נשים רבות שסובלות מסוכרת היריון לוקחות תרופות לאיזון רמות הסוכר בדמן, כדי למנוע מעצמן ומהעוברים שלהן נזקים שעלולים להיגרם מהמצב הרפואי עצמו. הטיפול הנפוץ ביותר הוא הזרקת אינסולין, שאחרי שנים רבות של מחקרים עליו מקובל לחשוב שהוא בטוח מאוד הן לאישה ההרה והן לתינוק, כולל בטווח הארוך. מחקר אורך שהתפרסם השנה מאשר שתרופה שכיחה אחרת לטיפול בסוכרת מסוג 2, מטפורמין, בטוחה גם היא לצאצאים לא פחות מאינסולין.

בניגוד לשני סוגי הסוכרת המוכרים, המודעות הציבורית לסוכרת היריון נמוכה ולכן במקרים רבים לא ניתן טיפול מתאים לה ולהשלכותיה. נכון להיום אין אפילו הסכמה מלאה על הדרך הנכונה לאבחן אותה. עם זאת, מקובל להגדיר אותה כמצב שבו רמת הסוכר בדמה של אישה הרה עולה מעבר לרף התקין, מה שעשוי לקרות כבר במהלך השליש הראשון של ההיריון. מעריכים כי כ-4.5 אחוזים מהנשים ההרות יסבלו מסוכרת היריון, אך הנטייה לכך משתנה מאוד ממדינה למדינה ומקבוצה אתנית אחת לאחרת. גורמי הסיכון להתפתחות סוכרת היריון מגוונים וכוללים היסטוריה משפחתית, מוצא ומשקל ובמיוחד גיל האישה בעת ההיריון.

בדרך כלל המצב הסוכרתי חולף עם תום ההיריון. עם זאת, מחקרים מצאו כי נשים שסבלו בעבר מסוכרת היריון נוטות יותר מאחרות לפתח בהמשך חייהן סוכרת מסוג 2 ואף מחלות לב וכלי דם. סוכרת ההיריון עלולה לסכן גם את שלומם של הצאצאים, דבר שבא לידי ביטוי בשיעור גבוה מהרגיל של תמותת עוברים ברחם. חוקרים סבורים כי בדיקות סקר שייעשו בזמן ההיריון יוכלו לצמצם את הסכנה לשלום העוברים. יש גם מחקרים שמעידים כי ילדיהן של אימהות שסבלו מסוכרת היריון לא מאוזנת נמצאים בסיכון גבוה לסבול בהמשך חייהם מהפרעות בחילוף החומרים כמו השמנת יתר ובעיות באיזון הסוכר בגוף, ואף מיתר לחץ דם, כך שברור שמדובר במצב רפואי שדורש טיפול.

אף שצעדים כמו מעבר לדיאטה מאוזנת, פעילות גופנית סדירה ושינויים אחרים באורח החיים עשויים לצמצם משמעותית את הסיכון להתפתחות סוכרת בהמשך החיים אצל נשים שאובחנה אצלן סוכרת היריון, סקירות של מחקרים רבים מעלות כי רוב בני האדם מתקשים להתמיד בשינויים כאלה באורח החיים. על כן, רבים נוטים להעדיף טיפול תרופתי על פני צעדים שיאלצו אותם לשנות את הרגליהם. אך כשמדובר בסוכרת היריון מתעורר החשש שהתרופה עצמה תגיע לעובר ותפגע בו.

בדיקת דם בהריון (צילום: Vadim Zholobov, Istock)
מעריכים כי כ-4.5 אחוזים מהנשים ההרות יסבלו מסוכרת היריון. אישה בהיריון מודדת לעצמה רמת גלוקוז בדם  | צילום: Vadim Zholobov, Istock

היעד: היריון בטוח

הטיפול המקובל ביותר בסוכרת היריון הוא באמצעות אינסולין - הורמון שנמצא בגופנו באופן טבעי ופרופיל הבטיחות שלו טוב למדי, בין השאר מפני שהוא אינו עובר את השליה ולכן לא מגיע לעוּבָּר. לאחרונה גובר השימוש גם בתרופה הנלקחת דרך הפה בשם מטפורמין (metformin), בעקבות מחקרים שהראו כי פרופיל הבטיחות והיעילות שלה טוב ואף עולה בהיבטים מסוימים על האינסולין. מכיוון שידוע כי חוסר איזון ברמות הסוכר של האם במהלך ההיריון עלול לסכן את בריאות העוּבָּר, חשוב לטפל ביעילות בסוכרת היריון בין השאר באמצעות תרופות. בה בעת חיוני לוודא שהתרופות אכן בטוחות לשימוש בטווח הארוך ושהן לא גורמות מומים מולדים או פגיעות אחרות בעוברים.

כדי לבחון את ההשלכות לטווח הארוך של תרופות שמקבלת האישה הרה על בריאות ילדיה, חזרו חוקרים אל המשתתפות של שני מחקרים קודמים שבדקו נשים עם סוכרת היריון שקיבלו באקראי אינסולין או מטפורמין. במחקר המשך, הזמינו החוקרים את ילדיהן של משתתפות הניסויים המקוריים ובחנו את בריאותם בהגיעם לגיל תשע. הילדים עשו בדיקות דם ובדיקות הדמיה באמצעות תהודה מגנטית (MRI). בין השאר בדקו את  מצבם הבריאותי ומדדו את רמתם של הורמונים הקשורים להשמנה בדמם, את רקמות השומן שלהם ומדדים נוספים.

בסך הכול אותרו 172 ילדים מבין צאצאיהן של 311 האימהות שהשתתפו במחקרים המקוריים (55 אחוז). מביניהם, 82 ילדים נולדו לאימהות שקיבלו אינסולין במהלך ההיריון, ו-90 נולדו לאימהות שקיבלו מטפורמין. ניתוח הממצאים לא מצא הבדל משמעותי בין הקבוצות במדד מסת הגוף (BMI), המעיד על השמנה. לילדים מקבוצת המטפורמין היו רמות גבוהות יותר של ההורמון אָדִיפּוֹנֶקְטין, הקשור לתהליכי חילוף חומרים בגוף, אך לא ברור אם יש לפער הזה חשיבות. גם במדדי הדלקת לא נמצאו הבדלים.

מדידות אובייקטיביות של השמנה לא מצאו הבדלים בהשמנה בטנית (VAT), באחוז השומן בכבד ובפיזור השומן בגוף. המדד היחיד שנמצא בו הבדל בין הקבוצות הוא בשכיחות של תופעת הכבד השומני – מצב רפואי שבו אחוז השומן בכבד גבוה מהנורמה. כאן נמצא, אצל בנים בלבד, פער משמעותי דווקא לטובת הילדים שנחשפו למטפורמין במהלך ההיריון. רק אצל 3 אחוזים מהם נמצא כבד שומני, לעומת 15 אחוז ממקבלי האינסולין. המדד הזה נחשב גורם סיכון משמעותי לתחלואה בסוכרת מסוג 2 ובשחמת הכבד.

מהממצאים עולה כי מטפורמין בטוח לשימוש במהלך ההיריון לפחות כמו האינסולין, ולא גורם לצאצאים תופעות משמעותיות יותר בטווח הארוך במדדי השמנה וחילוף חומרים. המסקנות מצטרפות לשורת מחקרים אחרים שמצאו כי הוא בטיחותי מבחינות רבות, כגון מדדי גדילה והתפתחות, מדדי בטיחות אחרים ומדדי חילוף חומרים שבהם אף נמצא יתרון למטפורמין

אישה בהיריון נוטלת תרופה (צילום: Dragana_Gordic, shutterstock)
תרופה שכיחה לסוכרת מסוג 2 שהולכת ומבססת את מקומה בטיפול בסוכרת היריון | צילום: Dragana_Gordic, shutterstock

מגבלות המחקר

עם זאת, יש למחקר כמה מגבלות שחשוב להביא בחשבון. מספר המשתתפים בו אינו גדול ועומד על עשרות בודדות בכל קבוצה. כמו כן, 45 אחוז ממשתתפי המחקרים המקוריים לא אותרו או סירבו להשתתף במחקר ההמשך. אף על פי ששיעור ההיענות הזה נחשב גבוה יחסית למקובל במחקרים שכאלה, ייתכן שמאפייניהם של משתתפי המחקר אינם מייצגים את האוכלוסייה כולה. בנוסף, חשוב לבדוק את ההשפעות ארוכות הטווח של התרופות גם על קבוצות נוספות שאינן אוכלוסייה לבנה מצפון אירופה.

עד כה, מחקרים גדולים ואיכותיים שבדקו את הנושא לא מצאו ראיות לסכנות ארוכות טווח הנשקפות לילדיהן של נשים שהשתמשו בתרופות נגד סוכרת היריון. בהחלט נראה שהתועלת קצרת הטווח בתרומת התרופות לאיזון רמת הסוכר עולה על הסכנות הפוטנציאליות ארוכות הטווח של השימוש בהן – אם בכלל יש כאלה. על כן, אחרי שהבטיחות של האינסולין כבר אושרה מזמן, בשנים האחרונות מצהירים יותר ויותר גופי בריאות ברחבי העולם כי גם מטפורמין בטוחה לטיפול בסוכרת היריון. סביר להניח שגם בעתיד, חוקרים ורופאים ימשיכו לבחון עד כמה השימוש בתרופות הללו במהלך ההיריון בטוח בטווח הארוך, וכך גם כל תרופה אחרת שתיכנס לשימוש בשנים הבאות, כדי לשלול סכנות לא מוכרות.