גם אוהבי חורף מושבעים נוטים להמיר את דתם כשנכנס תינוק למשוואה. הגשם בחלון הופך מקסום לבלתי נסבל (כי אי אפשר לצאת עם התינוק), הקור כבר לא מהווה תירוץ להוציא את הסוודרים השווים (אלא בעיקר יוצר דילמות הלבשה אינסופיות בנוגע לתינוק) והכי גרוע: הוא מחבל בעור התינוק של התינוק.

פריחות לא מוסברות, פטריות למיניהן ויובש בדרגות חומרה שונות יכולים להציק לתינוק ולבאס אתכם – והנה מדריך קצר איך להימנע מהם ככל האפשר, ולטפל בהם במידה שכבר הופיעו.

תינוק מחייך עם כובע וסוודר (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
מנזלת ועד פריחות: החורף כבר כאן | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

התינוק ארוז כל היום, העור נושם פחות

1. אף אדום מקינוחים ומחיטות. מי לא מכיר את זה. התינוק מחרחר, נושם בפה פתוח לרווחה והנחיריים הקטנים לא מפסיקים לדלוף. אתם קונים כמובן את הטישיו הכי רך שכסף יכול להשיג, אבל עדיין, אחרי כמה שעות של ניגובים: האף וסביבותיו בוערים מאודם.

"הגירוי נובע מהנזלת עצמה, וכמובן מהקינוח החוזר", אומר ד"ר רון יניב, מומחה לרפואת עור במכבי שירותי בריאות. "בחורף אנחנו חשופים יותר למחלות, וכתוצאה מכך מנוזלים יותר, ולכן חשוב להקפיד על קינוח עדין ומריחת קרם לחות עדין באזור הנחיריים והשפה העליונה. במקרים חמורים יותר יש חיידקים בעור, שנודדים לחלקי גוף אחרים ואפילו להורים, לאחים אחרים או ילדים בגן, ונוצר זיהום שנקרא אימפטיגו. כאן הטיפול הוא בקרם אנטיביוטי: פוסידין, למשל,  ואם יש צורך גם בסירופ אנטיביוטי לפי המלצת הרופא".

2. יובש. המזגנים בבית ובמקומות ציבוריים, האמבטיה והרוחות: כולם אשמים ביובש, אותם כתמים אדמומיים המעוטרים בקילופי עור לבנים. אז מה עושים? "אחרי שמוודאים שאין מדובר באסתמה של העור, שדורשת טיפול שונה, אפשר למנוע ולהקל על יובש בעזרת בקרם לחות עדין המותאם לתינוקות, לא לשטוף הרבה את הפנים וגם כששוטפים: בלי הרבה סבון, וכמובן לצמצם שהייה במגזנים, או להפעיל מכשיר אדים במקביל למזגן, כדי לדאוג למעט לחות באוויר".

3. תפרחת חיתולים. אם בקיץ אתם משחררים את המחותל הצעיר מדי פעם, ומאווררים את הטוסיק באוויר החופשי, החורף משאיר את הגניטליה התינוקית ארוזה היטב בצמר גפן ופלסטיק. "תפרחת מופיעה בגלל המגע הרציף עם ההפרשות. דרגות החומרה נעות מנקודות אדומות ועד כוויות של ממש, ובמקרים רבים מעורבת גם פטרייה בנושא. אם יש נטייה לתפרחת פטרייתית, אפשר למרוח אגיסטן בייבי באופן קבוע (מתחת למשחת ההחתלה הרגילה), אבל אם מדובר בהתפרצות חד פעמית, אפשר לחזור לאחר מכן למשחה הרגילה. במקרים קשים ירשום הרופא סטרואידים, אבל זה טיפול קצר מועד שלא יכול להפוך לקבוע. חשוב כמובן להקפיד על החלפה תכופה, ולא לחכות שהחיתול יהיה ספוג כולו לפני שמורידים אותו".

4. פריחה. רגישות? חררה? הורמונלי? יש המון הסברים אפשריים לפריחה של התינוק שלכם, אבל באופן פרדוקסלי – לפעמים, דווקא בחורף מדובר בפריחה שמקורה בזיעה. הפתרון? להרגיע עם השכבות.  "לפריחת הזיעה, שנקראת בשפה המקצועית מיליאריה, יש קשר ישיר חשיפה לחום וגירוי של זקיקי הזיעה. קודם כל חשוב לאוורר, לרחוץ בסבון עדין, ואם יש צורך להשתמש בקלמין – בדרך כלל, הפריחה נעלמת תוך כמה ימים".

פטריות אחרי הגשם

5. סבוריאה. הקילופונים הקטנים בצדי האף, על הסנטר ובקרקפת הם לא נדירים בתינוקות, אבל אצל הרגישים החורף מחמיר את הבעיה, וגורם לתינוקות לקשֹקשֹ  עצמם לדעת. "לפעמים מדובר בנטייה תורשתית, אבל בעוד שאצל ההורים נראה אותה בד"כ באזור ה-T, אצל תינוקות הסבוריאה יכולה להיות על כל הגוף, ואפילו על כל הפנים. חשוב לא לייבש, ולהשתמש בסבונים עדינים כמו סבו-עור, אקניל. חשוב לא לתלוש את הקילופים, אלא לקלף בעדינות עם צמר גפן טבול בשמן".

תינוק עם כובע ומעיל (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
ואל תשכחו: לנשום! | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

6. פטריות. באזור החיתול זה נורמלי ואפילו צפוי, אבל מה עם פטריות במקומות אקזוטיים יותר? קפלי הצוואר, בתי השחי ואפילו הירכיים. הבגדים הסגורים ומרובי השכבות הם כר פורה לפטרת מסוגים שונים, וכדי למנוע אותן חשוב להקפיד על ייבוש מדוקדק אחרי האמבטיה, וכן על ניקוי תכוף של הצוואר אחרי האכלה ופליטה. "לתינוקות יש צוואר קצר מאוד, שלא זוכה לאוורור מספיק. לא צריך להיבהל מפטריות בקפלים, אלא לטפל במשחה כמו אגיסטן או אגיסטן בייבי עד לריפוי".

7. פצעי חום. כאילו לא מספיק נורא שהתינוק קודח מחום – לפעמים מופיעים גם פצעי חום לא אסתטיים על הפנים, בעיקר באזור השפתיים, וגורמים לו להיראות אפילו יותר מסכן. לא נעים לחשוב על תינוקות במונחים כאלו, אבל פצעי חום הם סוג של הרפס, שהתינוק נדבק בו ממבוגר או מילד אחר בנשיקה, העברת מוצץ או מגע מקרי. "ההדבקה הראשונית היא הקשה ביותר, וההתקפים החוזרים קלים יותר. הטיפול הוא בקרם כמו זובירקס, ובמקרים קשים יותר גם בסירופ זובירקס. כדי למנוע הדבקה של תינוק, כשלהורים יוצאים פצעים כאלו כדאי שידביקו מדבקות טיפוליות מיוחדות שיש היום בשוק – הן שקופות, ויוצרות חציצה בין הנגע לתינוק".

8. אטופיק דרמטיטיס. האטופיק, המכונה גם "אסתמה של העור", היא סוג של אקזמה שמתבטאת בגרד, יובש ואדמומית בעור. מזג האוויר הקר, כמו גם בדי הצמר והפליז שמקובל להלביש לתינוקות בחורף, מחמירים את המצב, ומשאירים את ההורים מתוסכלים ואת התינוקות מגורדים.

"בדרך כלל, אצל ילדים עם אטופיק דרמטיטיס יש במשפחה נטייה לאלרגיות כלשהן. השכיחות נמצאת בעלייה בשנים האחרונות, וכיום כ-20% מהילדים בעולם המערבי לוקים בה", מסביר ד"ר יניב. "מעבר לגירוד ולצריבה יש חשש מחדירת חיידקים. עקב הנטייה המוגברת לזיהומי-עור בילדים אטופיים, רצוי להשתמש בתכשיר משולב עם סטרואיד חלש כמו אפלומיצין למספר ימים. יש כמובן להימנע משימוש מוגזם בתכשירים המכילים סטרואידים (קורטיזון), אולם שימוש מושכל ונכון לפי הוראות רופא העור הוא מומלץ - ולעתים אף הכרחי. יש הורים שסובלים מ'סטרואיד-פוביה', וחבל. כמו כן,  חשוב לשמן וללחח את העור עם תכשירים ייעודיים, כמו אקסרה (שמכיל אוראה שמגבירה את ספיגת המים בעור ואמוניום לקטט שמחזק את שכבות העור), או אדרמה (שמכיל שיבולת שועל)".

>> ואיך יודעים שלא קר לו? מדריך לטיפול בתינוק בחורף

חברתך ילדה לאחרונה? פנקי אותה במארז שווה של האגיס