הרגע הגיע והתינוק שלכם כבר בן חצי שנה, מוכן לעבור לשלב הבא של מעבר הדרגתי ל"אוכל של גדולים". אתם לא בטוחים ממה כדאי להתחיל? את השלב הראשוני של המעבר ממזון נוזלי אחד (חלב אם או תמ"ל) למזון מוצק רצוי לפתוח עם מזונות  במרקם מחיתי וחלק - כדי להקל על התינוק את המעבר. לפניכם המלצות שקיבלנו מרננה מזרחי, דיאטנית קלינית ומנהלת מדעית במטרנה, ל-5 מאכלים שונים מבחינת טעם, מרקם וערך תזונתי איתם כדאי להתחיל איתם את התהליך.

דייסות לתינוקות

דייסות ייעודיות לתינוקות הן אחד ממזונות הגמילה הראשונים המומלצים ע"י משרד הבריאות. הדייסה היא הרבה יותר מסתם תוספת שלא תמיד ברור לנו למה היא נחוצה, כאשר מוסיפים אותה לתמ"ל ורצוי בהכנה סמיכה להאכלה בכפית, מקבלים ארוחה של ממש, טעימה משביעה ומזינה.

דייסות לתינוקות מועשרות בברזל והן דרך מצוינת להעשיר את תפריט הצינוק במינרל חשוב זה. יתרון נוסף לדייסות הוא שהן מגיעות כתוספת לתמ"ל (ודרך אגב גם לחלב אם) המוכר והאהוב כך  שהחשיפה לטעם ומרקם חדש נעשית בהדרגה ועשויה להתקבל ביתר קלות על ידי התינוק.

מחית ירק או פרי

ירקות ופירות הם המזונות הראשונים שיש להציע לתינוק בשלב זה. הם מכילים ויטמינים ומינרלים חיוניים – ולכן כדאי להרגיל את התינוק לאכול אותם כבר מינקות. חשוב להציג כל ירק או פרי בנפרד על מנת שניתן יהיה לשלול אלרגיה או סבילות למזון החדש. חשוב גם לזכור שעבור התינוק מדובר בחוויה מסעירה של טעמים חדשים ולכן כדאי להרגילו לטעמו הייחודי של כל ירק או פרי שהוא טועם למעשה לראשונה. יש המעדיפים להתחיל בהתנסות של ירקות לפני פירות מחשש שהתינוק יעדיף את הטעם המתוק ויסרב לירקות אולם אין המלצה רשמית ומתועדת לזה.

 מחית מעורבת

לאחר שהתינוק טעם כמה ימים פרי או ירק יחידים ניתן להתחיל ולשלב ביניהם, וליצור  מחית מיקס משותפת. אחד מהעקרונות החשובים בתזונה מאוזנת היא גיוון המזונות. לכן, הקפידו להציע סוגים שונים של ירקות ופירות ובשילובים שונים, זה גם חשוב לתזונה וגם מגדיל את סיכויי התינוק להפוך לילד שאוכל מגוון רחב של מאכלים.

מרק  ירקות עם  בשר

התינוק הנחשף לטעמים חדשים, מתחיל להתרגל ובהדרגה - הפירות והירקות מחליפים ארוחה של הנקה או בקבוק. לכן, חשוב שהן יהיו מזינות מספיק ויכילו גם חלבון וברזל - ובדיוק לשם כך מוסיפים למחית הירקות בשר, עוף או הודו. רצוי לבשל את הירקות עם הבשר בכמות מים לא גדולה מדי על מנת שניתן יהיה לטחון הכול עם מי הבישול הסופגים אליהם חלק מהוויטמינים והמינרלים במהלך הבישול. כמו כל מומלץ שלא להוסיף מלח עד גיל שנה לפחות כדי לא ליצור עומס על הכליות, ניתן לתבל בעשבי תיבול טריים כמו פטרוזיליה ושמיר.

קטניות

גם קטניות מככבות ברשימת המזונות הראשונים עליהם ממליץ משרד הבריאות בהיותן לפחמימות מורכבות, חלבון, סיבים תזונתיים ומינרלים חשובים ובהם גם ברזל - מינרל חיוני להתפתחות קוגניטיבית של תינוקות. נסו להתחיל מהקטניות ה'עדינות' יותר שנחשבות קלות לעיכול וגם קלות יותר להכנה, כמו עדשים או אפונה יבשה, ואחר כך עברו לקטניות נוספות כמו שעועית יבשה וחומוס.

>> לעוד כתבות במדור "הבייבי שלי"

>> מכירים את הטפריט? כנסו ותגלו מבחר מתכונים וארוחות טעימות לפעוטות