חלב האם בנוי ברובו מחומצות שומן, המספקות לתינוק כ-50% מהאנרגיה הנדרשת לו, לצורך גדילה והתפתחות. חומצת שומן פלמיטית מהווה, באופן קבוע, כרבע מכמות חומצות השומן בחלב אם אצל נשים בכל העולם, מה שיכול להעיד על חשיבותה.

אמא מחבקת תינוק (צילום: Shutterstock)
חומצה פלמיטית: כרבע מכמות חומצות השומן בחלב אם | צילום: Shutterstock

המקור העיקרי לחומצה פלמיטית בתחליפי חלב הוא שמן דקל (PALM OIL). פיתוח ייחודי בשם שמן בטאפלמיטאט מכיל שמן דקל במבנה שהותאם למבנה שבחלב אם. תחליף חלב אשר אינו כולל בטאפלמיטאט, המכיל שמן דקל, אינו מספק לתינוק את החומצה הפלמיטית במבנה כמו בחלב אם. לפיכך, הרוב המוחלט של החברות בארץ ובעולם עושות הכל כדי שתחליף החלב יהיה הכי קרוב לחלב אם המהווה את המודל אליו הן שואפות.

מסייע לעיכול קל ולספיגת סידן טובה יותר

מחקרים מראים כי תינוקות שניזונים מתחליף חלב עם שמן דקל משופר (בטאפלמיטאט) הם בעלי צפיפות עצם גבוהה, ספיגת סידן טובה, יציאות רכות וריבוי חיידקי מעי טובים - בדומה לתינוקות יונקים. במחקר שנערך בבית החולים "מאיר", התינוקות שקיבלו את התחליף עם שמן בטאפלמיטאט היו בעלי עצמות חזקות יותר בהשוואה לתינוקות שקיבלו תחליף חלב ללא שמן בטאפלמיטאט' ובדומה לתינוקות היונקים. בנוסף, תינוקות אלה בכו פחות במשך היום והלילה בהשוואה לתינוקות שקיבלו תחליף חלב ללא שמן בטאפלמיטאט ובדומה לתינוקות היונקים.

במחקר שני שנערך בבתי החולים ״מאיר״ ו״בני ציון״, הוכח כי בדומה לתינוקות יונקים, התינוקות שקיבלו את התחליף עם שמן בטאפלמיטאט היו בעלי יותר חיידקי מעי טובים התורמים לחיזוק ההגנה הטבעית, ביחס לתינוקות מקבוצת הביקורת.

בחירת תחליף החלב צריכה לקחת בחשבון את כלל הרכבו' ובעיקר את רמת הזמינות האמיתית ותרומתם של מרכיביו למשימת הבנייה המהירה והייחודית של גוף התינוק. לאימהות שלא מוכנות להתפשר על תחליף החלב הטוב ביותר עבור תינוקן, מומלץ לוודא כי הוא מכיל חומצה פלמיטית, בדומה לחלב אם, כי על תזונת התינוק לא מתפשרים.

הכותבת, ד״ר פביאנה בר יוסף, הינה מנהלת תחום תזונה באנזימוטק

הכתבה באדיבות מטרנה