זוג הורים טרי עם תינוק קטן (צילום: istockphoto)
הכל משתנה עם בוא התינוק, גם אתם | צילום: istockphoto
חוויית ההורות מחברת אותנו אל עולם האנושות, והיא אישית לחלוטין ומשתנה מהורה להורה. התינוק הופך למציאות כבר במהלך חודשי ההריון הראשונים. אז מה מצפה להורים הטריים?

המפגש עם התינוק

המפגש הראשון עם התינוק פנים אל פנים הוא לרוב חוויה מרגשת מאוד. כשאנו מתוודעים אל התינוק שנולד זה עתה, בוחנים אצבעות וציפורניים מושלמות, מגלים תווי דמיון ומזהים תכונות אישיות, אנו בעצם מכירים בייחודיות שלו. הימים הראשונים בבית החולים ובבית הם תקופה אינטנסיבית של היכרות עם התינוק החדש, וכעבור ימים ספורים רוב ההורים כבר שוכחים איך היה בלעדיו...

ההתארגנות

החלפות החיתולים, ההאכלות הרבות ודפוסי השינה וההתעוררות החדשים, קובעים לכם לוח זמנים חדש. הורים רבים מרגישים שהיצור הקטן וצרכיו השתלטו על החיים ועל הבית.

הדרישות נדמות לעתים גבוהות מדי, וכך גם הציפיות שלנו מעצמנו ומאחרים. רבים מאיתנו חווים רגשות סותרים ומגיבים בצורות שונות. יש הורים הנבהלים (במיוחד בתקופה הראשונה) מהאחריות הטוטאלית על תינוק קטן ותלותי. יש המסתגלים לכך מהר יותר, אולם בהדרגה, במהלך החודשים הראשונים, מתקבלים התפקיד החדש כהורים והאחריות הנלווית לכך, בקרב כולנו.

משמעות הטיפול בתינוק היא שיש לו פחות זמן לעצמנו ולבני זוגנו. כמו כן, טיפול בתינוק כרוך בלמידה ובתרגול מיומנויות חדשות, לרוב באמצעות ניסוי וטעייה. ניתן להיעזר בספרים, פורומים ברשת ובאנשי מקצוע כמו אחות טיפת חלב, רופא ילדים, סבתא תומכת או הורים ותיקים.

השינויים: מחיי החברה ועד לתכנון הכלכלי

נוכחותו של תינוק חדש תביא קרוב לוודאי שינויים במספר היבטים של חייכם. זוגות רבים עוברים דירה במהלך ההריון או בחודשים הראשונים לאחר הולדת התינוק. המעבר עלול להיות קשה מבחינה מעשית ורגשית: יהיה עליכם להתרגל לשכונה חדשה, להכיר צוות רפואי חדש ולהתמודד עם בית שדורש הכנה ועבודה.

גם חיי החברה והתכנון הכלכלי ישתנו; הטיפול בילד, במיוחד ההאכלות והתנומות הדחופות, ייצרו דפוס חיים חדש לכל המשפחה, וייתכנו הוצאות כספיות גדולות על ציוד וריהוט לתינוק.

גם חופשת לידה היא שינוי משמעותי; יש נשים שמתגעגעות לעבודה מאוד, גם אם הן נהנות לבלות עם התינוק. עבור חלק מהאמהות, ההורות פירושה תפקיד נוסף. ישנן גם נשים שבוחרות שלא לחזור לעבודה. שינויי זהות אלו משפיעים על האישה מבחינה רגשית, מעשית ולרוב גם פיננסית, ודרוש זמן להתרגל למצב החדש.

גם אבות חדשים מגלים פעמים רבות שלהיות אב לתינוק משמעו קיצוץ בשעות העבודה או ויתור על נסיעות עסקיות מרוחקות. בה בעת, רבים מרגישים אחריות גדולה לפרנס את משפחתם ומסיבה זאת יעדיפו לעבוד אפילו יותר.

פרספקטיבות שונות: גבר, אישה או הורה יחיד 

הבדלים בנסיבות החיים יכולים להשפיע על תהליך ההפיכה להורה חדש.

אמא מערסלת בידיה תינוק קטן (צילום: ideabug, Istock)
מן הסתם בתחילה האם מחוברת לתינוק יותר מאשר האב | צילום: ideabug, Istock
גברים ונשים שהופכים להורים עשויים להגיב בדרך שונה מאוד להולדת ילדם הראשון. למרות שרוב התחושות והדאגות דומות, תגובותיהם להיריון, ללידה ולתינוק עשויות להשתנות בעיתוי ובעוצמה. לדוגמה, בזמן ההיריון ייתכן שהאם כבר התחילה להתוודע לתינוק שברחמה, אך לאבות אין את יתרון החוויה הישירה הזאת וחלקם מרגישים שאין להם קרקע מוצקה להיאחז בה בתקופה שמייד לאחר הלידה.

אחרי הלידה יש הבדלים במידה ובקצב שאבות משתלבים בטיפול ברך הנולד, אם כי הדבר תלוי גם ברצונות בת הזוג ובאופי היחסים בין בני הזוג.
אצל זוגות אחרים, ייתכן שהאב או האם כבר חוו הורות קודמת, ויש להם ניסיון כלשהו בטיפול בתינוקות ובילדים. ההיכרות הזאת יכולה לעזור מאוד, במיוחד בימים הראשונים.

הורה יחיד יעבור גם הוא חוויה שונה. מערכות התמיכה המסייעות הן קריטיות במיוחד, כשאין לך אפשרות לחלוק את העבודה הקשה ונוצר לחץ נוסף.

היריון קשה, לידת תינוק חולה או פג, או לידת תאומים או יותר - גם הם גורמים שישפיעו קרוב לוודאי על חוויית ההורות. אירועים אלו נוטים להתקשר להגברת חוסר הוודאות והחרדות עד שהמצב מתאזן. ההתאוששות מהלידה עשויה לקחת זמן רב יותר, וכך גם האשפוז או השהייה בבית החולים.

עצות שימושיות: אל תשכחו את עצמכם

1. חשוב לפנות זמן לכל אחד מכם בנפרד, וביחד כזוג; טוב גם לכם וגם לתינוק.

2. גבשו סדר עדיפויות שונה ומתאים; עבודות הבית יכולות לחכות, והסטנדרטים בהחלט יכולים לרדת במקצת (למשל, אל תמהרו לסדר את הבית ברגע שהתינוק נרדם, אולי עדיף, למשל לישון קצת?).

3. יציאה מהבית שווה את המאמץ, גם אם לפעמים מתחשק יותר להישאר בבית; אוויר נקי או סתם טיול בקניון יטעינו את המצברים.

4. תמיד כדאי להתחבר להורים אחרים; טוב גם לכם וגם לילדים.

5. שתפו את החברים ובני משפחה בתינוק החדש וקבלו באהבה כל עצה או עזרה.

6. אם את חשה דיכדוך, שוחחי עם רופא המשפחה או עם אחות.

7. אל תשכחו ליהנות מהדברים החדשים שתינוקכם עושה בכל יום.

8. והכי חשוב: שאבו הנאה וסיפוק מהיחסים החדשים והמתפתחים וזכרו שהורים אינם צריכים להיות מושלמים אלא טובים מספיק כדי שכל בני המשפחה יטופלו כראוי.

חדר ורוד לתינוקת זה מאסט?