לפעמים קשה להבין כמה ההשפעה של הנפש על הגוף היא מהותית. זה נכון בהרבה מאוד טיפולים רפואיים. כל שכן בטיפולי פוריות ופריון. אחד המצבים הקיצוניים שנתקלתי בהם הייתה של אישה שבאה לעבור טיפולים אצלנו לאחר שלא הצליחה להרות תקופה ארוכה מסיבות לא ידועות. היא הייתה מאוד מופנמת ועצורה ונראתה במתח רב. התאמנו לה טיפול רפואי, היא החלה במעקב המאפיין את שגרת הטיפולים של טיפולי פוריות.

כחלק מהטיפול, גם תואמה לה שיחה עם הפסיכולוגית הרפואית ביחידה, שהפכה למספר שיחות, שבמהלכם הרגשנו שמשהו בה נרגע. יום אחד היא הגיעה אליי לפגישה והודיעה שהיא בהיריון ספונטני. כמובן ששמחתי מאוד. במקרה שלה כמעט היה ברור שהצורך שלה באוזן קשבת גרמה לגוף להירגע ולהיות מוכן לקבל היריון. 

לחץ נפשי מוריד את הסיכוי ב-30%

טיפולי פוריות משפיעים לרוב על הנפש בעקבות ההשלכות שלהם על הזוגיות, על היכולת להכיל את הסביבה והביקורת שלה, או לחילופין הצורך לשמור את העניין בסוד, האכזבה מהתפקוד של המערכות הבסיסיות ביותר שלנו שתפקידן לדאוג להמשכיות הדורות, הפגיעה בדימוי העצמי של כל אחד מבני הזוג. כל אלו יש בהם בכדי להפריע גם לטיפול התרופתי, להפחית את סיכוייהם להרות ולהוריד את היכולת שלהם להתמודד עם הטיפול המוצע.

מחקר שנערך בקנדה הראה שלחץ נפשי מפחית את הסיכוי להיכנס להיריון ב- 30%. קבלת היריון היא לכאורה תהליך טכני בסיסי של חדירת זרע לביצית, הפריה, קבלת עובר, היריון ולידה. עבור אחד מכל שישה זוגות או נשים בישראל זהו חלום שאינו בהישג יד. כאמור, הסיבות לא תמיד ידועות.

תהליך הכניסה להיריון מבוסס על תהליכים הורמונליים מדוייקים הדורשים תזמון של עליית הורמונליים בזמנים שונים, הכנה של רירית הרחם שתהיה מתוזמנת בצורה מדוייקת למועד הביוץ. בזמן הביוץ חשוב שיהיה זרע במערכת המין הנקבית כדי לאפשר הפריה והתזמון של הגעת העובר לרחם גם היא מכרעת להצלחת ההתעברות.

מהבחינה הזאת, לתהליכים של הכלה, הקשבה והיכולת לזהות מה עלול למנוע היריון גם מבחינה נפשית מאפשרים לנו כלי חשוב לא פחות בכדי לקדם את האישה והזוג לתוצר המיוחל – היריון ולידה של ילד.ה בריאים. בתהליך של אישה או זוגות בטיפולי פוריות מתחילים תמיד מפגישת ייעוץ בה נסקרים כל הגורמים האפשריים. לפעמים, בשלב זה, גם בירור עומק מראה שהכול תקין, ובכל זאת - אין היריון.

בדיקות הריון אולטראסאונד (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
בדיקות הריון אולטראסאונד | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

אנחנו יודעים שהנושא של מתח נפשי, לחץ וחרדה משפיעים על סדירות מחזורי הווסת אצל נשים. נשים רבות מדווחות שבתקופות לחץ ומתח בעבודה או בלימודים ווסתות מופיעות בתדירות שונה לחלוטין מהרגיל, כלומר לעיתים המחזור החודשי מתארך מאוד ולעיתים דימומים מופיעים בתדירות גבוהה יותר. לכל השינויים האלה יש כמובן הסבר מדעי הנובע משינויים בבשיחרור של הורמונים במח, המפקדים על השחלה. הורמונים כמו דופאמין וקורטיזול מוכרים כהורמונים המושפעים מלחץ והפרשתם משפיעה על שחרור של הורמונים על תפקוד הציר ההורמונלי. כאשר הציר ההורמונלי עובר בצורה לא תקינה, ברור שזה משבש את תהליך ייצור תאי זרע או הביצית, ולכן גם עלול לפגוע בסיכויים להיריון. כלומר, הקשר בין גוף ונפש הוא כבר מזמן עובדה ידועה בתחום הפיריון.

מחקר שבדק אלפא עמילז ברוק של נשים כסמן של סטרס הראה שנשים שלהן האלפא עמילז היה גבוה, משך הזמן לכניסה להיריון היה ארוך יותר מאלו שהאלפא עמילז ברוק היה ברמות נמוכות.

תמיכה רגשית במהלך טיפולי פוריות מעלה את הסיכויים

אז מה עושים עם זה? – יש היום לא מעט דרכים לנסות לסייע במצבי לחץ, חרדה ועקה שמביאים עימם הטיפולים. כולם מחייבים שיתוף פעולה של המטופלת / הזוג. במהלך טיפולי הפריה חוץ גופית אצלנו ביחידה, חשוב לנו "לעטוף" את הזוג או האישה, מכל כיוון אפשרי – לא רק מתן טיפול מותאם אישית מבחינה רפואית וסיעודית, אלא גם מעטפת של טיפול רגשי. מאמרים הוכיחו כי תמיכה רגשית במהלך טיפולים מעלה את הסיכויים לכניסה להיריון בכ-25%. סיוע כזה יכול להתבטא במספר דרכים:

  1. רגישות של הצוות המטפל. הקשבה של הרופא, הצוות הסיעודי, הפקידה שמקבלת אותך בבוקר. נשמע כמו משהו ברור מאליו, אבל היחס העוטף והמכיל הוא חלק בלתי נפרד מהטיפול. לדעתי, זהו תנאי הכרחי להצלחת הטיפול.
  2. סיוע בהיבטים טכניים שיוצרים מצוקה לאישה. פעולה פשוטה כמו סיוע לאישה בביצוע ההזרקות היומיות לדוגמא בביצוע ההזרקות – אם על ידי הבעל, או אפילו על ידי הצוות הסיעודי, נשמעת כמו משהו פשוט, אבל הרבה פעמים מפיגה את המתח בין בני הזוג. כל שכן, ההגעה לביצוע הזריקות ביחידה יוצרת שיח עם הצוות המטפל שגם בו יש אלמנט של הפגה. פעולה קטנה שיכולה לעשות הבדל גדול.
  3. סיוע של איש מקצוע – שיחה עם פסיכולוג, טיפולי CBT ואחרים. לפעמים די במספר שיחות כאלו בכדי "לשחרר" משהו שיאפשר את "השחרור" הפיזי. בשיחות כאלו עשויים לעלות קשיים שמתייחסים לטיפול, אבל לא רק. כמו שתיארתי במקרה מעלה – לא תמיד האישה או הזוג מודעים לסטרס שהם נמצאים בו. שיחה עם איש מקצוע יכולה "לפרק" מתח סמוי וגם לצלוח אתגרים שונים של הטיפול מראש על יד מתן כלים מקצועיים.
  4. רפלקסולוגיה, דיקור ואמצעים של הרפואה המשלימה – מזה שנים הסיעו של הרפואה המשלימה לתחום הפוריות ידועה ומעוגנת מחקרית עשויים גם הם לסייע בהפגת מתחים. כמובן שיש לעשות זאת בהמלצת הרופא המטפל ועל ידי גורמים המוסמכים לכך.
  5. כל מה שיכול לתרום לתחושת נוחות או ביטחון ולהפגת מתח – שיחה עם אמא, חברה קרובה, מישהו במקום העבודה. יציאה להתאווררות במקום נעים וכו'.

כל אלו נשמעים פשוטים וברורים מאליו, ועדיין, אנחנו נתקלים כל העת בנשים וזוגות שמתייחסים רק להיבטים הרפואיים של הטיפול. זו גם הסיבה שחשוב לי להדגיש את הצד הנפשי. חשוב לי שיתנו לו דרור ויחס. אני גאה לומר שביחידה אצלנו יש צוות רב מקצועי שתרומתו לעובדת היותנו יחידה שאחוז ההריונות בה גבוה, ונתוני ה-take home baby גבוהים גם הם – לא תסולא בפז.

המסר האישי שלי לנשים ולזוגות שנדרשים לתהליכי פוריות ופריון: דברו על זה. חפשו עם מי נוח להעלות את הקשיים – זה יכול להיות הרופא.ה המטפל.ת זה יכול להיות איש צוות סיעודי שהתחברתם אליו, זה יכול להיות גורם מקצוע מתחומים שונים – פסיכולוג, טיפול CBT, רפלקסולוגיה – כל מה שיגרום להפגת המתחים והחרדות. כל מה שייתן הרגשה נוחה ובטוחה, שתתרום להצלחת הטיפול. טיפולי פוריות הם עניין מורכב ומאתגר והם דרך שלפעמים צריך לעבור עד לתוצר הנכסף – ילד. חנו המטפלים יש היום כלים לתת טיפול מיטבי ולצידו תמיכה רגשית נכונה וטובה – עשו בה שימוש.

הכותבת היא מנהלת היחידה להפריה חוץ גופית, אגף נשים ויולדות, המרכז הרפואי הלל יפה
משתתפת בסדרה "גוף ונפש עם פרופ' יורם יובל" המשודרת ב- HOT8 וב- HOTVOD