אין בעולם הורה שלא חסרות לו עשרות, אם לא מאות שעות שינה. יש רגעים שבהם אתם בטוחים שבגולאג הסיבירי ישנים יותר מכם, שאף אדם בעולם לא יכול להתקיים על אדי שינה ושלעולם לא תחזירו לעצמכם את המחסור העמוק הזה.

אבל אנחנו לא היחידים שסובלים כשחסרות לנו שעות שינה, עכשיו מתברר שגם תינוקות וילדים שלא מקבלים מספיק שעות שינה רצופות הם פחות מאושרים מכאלה שישנים היטב ורצוף. כן, אלה לא חדשות מפתיעות במיוחד, אלא שכעת הן מגובות במחקר שעקב אחרי 47 אלף ילדים באוסטרליה וחזר עם הוכחות. המחקר מאוניברסיטת מלבורן מצא שלספק את שעות השינה ואיכות השינה הנחוצות הוא מדד האושר הראשון אצל ילדים – יותר מחברים, משפחה, מוזיקה או ספורט.

הילדים שדווח שהם ישנים היטב היו על פי המחקר פי שניים יותר שמחים ומאושרים רוב הזמן מאשר אלה שלא זכו לאיכות ורציפות שינה. "כולנו יודעים כמה שינה היא חשובה, אבל עד עכשיו לא הבנו עד כמה היא מהווה אינדיקציה ל-well being של הילד", אומרת פרופסור ליסה גיבס, יו"ר אוניברסיטת מלבורן, שערכה את המחקר הענק. "הדאטה לא נותן לנו סיבה ותוצאה, אבל הוא מגלה קשר מאוד עמוק לגבי זה שמשהו פחות בסדר כשילדים לא ישנים מספיק".

הורים במיטה וילדם הבלונדיני ישן ביניהם (צילום: istockphoto)
ילד ישן - הורים מאושרים | צילום: istockphoto

אבל רמה נמוכה יותר של אושר עם שינה פחות איכותית היא לא הדבר היחיד. על פי המחקר ילדים שמקבלים פחות שינה איכותית סובלים גם מקשיי התנהגות. "קשה להם יותר בתחום ההתנהגות, וזה בא לידי ביטוי בתגובות רגשיות, בעיות ריכוז בכיתה ועוד", מסביר ד"ר ג'ון קווץ' מעורכי המחקר בפקולטה לחינוך באוניברסיטת מלבורן.

הגוף של ילדים גדל, והמוח שלהם מתפתח כל הזמן, כך שיש להם צורך גדול בשינה, הרבה יותר מאשר מבוגרים. אבל לא לכולם זה בא בקלות, והרבה ילדים נאבקים בקשיי שינה. היום, מבהיר המחקר, הרבה יותר ילדים חשופים למסיחי שינה, כמו מסכים למשל. הטכנולוגיה משחקת תפקיד רציני במניעת שינה. מסכים פולטים אור כחול, שעלול להפריע לייצור מלטונין, הורמון השינה שמסייע לשלוט במנגנון מחזורי השינה והעירות. במחקר דווח כי ל-47% מהילדים הייתה גישה למכשיר מגע בערבים. בעוד שבטלוויזיה עוד אפשר לשלוט, הרי שעל הטאבלטים והסמארטפונים שלנו קצת פחות. הרבה פעוטות וילדים מקבלים מסך מגע קרוב מדי לזמן השינה, וזה למעשה משבש את השינה.

"ההמלצה היא לעצור את הצפייה במסך עד שעתיים לפני זמן השינה, שכן היא מפריעה ליצור שינה איכותית", אומר ד"ר ביורן ננסן, מעורכי המחקר באוניברסיטת מלבורן, "אבל אפשר להשתמש בטכנולוגיה הזאת כדי גם לסייע לילדים להירגע ולהירדם. ישנן אפליקציות שמקריאות סיפור, מנגנות מוזיקה או עושות מיינדפולנס".
עוד ממליצים החוקרים לייצר לילדים שעות שבהן הם אקטיביים ומוציאים אנרגיה, מאחר שהפעילות מאזנת את ההורמונים שמסייעים למחזורי השינה של המוח, להשכיב לישון מדי ערב בשעה קבועה ולשמור באופן כללי על רוטינה בהשכבה. בקטנה.

>> איך מלמדים תינוקות לישון?