רבות דובר על סיגריות ונזקי עישון, כולנו מודעות לסיכונים שיש בעישון סיגריות אך לאור החשיבות יש צורך לחדד. לקראת היום הבינלאומי ללא עישון, ארגון המיילדות בישראל, מגיש המלצות של מיילדות מהשטח אשר מלוות נשים בהריון, בלידה עצמה וכן עומדות לצד המשפחה בשבועות שלאחר הלידה.

  1. נזק לעובר - החומרים הנשאפים בסיגריה, עוברים לזרם הדם האימהי ומשם עוברים בקלות, דרך השיליה, לעובר המתפתח ברחמה. חומרים אלו, שריכוזם בדם העובר, אף גבוה יותר מריכוזם בדם האם, גורמים בצורה ישירה, נזק לעובר, היכול להתבטא בנזק ישיר להתפתחות לקויה של מערכות שונות בגוף העובר.
  2. לידה מוקדמת - נמצא קשר ישיר בין עישון של האם במהלך ההיריון לבין עובר במשקל קטן ומשקל לידה נמוך, כמו גם ללידות מוקדמות, ירידת מים מוקדמת לפני המועד וכן על פי מחקרים גם סיכון למוות עוברי תוך רחמי.
  3. מוות בעריסה - עוד נמצא על פי עדויות מדעיות כי אצל ילודים לאימהות שעישנו במהלך ההיריון, עליה בשיעור של לקויות למידה, בעיות שפה, מנת משכל נמוכה יותר, מחלות ריאה נשימתיות ועליה בשיעור מוות בעריסה.
  4. אם מפסיקים לעשן הסיכון יורד - ההמלצה הגורפת היא כמובן, הפסקת עישון מוחלטת במהלך ההיריון ותקופת ההנקה, כולל סיגריות אלקטרוניות. חיוני להבין כי במידה והאישה המעשנת, מפסיקה לעשן בתחילת ההיריון, היא מורידה באופן דרמטי את הסיכון לסיבוכים בהריון כמו אישה שלא עישנה כלל.
  5. הנקה ועישון פסיבי - חומרי הסיגריות הרעילים, עוברים ישירות לתינוק דרך חלב האם. חברות ארגון המיילדות ממליצות לא לעשן גם בתקופת ההנקה, ובכלל לא מומלץ לעשן בסביבת תינוק רך, שכן עישון פסיבי, גורם בדיוק לאותם נזקים קשים.

בימים אלו מקדם הארגון, את מודל ליווי הריון רציף לנשים ביחד עם משרד הבריאות, קופות החולים והאיגוד הישראלי למיילדות וגינקולוגיה, תוך שימת דגש על הנגשה ומימוש זכויות רפואיות וכן יצירת פרוטוקול אישי, עבור כל אישה במהלך כל ההיריון ולא רק ברגע השיא של הלידה. בשלב העתידי של יישום המודל, המפגשים  בין המיילדת לאישה יכללו בין היתר, איתור של נשים המעשנות בהריון וייעוץ לגבי חשיבות הפסקת עישון מוחלטת במהלך ההיריון ואף אחרי הלידה.

בארגון המיילדות בישראל קוראים לכל אישה אשר שוקלת כניסה להריון, להפסיק לעשן באופן מיידי וממליצים להיעזר במדריך לגמילה עצמית מעישון של האגודה למלחמה בסרטן אשר נמצא בקישור הזה. במקביל ניתן להיעזר בסדנאות הגמילה של קופות החולים וכן במוקד הטלפוני הלאומי לגמילה מעישון של משרד הבריאות בטלפון שמספרו 6800* הניתן בשפות עברית, ערבית, אנגלית ורוסית.

 

ארגון המיילדות בישראל, הוא האיגוד המקצועי המייצג של 1,400 המיילדות בבתי החולים הציבוריים בארץ, מיילדות הבית והקהילה. הארגון פועל בהתאם לרוח הזמן לקידום המיילדות, העמקת הכשרתן והרחבת סמכויותיהן. מדובר בנשות מקצוע, בעלות רישיון של מיילדת מוסמכת, אשר ניתן להן על ידי משרד הבריאות בחלוף שש שנות הכשרה וזאת לאחר ארבע שנות לימודי סיעוד לתואר אחות מוסמכת וכשנה וחצי נוספות לתפקיד מיילדת