במשך חודש הסתובבה מאיה (שם בדוי, השם המלא שמור במערכת) עם עובר מת בבטנה. הניסיונות שלה לקבוע גרידה מהירה בבית החולים נהריה כדי שתוכל להמשיך הלאה בחייה ולהתמודד עם אובדן ההיריון נתקלו בקשיים מתסכלים.

האם לשלושה, בת 30, גילתה על ההיריון בתחילת ספטמבר, כאשר הגיעה למיון עם כאבים בבטנה. בבדיקה התברר שהיא בשבוע רביעי, אבל סובלת מדימום פנימי בעקבות התפוצצות ציסטה בשחלה. מאיה עברה ניתוח חירום ושוחררה לביתה. הצוות רפואי הסביר לה שסביר להניח שההיריון לא יחזיק מעמד.

עשרה ימים לאחר הניתוח הגיע מאיה לרופאת נשים, כשהיא סובלת מדימום. אז גילתה הרופאה שהדופק של העובר חלש. "הרופאה ביקשה ממני לחזור לביקורת בעוד שבוע. חזרתי לביקורת בתאריך 22.9 וגיליתי כי לא היה דופק לעובר. הרופאה אמרה לי למהר ולנסוע מייד לבית החולים. היא הפנתה אותי למיון במיון  ושם ראיתי שבאמת  אין דופק וביקשו ממני לקבוע תור למרפאה של הציטוטק. קבעתי תור להכי קרוב שהיה בתאריך ב-11.10".

הפסקת היריון באמצעות גלולת ציטוטק מתאימה לשלבים הראשונים של ההיריון. ככל שהיא מתבצעת מוקדם יותר, כך עולים סיכויי ההצלחה שלה.

לפי פרופסור פרופ' יואב פלד, מנהל המרכז לבריאות האישה כללית שרותי בריאות בהוד השרון  ורופא בכיר מחלקת נשים בית חולים בילינסון יש מספר שיקולים למתן הגלולה. "מה שקובע את דרך ריקון הרחם זה נתונים רפואיים כמו גיל ההריון מיקום השליה, האם יש צלקת אחת ברחם וכמובן רצון האישה. מדובר בשיקלול כל הנתונים בדגש על בטיחות הפעולה ומניעת סיבוכים מכתיבים את אופן הסיום".

מאיה קיבלה את הציטוטק, אך בניגוד למצופה, לא חוותה סימנים של הפלה טבעית. "אחרי שבוע הגעתי למיון בתאריך 19.10 והסברתי שלא היה דימום או משהו חריג חוץ מחום וכואבת לי הבטן. הרופאה בדקה בדם שאין דלקת עשתה לי אולטרסאונד ושיחררה אותי. היא הסבירה שיצרו איתי קשר מהבית חולים לגרידה".

אלא שבמקום למהר ולסיים את ההליך, בבית החולים נקבע למאיה תור לגרידה לעוד שבועיים וחצי.

מאיה פרסמה פוסט בפייסבוק בקבוצת הפייסבוק המצליחה "תשעה ירחי לידה-הריון ביחד" בפוסט היא הביעה את כאבה, "תגידו זה אמיתי? אני למעלה מחודש רוצה להוציא את העובר בלי הדופק לצערי, חיכיתי מלא זמן לתור לקבל ציטוטק זה לא עזר, עכשיו צריך גרידה ורק חודש יש תור".

איך את מרגישה עכשיו?
"אני פחות עם הילדים אני נחה במיטה. כל  תזוזה מכאיבה לי. יש לי תינוק בן שנה ואני בקושי מצליחה להרים אותו.

"זה לא קל לסחוב עובר מת בבטן ולהרגיש רע ולנהל שגרת חיים להיות שמנה ומגעילה ופשוט לשבת בבית ולחכות כל יום שעובר כמו נצח שלא יקרה לי משהו או שיהיה סיבוך".

גרידה לצורך הפלה היא פעולה כירורגית קצרה יחסית, שבמהלכה מרחיבים את צוואר הרחם ומוציאים את תוכן ההיריון. אפשר לעשות הפסקת היריון בגרידה עד השבוע ה־22 של ההיריון, ולעיתים אף מעט מאוחר יותר, אולם הגרידה קלה בהרבה כשהיא נעשית בשליש הראשון של ההיריון.

"אם הם היו רגישים כלפי הם היו מנסים לעזור ורואים אותי כבן אדם. בית החולים לא עשה דבר על מנת לעזור או להקל על הכאב שלי. אני חושבת שזה באמת לא לעיניין לתת לי לחכות עם עובר מת 17 יום לגרידה גם ככה זה תינוק שרציתי וקשה לי עם האובדן אפילו שזה שבוע צעיר".

בעקבות פניית mako, התור לגרידה של מאיה הוקדם לשבוע הבא.

מהמרכז הרפואי לגליל נמסר בתגובה: "מקרה רגיש כגון הפסקת היריון הוא עולם ומלואו עבורנו כצוות מטפל עם כל המשמעויות הכרוכות בכך, כאשר טובת המטופלת תמיד נמצאת בראש סדר העדיפויות. אפשרויות הטיפול השונות נדונו על ידי הצוות ביחד עם המטופלת, ואכן הוחלט על טיפול תרופתי. אנו מצרים על אי הנוחות שנגרמה בשל עיכוב במתן השירות, ללא קשר לנסיבות המקרה, ועושים ככל שביכולתנו למנוע מקרה דומה בעתיד. לאור פנייתה של המטופלת, נבדקה האפשרות להקדים את התור לגרידה, והוא אכן הוקדם לשבוע הבא לשביעות רצונה".