בין שלל האתגרים שהביאה אלינו המלחמה, נמצא גם האתגר לנהל מעקב היריון סדיר, בטח כשמדובר בהיריון בסיכון שמצריך מעקב צמוד יותר ותכיפות גבוהה של תקשורת בין המטפל למטופלת. והנה, פיתוח חדש שהושק לאחרונה מספק מענה סופר רלוונטי לבעיה, גם בעת הזאת אך גם בעת שגרה.

בית החולים הווירטואלי שיבא BEYOND ובית החולים לנשים ויולדות במרכז הרפואי שיבא, הקימו לאחרונה יחד יחידה פורצת דרך בתחום הגינקולוגיה והמיילדות. היחידה החדשה מספקת מעקב הריון בסיכון אמבולטורי וכן אשפוז הריון בסיכון היברידי (בבית עם הערכה דו שבועית בבית החולים). על מנת לאפשר הערכה מרחוק של האם והעובר היחידה משתמשת בטכנולוגיות עלית ובהן אולטרסאונד ביתי של חברת Pulsenmore ומוניטור מרחוק של חברת Nuvo ואפליקציית Datos המשמשים כפלטפורמת המעקב המבוצע על ידי המטופלת בביתה (סימנים חיוניים, מעקב סוכרים, מילוי שאלונים, תקשורת בווידאו ועוד).

הטכנולוגיות מאפשרות החלפה מלאה של חלק מהביקורים הקליניים במרפאה וכן החלפה של אשפוז פיזי במחלקת היריון בסיכון באשפוז בית שכולל מעקב תכוף אחרי האם והעובר בבית. השירות המרפאתי ניתן בשלב זה עבור מבוטחות קופת החולים מכבי והשירות האשפוזי ניתן בשלב זה כפיילוט למטופלות של כל הקופות.

מוניטור עוברי, אולטרסאונד, ומעקב רופא - תוך שעה 

"מעקב ההיריון מרחוק מאוד יעיל וחיובי עבורי, בעיקר בשבועות האחרונים להיריון", מספרת מישל זוהר פאר, מטופלת ביחידה, "האפשרות לעשות את הבדיקות מרחוק, בלי צורך להגיע למרפאת ההיריון בסיכון הקלה עלי מאוד, שכן נאלצתי להגיע למרפאה לצורך מעקב פעמיים בשבוע באמצע העבודה ובשעות לא נוחות שגרמה לשיבוש השגרה היומיומית שלי. המעקב מרחוק אפשר לי לבצע את הבדיקות מהבית בלי צורך בלחכות שעות כל פעם במחלקה וייעלה את התהליך כולו כך שתוך שעה הצלחתי לעשות גם מוניטור עוברי, גם בדיקת אולטרסאונד וגם לראות רופא. לרוב הבדיקות היו בשעות הבוקר המוקדמות כך שזה היה ממש נוח לבצע אותם לפני תחילת יום העבודה.  

"החוויה שלי מהתהליך היא מאוד חיובית. חגורת המוניטור ומכשיר האולטרסאונד היו מאוד קלים לשימוש והם גם מאוד ידידותיים למשתמש. בזמן בדיקת המוניטור הייתי בקשר עם המיילדת שעדכנה אותי בתחילת ובסוף המוניטור מה מצב העובר והייתה במעקב מרחוק לאורך כל ביצוע הבדיקה. אני בטוחה שבעתיד הקרוב מאות נשים בהריון, במיוחד בשבועות האחרונים, יבצעו את מעקב ההיריון מרחוק באמצעות הטכנולוגיה החדשנית והיעילה הזאת", היא מסכמת. 

מעקב היריון מרחוק (צילום: יחסי ציבור)
מישל זוהר פאר, מטופלת ביחידה | צילום: יחסי ציבור

זה גם המקום לציין כי במסגרת המעקב האמבולטורי, היחידה מציעה מעקב הריון היברידי, בו רוב מעקב ההיריון בסיכון מתבצע באופן וירטואלי  ורק כאשר יש צורך הנשים נדרשות להגיע למרפאות בית החולים פיזית. הביקורים הווירטואליים כוללים את כל חלקי הביקור הקליני – שיחה עם מיילדת, בדיקת טכנאית אולטרסאונד, בדיקת ניטור עוברי על פי הצורך וכמובן הערכת רופא ומעבר על בדיקות. היחידה בהובלת ד״ר אבי צור, מומחה לגינקולוגיה ומיילדות שגם מנהל את המרכז לחדשנות בבריאות האישה בשיבא ומכהן כסגן סמנכ"ל טרנספורמציה של המרכז הרפואי. "היעד שלנו הוא לאפשר למטופלות שלנו מסע מטופלת פרמיום שלא דומה למסע הריון בסיכון בשום מקום אחר בעולם. בה באותו עת אנחנו מקפידים על טיפול בסטנדרט הגבוה ביותר ושיפור מתמיד של הרצף הרפואי", הוא מסביר, "שילוב טכנולוגיית הניטור מרחוק של נובו עם טכנולוגיית האולטרסאונד מרחוק של Pulsenmore מאפשרים לנו להבטיח מרחוק את שלום העובר. החזון ארוך הטווח שלנו הוא לאפשר לנשים להמשיך בשגרת העבודה, החיים והמשפחה תוך כדי קבלת מעקב הריון בסיכון ברמה הגבוהה ביותר". המיילדת האחראית הינה אסתר גלר, אשר עובדת כמיילדת בחדרי הלידה של שיבא מעל 20 שנה.

בשורה בעולם הטלה-רפואה בישראל ובעולם

חשש שעלול לעלות בעקבות השירות החדש הוא כי הוא יוביל למצב של בדיקות יתר והגברת חרדה אצל הריוניות, אולם לדבר היחידה אין הדבר כך. השירות למעשה אינו מעלה את השימוש במשאבי בריאות אלא מקל על הנשים לקבל אותו בכל מקום שהן נמצאות בו במקום להגיע לבית החולים לייעוץ או לבדיקה הרפואית לה הן זקוקות. מדובר על שירות שלמעקב הריון היברידי שלא קיים כיום באף מרכז רפואי אחר בארץ. אחת מקופות החולים מציעה אולטרסאונד ביתי, אך לא במסגרת ביקור קליני ולא עבור נשים בהריון בסיכון.  

השאיפה ביחידה היא שבמהלך הזמן השירות ייעל את עבודתם של הצוותים הרפואיים, ישחרר מהם עומס מיותר ויאפשר מתן שירות מכל מקום. ועדיין בשלב זה השירות ניתן לנשים עם עובר יחיד שנמצאות בזמן הביקור במרחק של עד 30 קילומטרים מבית החולים. במידה והנשים מדווחות על צירים סדירים, דימום, ירידת מים או ירידה בתחושת תנועות בשיבא מבקשים מהמטופלת להגיע לביקור פיזי ולא מתספקים בהערכה מרחוק.

"פתיחת היחידה הווירטואלית לגינקולוגיה ומיילדות מהווה בשורה בעולם הטלה-רפואה בישראל ובעולם", מסכמת ד״ר גליה ברקאי, מנהלת שיבא BEYOND, "התוכנית שמיועדת לנשים אשר נמצאות בהריון בסיכון, תחסוך את הזמן בו מגיעות ההרות לבית החולים, מבלי לשבש את שגרת חייהן ומבלי לפגוע באיכות הטיפול הרפואי".