נשים רבות חולמות ומצפות להריון, אבל לא תמיד מבינות שהוא גם דורש הכנה מסוימת מראש של הגוף, עוד לפני שנכנסים להיריון. למעשה, היריון בריא נמשך שנה ולא רק תשעה חודשים כפי שמקובל לחשוב, ואחנו מתחילים את הספירה כבר בשלושת החודשים שלפני, חודשים שהם למעשה קריטיים להגדלת הסיכויים להריון תקין ותינוק בריא.

לרגל שבוע תכנון היריון בריא שחל השבוע, הנה שבעה דברים מומלצים שיסייעו לך לפני ההיריון:

  1. תתחילי ליטול חומצה פולית
    משרד הבריאות ממליץ ליטול חומצה פולית לכל אורך תקופת הפוריות, אך מדגיש כי שלושת החודשים בטרם הכניסה להיריון ובמהלך הטרימסטר הראשון הם החשובים ביותר. הצריכה של חומצה פולית, למעשה מפחיתה באופן משמעותי את הסיכון למומים במערכת העצבים של העובר. המינון המומלץ לצריכה של חומצה פולית הוא 400 מיקרוגרם ליום, אבל יש נשים עם גורמי סיכון שזקוקות למינון גבוה יותר.

  2. בחרי רופא\ת נשים שילוו אותך לאורך התקופה
    תקופת ההיריון היא החשובה והרגישה בחייך, ולכן חשוב לבחור רופא\ת נשים שאת סומכת עליהם שילוו אותך לאורך כל התקופה. כמו גם, מומלץ לתאם פגישה אצל הרופא\ת נשים שלך עוד כשנושא ההיריון העתידי עולה על הפרק, ועדיף כשלושה חודשים מראש, כדי שיוכלו לבנות לך תכנית המתאימה ביותר לצרכייך. אם את סובלת ממצב רפואי קודם, פגישה זו חשובה אף יותר.

  3. התייעצי עם רופא/ת נשים לגבי בדיקות גנטיות
    גם אם לא ידוע לך על מחלה גנטית במשפחתך, בדיקות גנטיות עשויות לסייע לך לקבל החלטות מושכלות על עתידך המשפחתי, וכן יכולות לזהות מוטציות גנטיות שעלולות לגרום למחלות קשות אצל העובר. כמו כן, ישנן בדיקות סקר גנטיות המומלצות לכל זוג, וכאלו שמותאמות למוצא ההורים העתידיים. מטיבן של מחלות גנטיות, הן עלולות להיות חבויות לאורך דורות, ולבוא לידי ביטוי באופן לא צפוי. זיהוי של מוטציות גנטיות בזמן, יסייע רבות בלמנוע היריון לא תקין.

    אישה בהיריון במחשב  (צילום: shutterstock)
    צילום: shutterstock


  4. בדקי אם את מחוסנת
    תקופת ההיריון היא הרגישה ביותר עבור הגוף, שכן הוא חשוף יותר למחלות וזיהומים. לכן, כבר לפני הכניסה להיריון, מומלץ לברר אם את מחוסנת כנגד חצבת, חזרת, אדמת ואבעבועות רוח, בכדי להגן עלייך ועל העובר. חיסונים אלו, הם חיים מוחלשים ולכן לא ניתן לקבל אותם בתקופת ההיריון.

  5. נהלי את הטיפול התרופתי שלך
    היריון הוא תקופה רגישה שבה הגוף משתנה באופן משמעותי, ולכן אם את נוטלת תרופות בקביעות, חשוב שתייעדי את הרופא\ה שלך. ישנן תרופות שעלולות לפגוע בהריון או בעובר, ויש להפסיקן או להחליפן בתרופות בטוחות לשימוש. הדבר נכון גם לגבי תרופות מרשם, תרופות ללא מרשם ואפילו צמחי מרפא.

  6. הקפידי על תזונה נכונה והימנעי ממשקל עודף
    משקל עודף עלול לגרום לקושי בכניסה להיריון, כמו גם סיבוכים בהיריון ובלידה. נשים הסובלות ממשקל עודף, מעלות את הסיכון לסבול מסכרת הריון, יתר לחץ דם ועוד. לכן, אם את סובלת ממשקל עודף מומלץ להיפגש עם דיאטנית ולנסות לרדת במשקל עוד בתקופת תכנון ההיריון. באותה מידה גם תת משקל עלול לגרום לסיבוכי הריון כגון עובר קטן ולידה מוקדמת, ולכן מומלץ להגיע אל ההיריון במשקל מאוזן ככל האפשר.  

  7. שמרי על אורח חיים בריא והימנעי מצריכת אלכוהול ועישון
    כידוע, עישון גורם למחלות קשות ולמוות בטרם עת. אולם עישון לפני ההיריון ובמהלכו מסוכן במיוחד, גם עבורך וגם עבור העובר. בנוסף להקטנת הסיכוי להיכנס להיריון, עישון גם פוגע בהתפתחות העובר, מעלה שכיחות של מומים מולדים וכן מעלה את הסבירות למשקל עובר נמוך בלידה ולידה מוקדמת. הסכנות נמשכות גם אחרי הלידה, וכוללות עלייה בשכיחות מקרי מוות בעריסה, עליה בשכיחות מחלות בדרכי הנשימה של התינוק ועליה במקרי הפרעות קשב וריכוז. ללא ספק, הדבר הטוב ביותר שאת יכולה לעשות עבורך ועבור תינוקך הוא להפסיק לעשן. נקודה נוספת שיש לשים אליה לב זה נושא האלכוהול. שתיית אלכוהול בכל שלב של ההיריון עלולה לפגוע בעובר, החל מגדילה לא תקינה של העובר, דרך מומים ופגמים מבניים באיברי הפנים, ועד פגיעה בהתפתחות הילד. לפיכך, מומלץ להימנע משתיית אלכוהול החל משלב תכנון ההיריון ועד לאחר הלידה.

    שמירה על אורח חיים בריא לפני ההיריון ובמהלכו חיונית עבורך ועבור העובר. ההמלצה הגורפת היא לא לשנות את אורח החיים מהקצה אל הקצה, אלא רק לפתח מודעות להתנהגויות והרגלים שעלולים להזיק, לעומת כאלו שתורמים לבריאותך ובריאות העובר. כך למשל, פעילות גופנית מאפשרת לשמור על משקל תקין ותורמת לאיזון רמות הסוכר בגוף. אין צורך לרוץ בכל יום חמישה ק"מ, אבל בהחלט ניתן למצוא פעילות ספורטיבית נגישה ומהנה שמתאימה לצרכים שלך, כגון יוגה, פילאטיס, הליכה וכיו"ב. כל אלו, ישפרו את מצבך הגופני ויקלו עלייך להיכנס להיריון בריא ותקין.

הכותבת היא רכזת תחום בריאות האישה במאוחדת.