תינוק שותה מבקבוק ומביט למצלמה (צילום: jupiter images)
שותה תחליף חלב אבל ישן כמו זה שיונק | צילום: jupiter images
אמא אומרת לך משהו אחד, אחות טיפת חלב אומרת ההפך ובפורום ההוא בכלל קראת על אופציה שלישית. בכל מה שקשור לבקבוקים, דייסות ותזונת תינוקות יש אינספור מיתוסים, חצאי אמיתות והמצאות פרועות - וכדי לבדוק את האמת, דיברנו עם רננה מזרחי, דיאטנית קלינית והמנהלת המדעית של מטרנה, והכנו לכם מדריך מפורט. 

1. תינוקות שאוכלים תחליף חלב ישנים טוב יותר. "לא בהכרח. חלב אם מתעכל יותר מהר ויותר בקלות, ולכן הם אולי פותחים פערים קטנים יותר בין האכלה להאכלה, אבל תינוקות מתעוררים בלילה לא רק מרעב ולכן לא תמיד תינוקות שגדלים על תחליף חלב ישנו יותר מתינוקות יונקים".

2. דייסה ״מנפחת״. "לא נכון. המיתוס אולי נולד מהסיבה שדייסה אכן סמיכה יותר מתחליף חלב. דייסה היא דרך מצוינת לתת את הדגנים הראשונים לתינוק ומכיוון שדייסות לתינוקות מועשרות בברזל, מומלץ לשלבן בתפריט התינוק עם המעבר למזונות מוצקים. בהתחלה אפשר להסמיך את החלב בבקבוק עם כף דייסה, ובהמשך להכין דייסה בהכנה סמיכה בקערה ולתת אותה כארוחה, בכפית״

3. אפשר להפסיק להאכיל בלילה בגיל חצי שנה. "מבחינה תזונתית, בגיל חצי שנה כבר אין צורך בהאכלת לילה: תינוק יכול לאכול בשמונה-תשע בערב ולהחזיק עד ארבע-חמש בבוקר, מבלי להזדקק להנקה או בקבוק. עם זאת, אצל הרבה תינוקות מדובר בהרגל, הגורם להם להתעורר בלילה בשעה בה הם רגילים לאכול, והפסקת האכלת הלילה תלויה בנכונות של ההורים לשנות את ההרגל הזה"

4. עדיף לתת פורמולה צמחית, כדי שלא תתפתח אלרגיה לחלבון חלב פרה. "תחליף חלב צמחי אינו מונע אלרגיה- אם יש אלרגיה, היא תתפתח בכל מקרה. אם התינוק מאובחן כאלרגי, תחליף צמחי יכול להתאים לחלק מהתינוקות אם כי עדיף לתת לו פורמולה מפורקת (הידרוליזט מלא), שכן לא מעט תינוקות שאלרגיים לחלב פרה אלרגיים גם לחלבון הסויה, אבל בכל מקרה, אם אין שום בעיה ידועה, עדיף לתת תחליף חלב חלבי".

5. בימים חמים, כדאי לתת לתינוקות שתייה בנוסף לבקבוק/הנקה. "עד גיל חצי שנה, לא צריך לתת שום תוספת של מים מעבר להנקה או לתחליף החלב, כדי לא למנוע מתינוקות לאכול כפי צורכם. מגיל חצי שנה כדאי להתחיל להרגיל את התינוק לשתות מים בהדרגה, אבל בכל גיל חשוב לעקוב אחרי מספר החיתולים הרטובים ואחרי ההתנהגות הכללית של התינוק, על מנת לוודא שהוא לא מתייבש"

6. תינוקות שאוכלים תחליף חלב סובלים יותר מגזים. "זה לא נכון. ככל הנראה, גזים הם תופעה שקשורה להבשלת המעי והסתגלות לחיים מחוץ לרחם, ומופיעה הן אצל תינוקות יונקים והן אצל תינוקות שניזונים מתחליף חלב". 

תינוק ישן (צילום: יניב כצנלסון)
התינוק ישן וחלפו 3 שעות מאז שאכל? אל תעירו אותו. האכילו לפי צורך | צילום: יניב כצנלסון

7. צריך להאכיל תינוק כל שלוש שעות. "זו תפיסה מיושנת למדי, וכיום אנחנו דוגלים בהנקה או מתן בקבוק לפי דרישה. באופן כללי, בחודש הראשון תינוק אמור לאכול  8-10 פעמים ביום, מגיל חודש עד שלושה חודשים לרדת ל-6-8 ארוחות ביום ובהמשך להפחית אותן בהדרגה, תוך שילוב מזון מוצק החל מגיל חצי שנה. בכל מקרה, צריך לשים לב מתי התינוק רעב, מה שבהחלט סביר שיקרה גם אם עברה רק שעה וחצי מהארוחה הקודמת, אין צורך לשבת עם סטופר".  

8. אם משתמשים במים מינרליים להכנת התחליף חלב, אפשר לוותר על ההרתחה. "אפשר להשתמש במים רגילים או מינרליים להכנת הבקבוק, אבל בכל מקרה, כל סוג של מים שבו תבחרו חייב לעבור הרתחה של שתי דקות לפחות". 

9. אם נותנים לתינוק מוצץ, הוא אוכל פחות. "תינוקות נולדים עם מנגנון רעב ושובע מפותח למדי, ולא סביר שמוצץ ישכנע תינוק רעב לוותר על ארוחה. הוא אולי יכול להרגיע אותו לכמה דקות, אבל תינוק רעב לא יוותר כל כך מהר על הארוחה שהוא מצפה לה,וודאי לא אם עבר פרק זמן סביר מהארוחה הקודמת".

10. תינוקות שאוכלים תחליף חלב שמנים יותר. "המיקום של התינוק באחוזוני המשקל, הגובה והיקף הראש קשור כמובן בכמה הוא אוכל, אבל גם בהרבה גורמים נוספים, כמו גנטיקה והתפתחות כללית. ככלל, אי אפשר להגיד שתינוקות שניזונים מתחליף חלב מגיעים גבוה יותר באחוזוני המשקל, מכיוון שיש הרבה משתנים נוספים במשוואה". 

>> בחנו את עצמכם: האם אתם זקוקים לייעוץ שינה?

לכל הכתבות במדור "הבייבי שלי"