ההפגנות והמתיחות בשבועות האחרונים סביב הרפורמה המשפטית גרמו לסיר לחץ בחברה הישראלית, כולנו כאזרחיות חווינו טלטלה כזו או אחרת שערערה את השגרה והשלווה היומיומית שלנו. אבל איך רצף האירועים הללו השפיעו על קבוצות סיכון גבוהות יותר ללחץ, כמו נשים בהריון? ואיך ניתן להתמודד או למנן את ההשפעה הזו?

כדולה ואחות מוסמכת, החלטתי לעשות סדר במינון צריכת החדשות לנשים בהריון, להסביר איך אפשר לאזן בין ה-בחוץ ל-בפנים, לבית ולשלווה, ולהציע פתרונות פרקטיים ויעילים כדי לזכות בשגרה מרגיעה ובטוחה. כמומחית בתחום וככזו שמלווה עשרות אלפי נשים בהריון ולקראת לידה, אני ממליצה מניסיוני האישי איך לסנן מידע מדאיג עבור אמא הנושאת עובר בבטן שלה.

מדוע נשים בהריון רגישות יותר למתיחות חברתית בחוץ, הפגנות וכדומה?

"נתחיל מזה שנשים בהריון רגישות יתר לרוב המצבים, קודם כל כי הן מבינות שמעבר לאדם שהן בזכות עצמן יש עוד אדם לו הגוף שלהן דואג. מלבד זאת במהלך ההיריון ההורמונים בגוף מתגברים והם מעצימים את כל התחושות והרגשות בגוף, עם ההיריון ההורמונים מתגברים והשיא מגיע לאחר הלידה. לכן, במהלך ההריון נשים חוות כל תחושה או אירוע בעוצמה גבוהה יותר. בכללי אישה מרגישה הכול בעוצמה גבוהה יותר אז בטח אישה בהריון".

אישה בהריון דואגת שהעובר שלה לא יפגע מהסטרס שהיא חווה - האם הלחצים עוברים לעובר? ואם כן איך מומלץ לפעול?

"המשפט הראשון שנרצה לומר לאישה בהריון הוא - שתשמור על רוגע פנימי של הגוף, אבל לפעמים להציע לאדם אחר להירגע רק מלחיץ אותו יותר. בנוסף, התחושה שאני עלולה לפגוע בתינוק שלי כתוצאה סטרס עלולה להלחיץ אותי עוד יותר. לכן אני ממליצה לנשים בהריון ובכלל לכל אישה שחווה לחץ לנסות להרגיע קודם כל את ה-מסביב, אם קשה לי להרגיע את הגוף אז לפחות אתחיל מלהרגיע את הבית. אעמעם את האורות, אדליק נר ואלמד מה עוזר לסביבה שלי להיות מרגיעה, לאחר שה-מסביב שלי יהיה מרגיע הלחץ ירד גם מהגוף. לחץ לא תורם ולא בריא לאף אחד מאיתנו ובוודאי לא נרצה שיעבור לתינוק שלנו".

יש המלצה איך לאזן את ההשפעות בחוץ להתכנסות ורוגע פנימי?

"מעבר ל-להרגיע כל מה שתומך ביולדת - מה שמרגיע את הגוף ולחזור עליו בתורה שגרתית. להרגיע את הבית, הסביבה, כל מה שתומך באישה בהריון או ביולדת. למצוא מה מרגיע את הגוף ולנסות לחזור על זה בצורה שגרתית. אם ספורט למשל מרגיע את הגוף אז לחזור על זה פעם פעמיים בשבוע ובעיקר להימנע ממה שעושה לי את הסטרס - אנשים מסוימים, מקומות או שיחות מסוימות. כמו להימנע מלצפות בחדשות אם זה גורם לי לסטרס".

נשים הריוניות רבות שרוצות להיעזר בספורט כמענה לשחרור לחצים מפחדות שתרגילים מסוימים לא מתאימים להריון -  איזה סוג של ספורט מומלץ?

"ראשית ספורט הוא דבר מבורך תמיד, גם בהריון. לפני הכל אישה שהתאמנה לפני ההריון יכולה להמשיך באותם התרגילים בהריון עצמו. רק חשוב לוודא 2 דברים חשובים - 1. יש לוודא שאישה בהריון לא מעלה את הדופק גבוה מדיי במהלך פעילות ספורטיבית או מרימה משקלים כבדים מדיי, את זה ניתן למדוד. למשל, על ידי שעון דופק. 2. חשוב להיצמד למדריך או מנחה שמבין בספורט במהלך הריון. חשוב מאוד לעדכן את מי שליווה אותי עד עכשיו שנכנסתי להריון ולבדוק אם הוא יודע איך להדריך אותי נכון בפעילות גופנית נכונה לי".

מה לגבי צריכת חדשות בהיריון?

"לגבי צריכת חדשות הזכרתי לפני ואחדד יותר - כל המידע שאנחנו מקבלים מהתקשורת ובעיקר בתקופה האחרונה - מידע שחוזר על עצמו, מדאיג, שעלול אף להדיר שינה מחלק מאתנו הוא כמובן פחות מומלץ בהריון. ממליצה לאישה בהריון לצרוך פחות חדשות. אם נרצה לקחת חלק במה שקורה במדינה ולהיות מעט מחוברות - תספיק לנו גם פעם אחת ביום, ובכלל אפשר להחליף את החדשות בתוכן שפחות מלחיץ אותנו".

לסיכום, נשים שמרגישות לחץ ומועקה בעקבות המתיחות במדינה, אני פונה אליכן - אם אתן עדיין מרגישות לחץ או מועקה כך שהמצב הביטחוני או המדיני בחוץ משפיע עליכן - פנו לייעוץ מקצועי ואל תישארו לבד.

הכותבת היא דולה מלווה נשים בהריון ואחרי לידה ובעלת תואר ראשון בסיעוד.