ארגון המיילדות בישראל, מגיש המלצות מקצועיות של מיילדות העוסקות גם בתחומי האימון הגופני, שיאפשרו לנשים לשמור על כושר גופני במהלך כל תקופת ההיריון, עד ההגעה לחדר הלידה. בארגון המיילדות מדגישים כי על פי מחקרים חדשים וראיות מדעיות מעודכנות, ההמלצות מיועדות לכלל הנשים בהריון והן בטוחות ליישום, פרט למקרים שבהם קיימת הנחיה רפואית מפורשת של הימנעות מפעילות גופנית.

  1. ראשית חשוב לדעת שפעילות גופנית במהלך ההיריון עוזרת לווסת את העלייה במשקל, מסייעת לעיכול ולהקלה על עצירות, מפחיתה את הסיכון להופעת לחץ דם גבוה וסוכרת הריונית ואף מפחיתה את הסיכון ללדת בניתוח קיסרי.

  2. גם בהיבט הנפשי, ישנם יתרונות רבים שכן בין היתר נמצא כי פעילות גופנית בזמן ההיריון, משפרת את מצב הרוח, יכולה להפחית מתח, חרדה ודיכאון וכן לשפר את תחושת הרווחה הכללית והדימוי העצמי.

  3. יש לשאוף לבצע במצטבר כשעתיים וחצי של פעילות גופנית בעצימות מתונה בפריסה על פני רוב ימות השבוע. מי שעד תחילת ההיריון לא הייתה פעילה כלל יכולה להתחיל בהדרגה אפילו של כ-5 דקות פעילות ביום ובכל שבוע להוסיף עוד 5 דקות. חשוב לשים לב שיש עליה קלה בדופק והתחלה של הזעה ומשם להגביר מדי שבוע תוך הקשבה לגוף.

    כושר גופני בהיריון  (צילום: ארגון המיילדות בישראל )
    צילום: ארגון המיילדות בישראל


  4. פעילות מתונה יכולה להיות הליכה של חצי שעה, שחיה, רכיבה על אופני כושר (נייחים) וכן השתתפות בחוג יוגה או פילאטיס המותאמים להריון. גם אימוני התנגדות תוך שימוש במשקולות או גומיות  נחקרו רבות ונמצאו כבטוחים ומיטיבים עם הנשים ההרות. בכל מקרה חשוב שנשים יבחרו פעילות גופנית שהן נהנות לבצע, על מנת שיאפשרו יותר התמדה בתוכנית האימונים.

  5. חיוני להקפיד על שתיה של מים מספיקה לפני אחרי ותוך כדי האימון, חשוב שהאימון יתבצע בסביבה עם טמפרטורה מווסתת ובבגדים נוחים שיאפשרו נידוף זיעה טבעי. מומלץ גם להצטייד בחזייה מתאימה לפעילות ספורטיבית.

  6. פעילויות שאינן מומלצות כלל בהריון אלו כל סוגי הספורט שיש בהם מגע עם אנשים אחרים כמו האבקות, משחקי כדור, בהם הסיכוי לפגיעה בבטן גבוה או פעילויות עם סיכון מוגבר לנפילות כמו סקי, גלישה, רכיבה על סוסים, צניחה וכדומה. במקביל רצוי גם להימנע מאימונים הכרוכים בשכיבה ממושכת על הגב ולהעדיף אימונים המפעילים את כל הגוף.

    כושר גופני בהיריון  (צילום: ארגון המיילדות בישראל )
    צילום: ארגון המיילדות בישראל


  7. בארגון המיילדות בישראל מדגישים כי בניגוד למיתוסים מהעבר, פעילות גופנית אינה מעלה את הסיכון להפלה, משקל לידה נמוך או לידה מוקדמת. לנשים בריאות עם היריון תקין, זה לגמרי בטיחותי להמשיך או להתחיל בפעילות גופנית באופן סדיר.

  8. יחד עם זאת למרות שהסיכון מאוד נדיר, יש להפסיק את הפעילות ולפנות לייעוץ רפואי אם חלילה מופיעים אחד מהסימנים הבאים במהלך האימון: דימום וגינלי, התכווצויות סדירות וכואבות של הרחם, חשד לירידת מים, חולשת שרירים המשפיעה על היציבות, סחרחורת או תחושת עלפון, קוצר נשימה, כאבים בחזה, כאב ראש, נפיחות או כאב בשוקיים.

  9. יודגש כי אירגוני בריאות רבים בארץ ובעולם וביניהם גם איגוד הגינקולוגים האמריקאי, ה-ACOG, משרד הבריאות, ארגון המיילדות בישראל והאיגוד הישראלי למיילדות וגינקולוגיה תומכים בביצוע פעילות גופנית במהלך ההיריון.

  10. נשים בהריון שרוצות להתייעץ לפני תחילת פעילות גופנית ובנושאים נוספים, מוזמנות לקהילת הפייסבוק הסגורה הנקראת מילה של מיילדת, המונה כ-3,500 נשים ומנוהלת על ידי מיילדות מקצועיות ומאפשרת לכל אישה להעלות שאלה, גם באופן אנונימי ולקבל מענה מקצועי ומבוסס ראיות. 

ארגון המיילדות בישראל, הוא האיגוד המקצועי המייצג של 1,300 המיילדות בבתי החולים הציבוריים בארץ, מיילדות הבית והקהילה. הארגון פועל בהתאם לרוח הזמן לקידום המיילדות, העמקת הכשרתן והרחבת סמכויותיהן. מדובר בנשות מקצוע, בעלות רישיון של מיילדת מוסמכת, אשר ניתן להן על ידי משרד הבריאות בחלוף 6 שנות הכשרה וזאת לאחר לימודים של 4 שנות לימודי סיעוד לתואר אחות מוסמכת וכשנתיים נוספות לתפקיד מיילדת. בימים אלו מקדם הארגון, שילוב של מודל לליווי נשים ברצף ההיריון והלידה, תוך שימת דגש על הנגשה ומימוש זכויות רפואיות וכן יצירת פרוטוקול אישי, עבור כל אישה במהלך כל ההיריון ולא רק ברגע השיא של הלידה.