תינוק בוכה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
האם מעתה ישתמשו בהרדמה חלקית בבדיקות הדם של תינוקות? | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
כל מי ששמע תינוק בן יומו צורח את נשמתו בזמן בדיקת דם, לא כל שכן בזמן שהוא נכנס בבריתו של אברהם אבינו, לא יהיה מופתע מהחדשות - ועדיין, מדובר בתגלית מדעית מעניינת. חוקרים הצליחו למפות מוחות של תינוקות בני יומם במכשיר MRI, והוכיחו: גם הם סובלים מכאב, בדיוק כמו מבוגרים. 

המחקר, שנערך באוניברסיטת אוקספורד הראה כי אזורי הכאב במוח, שמופעלים כאשר מבוגרים חשים כאב, מופעלים בעוצמה ובמיקום כמעט זהה גם אצל תינוקות בני יומם. למעשה, המחקר הראה כי תינוקות רגישים יותר לכאב מאשר מבוגרים, ולדברי החוקרים: המסקנות מראות כי יש מקום לשקול מחדש את נוהלי מתן משככי הכאבים לפני ביצוע פעולות רפואיות החל מרגע הלידה. 

 "מדי יום, תינוקות רבים ברחבי העולם עוברים הליכים רפואיים שונים - בדיקות דם, החדרת צינורות הזנה והנשמה והליכים נוספים - לרוב כמעט ללא הרדמה או בהרדמה חלקית בלבד", אמרה ד"ר רבקה סאלטר, ממובילות המחקר. "אחרי המחקר שלנו, אנחנו מצפים לראות בדרך ההתנהלות הזו". 

במחקר השתתפו תינוקות בני יום עד שישה ימים, והסריקות שנעשו להם בזמן ביצוע הפעולות הרפואיות הושוו לסריקות שנעשו במבוגרים בריאים (בני 26-36) שעברו את אותן פרוצדורות. רייצ'ל אדוארדס, שאישרה לחוקרים לסרוק את מוחו של בנה אלכס בזמן שנלקחו בדיקות דם מעקב רגלו (הליך שגרתי המתבצע אצל כל התינוקות יומיים-שלושה לאחר הלידה), מתארת: "הנקתי אותו והשכבתי אותו במכונה. הניחו את הראש שלו במעין ספוג מקבע, כדי שלא יזוז בזמן הבדיקה, הפעילו את הסורק ולקחו לו את הדם מהעקב. אני חושבת שהרעש של המכונה הרגיע אותו, כי הוא ישן רוב הזמן - אבל אחר כך הראו לי את אזורי הכאב שנבדקו, וראו שהייתה שם פעילות". 

למעשה, החוקרים הראו כי 18 מ-20 אזורי הכאב המוכרים אצל מבוגרים הופעלו גם אצל תינוקות. "המחקר שלנו מהווה תשובה ניצחת למי שטען כי מוחות של תינוקות קטנטנים אינם מפותחים דיים כדי לחוש כאב כפי שמבוגרים חווים אותו", סיכמה ד"ר סאלטר. "והנה, יש לנו הוכחה ניצחת שזה לא המצב". 

>> עצמאות מגיל אפס: תינוק יודע בדיוק מה וכמה הוא רוצה לאכול