אין תמונה
ככה אוחזים בתינוק בתוך המים
"מעבר להנאה שבמשחק במים, יש בהתעמלות הזו הרבה תועלת לתינוק", מסביר אורי סלע מ"עולם המים", רשת לימוד שחייה לכל הגילים. "הבנה של כל תרגיל והנעה נכונה תאפשר לפעוט להפיק את מירב התועלת תוך כדי הנאה. חשוב לא להעמיס על התינוק יותר מדי מההתחלה, ולקחת בחשבון שיש תינוקות שלוקח להם זמן להסתגל למים, להשתחרר וליהנות – אפילו כמה חודשים תמימים. אפשר להתחיל מגיל שלושה חודשים, אבל חשוב לציין שאין גיל מאוחר מדי, ותמיד אפשר להוסיף גם התעמלות במים לשגרת הפעילות של התינוק".  

אז מה עושים? הנה מדריך קצר, בליווי תמונות.   

להיכנס עם התינוק למים בפעם הראשונה

איך להחזיק את התינוק במים? מחזיקים את התינוק מתחת לבתי השחי שלו, עם הגב אל ההורה. חשוב מאוד לאחוז בו בצורה אנכית ולהרפות את האחיזה ככל האפשר (המים עוזרים לנו לתמוך בילד ועוטפים אותו). מידי פעם ניתן לסובב אותו אלינו ולצחוק אליו. המטרה היא לסייע הן להורה והן לתינוק להסתגל למים, ולהעניק להם תחושת ביטחון התחלתית. במידה והתינוק מרגיש לא בנוח, יש לסובב אותו עם הפנים אל ההורה ולהוריד אותו בעדינות למים, תוך כדי חיוך. אם זה עדיין לא עוזר, אפשר לקרב אותו אלינו לבית החזה. עם הזמן ניתן להזיזו קדימה, אחורה ולצדדים.

אם התינוק רגוע במים, נטפטף בעדינות מים על הראש שלו (וניזהר לא להרטיב את האזניים, כמובן). גם בזאת אנחנו מסיעים לו להסתגל למים ולהכיר את מגעם.

אין תמונה
אחת שתיים שלוש - מים על הראש

עוד בתשעה חודשים:

תרגילים מחזקים במים

אחרי שהתינוק מכיר את המים ומרגיש בהם בנוח, אפשר להתקדם איתו לשלב הבא. אחזו בכפות הידיים שלו ושחררו את האחיזה מעט – וודאו, כמובן, שהוא לא בולע מים. בתרגיל הזה המטרה שלנו היא לעודד את התינוק לתנועה עצמאית ומתן תחושת חופש מירבית במים. חופש תנועתי יאפשר לתינוק עבודה על השרירים המייצבים ועל שיווי המשקל שלו, תוך שימוש בחוסר היציבות של המים. אפשר, בנוסף, גם להניע את התינוק בכיוונים שונים באיטיות על מנת לעבוד על מגוון גדול יותר של שרירים.

אין תמונה
קצת עצמאות, בייבי

כעת נזיז את התינוק לצדדים תוך כדי בעיטה. על ההורה להעביר משקל מרגל לרגל, על מנת להניף את התינוק בעדינות מצד לצד, כך שאוזן התינוק כמעט תיגע במים ובו זמנית רגליו כמעט יצאו מן המים. התרגיל הזה יתרום להארכה וחיזוק שרירי הצד, הבטן, הגב והרגליים של התינוק. הוא משפר את היציבה ושיווי המשקל, כיוון שבמנח כזה התינוק כל הזמן רוצה לחזור לקו האמצע, ונעזר בכל הגוף על מנת להתיישר. עם הזמן, התינוק יבעט מאוד חזק - סוג של בעיטת קרטה, ויצליח להתנגד לתנועת המים מהר יותר. זהו תרגול מאוד חשוב בהידרותרפיה לתינוקות ופעוטות, ומשמעותי להתפתחות.
ניתן לעשות גם "שמיניות" איטיות במים, ובכך לשלב תנועה ועבודה על מגוון גדול יותר של שרירים בו זמנית.

אין תמונה
ומצד לצד
>> טיפים מהורים מנוסים: מה עושים כשהטיטול מטפטף שוב ושוב?