הולנטיין דיי כבר כאן, החברות המסחריות שלפו את התותחים הכבדים בשלל לבבות וורדים, רק כדי לשכנע אתכם שהרומנטיקה עדיין חיה ונושמת. אבל בואו נגיד רגע את האמת, עם כל הכבוד להורמונים באוויר - יש תקופות בחיים שהם דווקא מכבים לנו קצת את האש והאהבה הזוגית. אז איך אפשר לעורר רומנטיקה בחודשי ההיריון? ואיך נראית אורגזמה בשליש השני להיריון? 14 עובדות חשובות ביותר לכבוד ה-14 לחודש:

  1. אהבה היא כמיהה בסיסית הקיימת בכולנו כבני אנוש. ניתן לבטא אהבה באופנים רבים ושונים במבט, במחווה, במילים וגם במגע הפיזי.

  2. אוקסיטוצין, הידוע בשמו הנוסף הורמון האהבה , מצוי בגופה של האישה במהלך כל חייה. בהריון ובלידה יש לו מקום של כבוד כמחולל צירים והוא מגיע לשיא בלידה בעת המפגש של היולדת עם תינוקה. לאחר הלידה יש לו חלק גם בתהליך ההנקה והוא מסייע בזרימת החלב אל התינוק. ניתן לגרום להפרשת ההורמון על ידי גירוי פטמות, ואפילו על ידי חיבוק ממושך.

  3. אם נתייחס לפן הגופני של ביטויי האהבה שהם יחסי המין חשוב שנזכור כי מיניות האישה היא דבר דינמי. החשקים והרצונות משתנים לאורך חייה של האישה ומושפעים מגורמים רבים, ואין אישה אחת דומה לחברתה גם בהקשר הזה. בכלל זה תקופת ההיריון.

  4. יש נשים שתקופת ההיריון מהווה עבורן תקופה של שיא בריגוש המיני והמגע נעים ומענג עבורן, ואילו לאחרות זה בדיוק להיפך, הגוף ואזורים מסוימים רגישים למגע ולעיתים הוא נחווה כלא נעים כלל. דווקא מכיוון שהמצב כה דינמי בהקשר של מיניות בכלל ובתקופת ההיריון בפרט חשוב לשמור על ערוץ תקשורת פתוח בין בני הזוג שיאפשר שיח והבנה של מה נכון ,מתאים ונעים.

  5. קשר מיני בעצמו יכול לקבל צורות שונות מגע מלטף, חיבוק, נשיקה, אורגזמה עם ובלי חדירה, וכשם שבכל זמן אחר בחיים לפעמים משהו אחד מתאים והשני לא ההיריון לא שונה בהקשר הזה. יחסי מין כשהם יוצרים עונג ושמחה אצל בני הזוג הם דבר מבורך. עם זאת חשוב לזכור כי זהו ערוץ אחד מני רבים להבעת האהבה, ויש דרכים רבות שניתן לבטא אותה במידה והמגע המיני לא נוח בחלק מהזמן לאחד מבני הזוג.

  6. באשר לעובדות מדעיות, ראשית חשוב לדעת שלרוב קיום יחסי מין בכל תקופת ההיריון מתחילתו ועד סופו היא דבר בטוח מבחינה בריאותית ורפואית. לעיתים בשליש הראשון של ההיריון מרגישים תחושות פיזיות לא פשוטות, בחילות, הקאות ועייפות מוגברת. בארגון המיילדות ממליצים לנשים להקשיב לגופן ולצרכים שלו, ברוב המקרים תחושות אלו יעברו לקראת השליש השני של ההיריון והחשק המיני יעלה עם הפחתת התסמינים של השליש הראשון. גם האורגזמה במהלך השליש השני והשלישי של ההיריון תהיה אצל נשים רבות עוצמתית יותר ומהנה יותר.

    זוג בהיריון (צילום: New Africa, shutterstock)
    צילום: New Africa, shutterstock


  7. חיוני וחשוב להבין שיחסי מין לא יכולים לגרום לנזק כלשהו לעובר וגם לא חלילה להוביל להפלה. איבר המין הגברי לא נוגע בראשו של התינוק והתינוק לא נחשף לעובדה שההורים שלו מקיימים יחסי מין.
  8. בארגון המיילדות מסבירים שאם במהלך קיום יחסי מין או אחריהם ישנם תופעות כלשהן כמו כאב, התכווצות או דימום לא רגילים חשוב לפנות להתייעצות רפואית.

  9. בניגוד למקובל לחשוב אורגזמה יכולה לעודד לידה רק במידה וכבר מתרחשים צירים. במהלך ההיריון עצמו היא עלולה לגרום התכווצויות קלות, חולפות ובלתי מזיקות של הרחם.

  10. נוזל הזרע מכיל חומרים שעלולים לגרום להתכווצויות של הרחם. בדרך כלל הן חולפות אולם לעיתים, אם לאישה יש כבר צירים, הן עלולות להגביר אותם.

  11. במידה ויש קושי טכני לקיים יחסי מין, שזו תופעה שמופיעה לרוב במהלך השליש השלישי, בשל תחושת כבדות או נוכחות של בטן גדולה, בארגון המיילדות ממליצים לנסות למצוא תנוחה נוחה יותר כמו על הצד למשל ולהיעזר בכריות במידת הצורך.

  12. במידה וקיימת הנחיה רפואית לא לקיים יחסי מין בתקופה מסוימת, בארגון המיילדות ממליצים לחגוג את הזוגיות במגע הדדי ללא חדירה וכמובן לציין את חג האהבה בדרכים יצירתיות אחרות.

  13. בימים אלו מקדם הארגון, את מודל ליווי הריון רציף לנשים ביחד עם משרד הבריאות, קופות החולים והאיגוד הישראלי למיילדות וגינקולוגיה, תוך שימת דגש על הנגשה ומימוש זכויות רפואיות וכן יצירת פרוטוקול אישי, עבור כל אישה במהלך כל ההיריון ולא רק ברגע השיא של הלידה. בשלב יישום המודל, המפגשים בין המיילדת לאישה יכללו, בין היתר, ייעוץ לגבי דרכים נוחות לקיום יחסי מין בשלבים השונים של ההיריון.

  14. נשים בהריון שרוצות לחלוק ולשתף מחשבות בנושא יחסי מין בהריון ובנושאים נוספים, מוזמנות לקהילת הפייסבוק הסגורה הנקראת מילה של מיילדת, המונה כ-6,000 נשים ומנוהלת על ידי מיילדות מקצועיות ומאפשרת לכל אישה להעלות שאלה,גם באופן אנונימי ולקבל תמיכה ומענה מקצועי ומבוסס ראיות. 

ארגון המיילדות בישראל, הוא האיגוד המקצועי המייצג של 1,400 המיילדות בבתי החולים הציבוריים בארץ, מיילדות הבית והקהילה. הארגון פועל בהתאם לרוח הזמן לקידום המיילדות, העמקת הכשרתן והרחבת סמכויותיהן. מדובר בנשות מקצוע, בעלות רישיון של מיילדת מוסמכת, אשר ניתן להן על ידי משרד הבריאות בחלוף 6 שנות הכשרה וזאת לאחר לימודים של 4 שנות לימודי סיעוד לתואר אחות מוסמכת וכשנתיים נוספות לתפקיד מיילדת אשר מנהלת את תהליך הלידה בחדר הלידה.