ההכרעה האם לעבור בדיקת מי שפיר היא ההחלטה הכי מפחידה שרובנו נאלצות לקבל בהריון. הפחד מלידת ילד פגוע עומד מול הפחד מאבדן ההריון, ולמרות שרוב הנשים עוברות את הבדיקה בהצלחה, מדי פעם אנחנו נתקלים בסיפור מחריד, שרק מעלה את מפלס הפחדים. 

רופא בחלוק בודק בטן של בחורה באולטראסאונד ולידו המ
בדיקת מי שפיר שגרתית הסתיימה בטרגדיה | צילום:

הטרגדיה שלפנינו אירעה לפני כשנה וחצי, כאשר צעירה כבת 30, בשבוע ה-17 להריונה הראשון, עברה בדיקת מי שפיר בבית החולים בני ציון שבחיפה. לטענת הצעירה, שמגישה בימים אלו תביעת ענק על סך 12 מיליון שקלים נגד בית החולים, הרופא שביצע את הבדיקה לא החדיר את המחט תחת הנחיית אולטרסאונד, כמקובל, וכתוצאה מכך ניקב את המעי והחדיר זיהום קטלני לרחמה. בעקבות הבדיקה איבדה האישה את עוברה ואת רחמה, וכמעט שילמה בחייה, לאחר שהזיהום גרם לקריסת מערכות גופה.

"הרופא שביצע את  הבדיקה חטא פעמיים"

בתביעה, שהגישה האישה באמצעות עו"ד דוד פייל, מתוארת התנהלות מטרידה של הרופא בזמן הבדיקה. מכתב התביעה עולה כי לאחר חיטוי הבטן השתמש הרופא באולטרסאונד כדי לבדוק היכן להחדיר את המחט המשמשת לשאיבת מי השפיר, אולם אז הניח את המתמר, סימן באצבעו היכן עליו לדקור וביצע את הבדיקה מבלי להיעזר באולטרסאונד כמקובל. לאחר מספר ניסיונות כושלים לשאוב את הנוזל הוציא הרופא את המחט, הצמיד את המתמר לבטן, ודקר את האישה בשנית – אמנם הפעם בסיוע אולטרסאונד, אולם תוך שהוא משתמש באותה מחט ששימשה לדקירה הראשונה.

"הרופא שביצע את הבדיקה חטא פעמיים", מציין פרופ' אמנון דויד, מומחה למיילדות וגניקולוגיה, מנהל מחלקת נשים ויולדות בדימוס בבית חולים לניאדו בנתניה בחוות דעתו שבכתב התביעה. "בפעם הראשונה ביצע את הפעולה ללא הכוונה ודקר את דופן המעי, ובהמשך החדיר בפעם השנייה את המחט שזוהמה בחיידקי המעי – חטא על פשע". לדברי פרופ' דויד, ניקוב מעי אינו סיבוך מקובל של בדיקת מי שפיר, ומדובר בסיבוך שהוא תוצאה של "התנהלות רשלנית וחסרת אחריות".

אחרי הבדיקה שוחררה האישה לביתה, וכעבור מספר שעות החלה לחוש ברע ולסבול מכאבי בטן וגב. למחרת חלה הידרדרות במצבה, חומה עלה והיא הקיאה מספר פעמים. התובעת פונתה לבית החולים לניאדו, שם התברר כי התינוק שברחמה נפטר והיא סובלת מזיהום כולל. היא הוכנסה לניתוח קיסרי חירום בהרדמה מלאה, ומדו"ח הניתוח עולה כי מי השפיר ברחם היו מזוהמים באופן ברור, עכורים ומצחינים. לאחר הניתוח נלקחה האישה, כשהיא מונשמת, למחלקת טיפול נמרץ, אולם עד מהרה הידרדר מצבה, והיא הובהלה שוב לחדר הניתוח – הפעם, כדי לעבור כריתת רחם. במשך 17 ימים הייתה האישה מאושפזת ביחידה לטיפול נמרץ, ולאחר מכן עברה יותר מחודש של אשפוז במחלקה פנימית.  גם לאחר שחרורה מבית החולים נזקקה האישה לטיפולים רפואיים רבים. מכתב התביעה עולה כי נגרמו לה נזקים לבביים, כלייתיים וריאתיים, וכן נזק נפשי בעקבות הטראומה.

אישה חובקת בטן הריונית (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
"בעקבות הרשלנות בבדיקת מי השפיר היא לא תוכל לעולם להרות ". סוף קשה | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

"מאישה בריאה ומתפקדת הפכה לדיכאונית וחרדתית"

"מדובר כאן על אישה בריאה, מתפקדת, שעבדה במשרה מלאה וחיה חיים מלאים עד המקרה", אמר דוד פייל, עורך דינה של האישה. "בעקבות הרשלנות בבדיקת מי השפיר היא לא תוכל לעולם להרות ולהביא ילדים לעולם, והפכה לאישה דיכאונית, חרדתית ותלויה בסיוע, שתיאלץ לקבל טיפולים רפואיים למשך שארית חייה". 

מבית החולים בני ציון נמסר בתגובה: "בית חולים מחויב לשמור על חיסיון מידע רפואי הנוגע במטופליו. בלא קשר לתביעה ופרסומה, דגימת מי השפיר מתבצעת תמיד ובכל מוסד רפואי תחת הנחיית אולטרסאונד".

>> אין תחליף למי שפיר