נהוג לצפות, כי תקופת ההיריון תהיה תקופה מרוממת, המעוררת רגשות של ציפייה, הגשמה עצמית ואושר בעקבות התרחבות התא המשפחתי. ואולם בפועל, ישנן נשים שבמהלך ההיריון מרגישות תחושות שונות בתכלית. מסתבר, שעד 10% מהנשים ההרות סובלות ממצוקה נפשית ומחרדות קיצוניות על רקע ההיריון. השינויים הגופניים המשמעותיים בזמן ההיריון, אשר גורמים בין היתר לעייפות גדולה, להצפה רגשית, לבחילות והקאות ולקשיים בשינה, יכולים גם להשפיע על הנפש באופן אינטנסיבי, ולכך מתווספות חרדות לגבי מצב התפתחות העובר ברחם ותקינות ההיריון. חשוב לציין, שנשים הרות עשויות לפתח מגוון של פחדים, המתאימים לגמרי למצב של היריון, כגון חשש מהפלה, פגיעה בהתפתחות התקינה של העובר וכדומה.

מאחר שהמזונות שאוכלת האם במהלך ההיריון יכולים להשפיע על התפתחות העובר נשים רבות מקפידות על תזונה, אורח חיים בריא ונמנעות ממאכלים מסוימים, תרופות, אלכוהול ועישון. הריון עבור נשים עם סוכרת נעורים (סוג 1) מוגדר כהריון בסיכון גבוה, החרדות גדולות יותר, והאתגרים לשמור על הגוף בריא ועל איזון רמות הסוכר רק הולכים ומתגברים. "מחקרים שונים מראים, כי חוסר איזון ברמות הסוכר בדם של נשים עם סוכרת סוג 1 מגביר באופן משמעותי את הסיכון לסיבוכים בהיריון לאמא, לעובר ולילוד. רמות גבוהות של סוכר בדם לפני ובזמן ההיריון נקשרו לסיכון מוגבר, ובראש ובראשונה לעוברים גדולים, מעל אחוזון 90 לפי הדמיה באולטרסאונד או משקל לידה 4 ק"ג ויותר.  כמו כן תועדו שלל סיבוכים כולל רעלת היריון, לידה מוקדמת, ניתוח קיסרי, הפלות, מומים מולדים קשים, לידות שקטות וכן היפוגליקמיה, קוצר נשימה וצהבת בילוד", מסביר ד"ר יואל טולדנו, מומחה לאנדוקרינולוגיה של היריון ורופא בכיר ביחידה לרפואת האם והעובר במרכז הרפואי רבין. במחקר שפורסם לאחרונה בכתב העת הרפואי The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, דווח שרמות גבוהות של סוכר בדם בכל שלב של ההיריון נקשרו לסיכון מוגבר באופן משמעותי לסיבוכי היריון שונים. יתרה מזאת, אצל נשים, שרמות הסוכר בדמן היו גבוהות בשליש הראשון של ההיריון, הסיכון נותר גבוה יותר אפילו אם הסוכר התאזן בשלבי ההיריון המאוחרים יותר.

בואו נהיה ממוקדי מטרה

המטרה העיקרית של טיפול בסוכרת (סוג 1) בתקופת ההיריון היא למנוע את כל סיבוכי ההיריון שפורטו לעיל באמצעות איזון מדוקדק של רמות הסוכר. אלא שהשמירה על איזון רמות הסוכר בתקופת ההיריון היא מאתגרת פי כמה: "השינויים הגופניים וההורמונליים, שמאפיינים את ההיריון, מערערים את איזון משק הסוכר", אומר ד"ר טולדנו. בתחילת ההיריון יש עלייה ברגישות לאינסולין עם סיכון מוגבר להיפוגליקמיות. מאידך, בחצי השני של ההיריון יש ירידה ברגישות לאינסולין, דהיינו התגברות העמידות לאינסולין עם עליית ערכי הסוכר בדם. בהתאם לעובדה האחרונה, מחקרים מצאו עלייה של 160% עד 300% בצריכת האינסולין היומית של נשים בהיריון עם סוכרת, המשתמשות במשאבות אינסולין, בהשוואה לצריכה טרם ההיריון.  "כך, הנשים מוצאות את עצמן מנסות לפלס את דרכן במסלול עקלקל של מספר אתגרים: שמירה קפדנית על רמות הסוכר בדם באמצעות שמירה על אורח החיים וטיפול מדויק באינסולין בכל שלבי ההיריון וכן התמודדות רגשית עם פחדים יומיומיים לגבי תקינות ההיריון ובריאות העובר. מעבר לזה, לפי מספר מחקרים, חרדה ועקה (סטרס) בחולי סוכרת משפיעים גם הם על האיזון ועלולים לגרום לעלייה של רמות הסוכר בדם", מוסיף האנדוקרינולוג המומחה.

בדיקת סוכרת (צילום: Shutterstock)
צילום: Shutterstock

לשמוע ממקור ראשון

"במהלך ההיריון הראשון הייתי בחרדה ממשית וניסיתי מאוד להישאר מאוזנת ולטפל בעצמי היטב בכדי לא לפגוע בהיריון ובעובר. הבעיה היא שבזמן היריון השליטה יוצאת מהידיים שלך לגמרי, וקשה מאוד לאזן את ערכי הסוכר. ההורמונים בגוף משובשים לגמרי, הכל משתולל והסוכר יכול לעלות גבוה או לרדת נמוך מידי", מספרת מיכל פיאלקוב, הסובלת מסוכרת סוג 1. "להיות בהיריון עם סוכרת נעורים (סוג 1) זה כמו להיות לוליין בקרקס שהולך על חבל דק וכל הזמן עלול ליפול. את מכניסה משהו קטן לפה, והסוכר קופץ גבוה ל-180. המצב הזה מעורר חרדה ושאלות קשות על מה קורה לעובר שלי בבטן, ברגע הזה שהסוכר בגוף שלי משתולל, והאם אני מעמידה אותו בסכנה. אלו מחשבות מאוד מלחיצות ומפחידות", משתפת מיכל.

סוף מעשה במחשבה תחילה

תכנון מראש של ההיריון ויעוץ עם אנשי מקצוע מתאימים יכולים להקל על האתגר. שמירה על איזון רמות הסוכר בדם היא הכרחית למניעת סיבוכים באמא, בעובר ובילוד. היא נדרשת עוד טרם ההיריון, דהיינו טרם שלב ההפריה של הביצית עם הזרע. על כמה וכמה היא חיונית בכל מהלך ההיריון, כבר מתחילתו עת מתגבש תהליך יצירת כל האיברים של העובר. מאחר שההיריון של נשים עם סוכרת סוג 1 מוגדר כהיריון בסיכון גבוה, הטיפול בהן הוא רב-מקצועי וכולל טיפול משולב של רופא נשים מומחה להיריון בסיכון גבוה, אנדוקרינולוג/ורופא סוכרת, אחות, דיאטנית ועובדת סוציאלית, והמעקב הוא תכוף וקפדני יותר. במהלך ההיריון חשוב לעקוב אחר מידת העלייה במשקל תוך שימת דגש על אורח חיים בריא, מאחר שמינוני האינסולין הנחוץ לאיזון מושפעים מכך. "הייעוץ הרפואי יכול להנגיש ולהתאים לכל אישה את מגוון הטיפולים, שמאושרים לשימוש בזמן היריון, כולל תרופות וטכנולוגיות סוכרת מתקדמות. חשוב להדגיש, שכיום יש תכשירי אינסולין מדור חדש, שמאושרים לשימוש בזמן היריון ומסייעים לאזן את רמות הסוכר בדם. בצורה כזו עולה הסיכוי למהלך היריון מאוזן ובריא", מסכם ד"ר טולדנו.

"על מנת להעלות מודעות לאתגריהן של סוכרתיות (מסוג 1) ולטיפול בסוכרת (סוג 1) בתקופת ההיריון ולאחר לידה, האגודה לסוכרת נעורים (סוג 1) יצרה תערוכה ייעודית ומעגלי שיח בנושא זה בכנס השנתי של האגודה לסוכרת נעורים (סוג 1), שהתקיים בנובמבר האחרון" אומרת אפרת טיש, מנכ"לית האגודה. "בנוסף, האגודה הקימה תוכנית ייחודית, שתסייע לאימהות סוכרתיות (סוג 1) לצלוח בייתר קלות את התקופה שלאחר הלידה, אשר אף היא יכולה להיות מאתגרת עבורן, ולהנות מסביבה חברתית ומקצועית תומכת תחת ההבנה, שביחד קל יותר לעבור את זה לבד", מוסיפה אפרת טיש.