הסיפור הנדיר וחריג שנחשף אתמול במהדורה המרכזית, במרכזו חיילת בת 19 שגילתה רק בבית החולים שהיא בלידה פעילה, עורר לא מעט שאלות ותמיהות. איך יכול להיות שבמשך תשעה חודשים חוותה הצעירה כאבים והרגשה כללית רעה וכל צוותי הרפואה ביחידה פספסו את העובדה שעובר גדל בבטנה – ובעיקר איך החיילת עצמה לא הבינה. 

איך אפשר לפספס היריון?

"אישה שנמצאת בהיריון ולא יודעת עליו חווה מורכבויות של הדחקה", מסבירה ד״ר ורד קלייטמן, מומחית ברפואת נשים והמנהלת הרפואית במחוז הדרום במכבי שירותי בריאות. "הרבה בנות משייכות את הבחילות ואת זה שהן לא מרגישות טוב אולי לתזונה לא נכונה, הבחילות בגלל שהן לא אוכלות בריא. הן מדחיקות על מנת לא להתחבר למקום הזה שיכול להיות שהן בהריון, נוצר נתק מהתחושות של הגוף".

לדבריה של ד"ר קלייטמן, "הפסקת הדימום החודשי הוא אחד מהתסמינים של כניסה להיריון אך לא כל אישה מקבלת מחזור באופן סדיר, לכן גם אם האישה בהיריון, ייתכן ולא תבחין בכך מאחר וזה לא מקרה נדיר אצלה. יש בנות שמדממות גם בזמן ההיריון כי הן מקבלות וסת וזה יכול לבלבל בחורות צעירות".

ד"ר קלייטמן מסבירה כי לא כל הנשים מודות בפני עצמן שהן בהיריון: "ראיתי בעבר פניות לצוותים רפואיים שמראש המטופלת אומרת שאין סיכוי שהיא בהריון, מתרצות את תחושתן בעבודה קשה ובלחץ. מבקשות שיעשו להן בדיקות דם כלליות ואז מגלים שהן בהריון. חוץ מהווסת שלא לא מהימן והתסמינים רפואיים נוספים. יש הרבה נשים שמרגישות מצויין גם בתחילת הריון ולא מתמודדות עם תסמינים קשים של תחילת הריון".

"אז אנחנו מגיעים לשבוע 20 להריון והתחלת תנועות עובר, נורא קשה לפספס היריון", אומרת ד"ר קלייטמן. אך גם פה יש הרבה  בנות שמשייכות את ההיריון לכאבי בטן ולמיחושים לא ברורים. במיוחד שהמוח מעדיף להכחיש, אז הן אומרות לעצמן שיש להן אולי גזים מאוד קשים. גם נשים שבהיריון ויודעות עליו לא תמיד מרגישות תנועות עובר".

שיחה בין החיילת המתלוננת למפקדה

עד כמה מדובר במקרים נדירים?

ד"ר קלייטמן: "בשש שנים האחרונות ראיתי מעל חמש נשים שהגיעו לשליש השלישי עם תנועות עובר וגילו שהן בהיריון, הן מתארות את זה כהלם. לפעמים כשהאישה כל כך בהדחקה גם הצוות יכול לפספס, זה הרבה חינוך של הצוותים לדעת לשים לב לפרטים ולהיות במודעות גבוהה כדי לעשות את הבדיקות הנכונות".

"בלידה עצמה גם אם אין שיתוף פעולה של היולדת, הלידה מתרחשת בעצמה, כמובן שעדיף שיתוף פעולה אך התינוק יצא גם אם אין", היא אומרת." צריך שיחות ומוכנות של האם, לכן לעיתים יש לידות שלא מתקדמות וצריך להגיע לניתוח קיסרי ולעזור להן להוציא את התינוק. לכן חשוב גם הכנה ללידה ולהריון".

איזה השלכות יכולות להיות ללידה בהפתעה?

ד"ר קלייטמן: "בהיריון שלא בוצעו בו בדיקות יכול להיות מספר השלכות כמו מומים או תסמונות שהתפספסו אך לנשים צעירות לרוב נולדים עוברים תקינים, כמובן אם לא מדובר בלידה מוקדמת או לידה שיש בה סיכון לאישה. היריון זה דבר טבעי ונשים יולדות בעולם באופן טבעי ללא בדיקות כל הזמן. אך חשוב ואני ממליצה לכל הנשים לעשות בדיקות. הבעיה העיקרית היא אחרי הלידה. מדובר בבעיה נפשית ובשאלות כמו מה עושים עם התינוק לאחר הלידה. יש דיכאון אחרי לידה, חוסר מוכנות של האישה שפתאום מצאה את עצמה אמא, דילמות לגבי שליחה לאימוץ".

התלוננה על בחילות - וגילתה על ההיריון בחדר הלידה

שאלת ההכחשה - והשכיחות

יונתן הנדלזלץ, פרופסור לפסיכולוגיה קלינית, המכללה האקדמית תל אביב יפו מסביר כי מדובר במקרה נדיר יחסית אך כזה שמוכר מאוד לעולם הרפואה והפסיכולוגיה: "להגיד הכחשה זה גם להאשים את הנשים האלו. כשמסתכלים על מחקרים בנושא ישנו רצף של בין לדעת או לא לדעת. יש נשים שיודעות בשנייה הראשונה ויש נשים שהן יודעות מאוחר יותר. מחקרים בעולם מראים שאחת מחמש מאות נשים גילו אחרי שבוע 20 של ההיריון - שזה שבוע מתקדם - ויש אחת ל-2,500 נשים שגילו רק בלידה עצמה. אין הסבר מדויק לאיזה סוג נשים זה קורה. נשים שונות חוות היריון בצורה שונה הסימנים שלהן יכולים להיות שונים מאשר הריונות אחרים. זה קורה גם לנשים שהיו כבר בהיריון".

התלוננה על בחילות - וגילתה על ההיריון בחדר הלידה

אני לא מכיר את החיילת אבל יכול להיות שזאת סביבה שהיריון בגיל מוקדם זה לא מקובל ולכן לא מדובר בהכחשה אלא בחוסר חיבור, יכול להיות מישהי שלא הייתה במערכת יחסים יציבה", מחדד פרופ' הנדלזלץ.

הוא מסביר: "זו תופעה שקורת בקצה של הרצף, זה לא אומר שהן מכחישות. זה קשור למודעות לגוף. היא לא חיכתה להיריון והיה חסר הענות של הגורמים הרפואיים כדי שיוכלו לעזור לה לדעת את זה. חייב להיות שיתוף פעולה של הסביבה והצבא לא שיתף פעולה כמו שצריך ולא נתן מענה לאישה. אם הגניקולוגית הייתה בודקת כמו שצריך, היא הייתה יודעת שיש היריון".

כמה השפעה תהיה ללידה על המצב הנפשי שלה?

"ילדה בת 19 לא התכוונה ולא ידעה שהיא בהיריון. לא היה זמן להתמודד עם העובדה שהיא הולכת להיות אמא.  גם לאישה בת 27 זה יכול להיות קשה. אם יודעים מי האבא או לא, כל התוכניות שלה נהרסו היא צריכה תמיכה נפשית וחברתית. אחרי הקושי הגדול היא תצטרך להתמודד ולהסתגל מחדש למצב".