותאי העצב שלנו ויש לו השפעה טובה על הרגשות שלנו, על מצב הרוח שלנו ועל איכות השינה. ישנן לא מעט תרופות נוגדות דיכאון שפועלות על מנת למנוע את הפינוי של סרוטונין כדי להאריך את השפעתו הטובה על מצב הרוח שלנו. אבל עלייה בסרוטונין אינה קשורה ישירות בשמחה. שינויים מהירים ברמות הסרוטונין יכולים דווקא לגרום לחוסר יציבות רגשית ולשינויים מהירים במצב הרוח. לא לגמרי ברור כיצד אסטרוגן וסרוטונין משפיעים זה על זה. אך נראה כי השינויים הדרמטיים ברמות האסטרוגן (כפי שקורה בתחילת היריון) ולאו דווקא רמה מסוימת של אסטרוגן הם שגורמים לשינויים במצב הרוח. בנוסף, לשינויים ברמות אסטרוגן יש קשר ברור גם לחרדה ולעצבנות.

הורמון הפרוגסטרון עולה גם הוא באופן ניכר בהיריון, בייחוד בשלושת החודשים הראשונים להיריון. בעוד אסטרוגן בד"כ מקושר לעלייה באנרגיה (כאשר עלייה דרמטית באסטרוגן קשורה לעצבנות) פרוגסטרון ככל הנראה מביא לתחושה של הרגעות. הורמון ההרגעות והמנוחה אולי נשמע טוב, אבל עבור נשים לא מעטות, פרוגסטרון עלול דווקא לגרום להרגיש "יותר מידי נינוחות", עד כדי תחושות של עייפות, נטייה להתקפי בכי בלתי נשלטים ואפילו עצבות. 

1 מכל 7 נשים תסבול מדיכאון בהיריון

בעקבות השינויים ברמות האסטרוגן, הגורמים לעצבנות וחרדה, המשתלבים עם עייפות ונטייה לבכות בשל העלייה בפרוגסטרון, לא פלא שהיריון גורם לשינויים משמעותיים במצב הרוח. עם זאת, מלבד השינויים ההורמונליים, לשינויים במצב הרוח בהיריון קיימות גם סיבות רבות נוספות כמו העייפות המשמעותית שמאפיינת את הטרימסטר הראשון, בשילוב עם בחילות הבוקר וההקאות הידועות לשמצה וכן החרדה לבריאותו של העובר, בעיקר בקרב נשים שהתקשו להרות או עברו הפלה. בנוסף, השינויים במבנה הגוף עשויים להשפיע על מצב הרוח. חלק מהנשים מתרגשות מהשינויים הגופניים שמביא אתו ההיריון והחיים החדשים שנוצרים בגופן, אבל נשים רבות עלולות גם לחוש עצבנות ואי נוחות מהשינוי הגופני. לקראת סיום ההיריון מתגברת תחושת הכבדות והאי נוחות, עלולים להתווסף פחדים ודאגות לקראת הלידה המתקרבת יחד עם הדאגה איך אתפקד כאמא, או החשש "איך אצליח לאהוב ילד נוסף?". בקיצור, הגוף שלך עובר שינויים הורמונליים ופיזיולוגיים, והחיים שלך עומדים להשתנות. כמובן שיש לך עליות וירידות במצב הרוח.

שינויים במצב הרוח אכן שכיחים בהיריון, אך יש להבדיל אותם מדיכאון בהיריון. סביר שאת מכירה כבר את המושג "דיכאון לאחר לידה", 1 מכל 7 נשים בהיריון תסבול מ"דיכאון לאחר לידה". השכיחות של "דיכאון בהיריון" דומה לזו של דיכאון לאחר לידה, ועם זאת  הנושא הזה כמעט לא מדובר. יתרה מכך, חלק ניכר מהמקרים של דיכאון לאחר לידה החלו כבר בהיריון אך לא אובחנו בזמן ולא טופלו בזמן.

דיכאון בהיריון עלול להתבטא באופן שונה בנשים שונות. חשוב שתדעי שאם אם את מרגישה מוצפת רגשית, מתקשה לתפקד בפעולות יומיומיות, מרגישה חוסר עניין בדברים שבעבר גרמו לך לסיפוק, תחושות אשמה או חוסר תקווה חשוב שתשתפי את האנשים שאת סומכת עליהם: בן/ בת הזוג, חברה קרובה או משפחה. חשוב גם שתשתפי את הרופא/ה המטפל/ת שלך.

אחד הדברים החשובים לדעת לגבי דיכאון בהיריון הוא שהוא ניתן לטיפול ושאפשר להרגיש טוב יותר. טיפול פסיכולוגי, שינויים באורח החיים, יוגה, קבוצות תמיכה, טיפול עצמי, שיתוף של הסביבה הקרובה וכמובן טיפול תרופתי יכולים לשפר  משמעותית את הרגשתך. חשוב שתדעי שאת לא לבד ואין במה להתבייש.