אמא עם תינוק (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
"רצוי לכבס לו בנפרד עד גיל 3 חודשים, לפחות" | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
כבר כיבסתם? מי מכבס לכם בזמן שאת בבית חולים? יש לכם כבר מייבש? נראה שענייני הכביסה הם אישיו לא פשוט סביב הלידה, וגם לאחריה. החיים הופכים למעין מרתון מיון-כיבוס-תלייה-קיפול, קרב אגרוף נגד כתמי הקקי/פליטה/פירות העקשים ומירוץ נגד הזמן ונגד הגשם שמאיים להרטיב את הבגדים הקטנים שתלויים לייבוש.

אז איך באמת הכי נכון לכבס את הבגדים של התינוק? ועד איזה גיל תאלצו לעבוד בפרך ולההכניס את החליפות הקטנטנות למכונה נפרדת, שנשמתכם תצא עד שתתמלא? יצאנו לבדוק, וחזרנו עם תשובות נקיות.

אבקת כביסה מיוחדת לתינוק? כדאי

1. באמת צריך לכבס הכל? "מומלץ לכבס כל אריג עימו בא התינוק במגע לפני השימוש", קובעת ד"ר זהבה לבר, מומחית לרפואת עור. "החל מבגדים ומצעים, דרך ריפודי העגלה והסלקל ועד צעצועי בד ובובות פרווה". מכיוון שמדובר בכמות לא מבוטלת של כביסה, כדאי לעשות אותה עוד בטרם התינוק נולד, כך שעם חזרתכם מבית החולים הכל יהיה מכובס, יבש ומוכן לשימוש.

2. האם אבקת כביסה לתינוקות היא חובה? "לתינוקות יש עור עדין במיוחד, ובאופן גורף בהחלט מומלץ להשתמש באבקה מיוחדת", אומרת ד"ר לבר. "יש כמובן תינוקות 'קשוחים', שלא יפריע להם ללבוש בגדים שכובסו באבקה רגילה, אבל מכיוון שאי אפשר לדעת מומלץ להשתמש באבקה מיוחדת כצעד מונע, על מנת לא לגרום לפריחה וגירויים שלא לצורך. השוני לעומת האבקות הרגילות הוא שאבקות כביסה לתינוקות מתמוססות ונשטפות טוב יותר, כך שהן לא משאירות על הבד שרידי דטרגנטים שעלולים לגרות את העור של התינוק, וכן מכילות חומרים אנטיבקטריאליים, שמבטיחים את הניקיון הדרוש לבריאותו של התינוק".

3. עד איזה גיל צריך לכבס לתינוקות בנפרד? "מניסיוני, בשלושה-ארבעה החודשים הראשונים מומלץ להשתמש באבקה מיוחדת, למרות המחיר והקושי הלוגיסטי הכרוך בכך", אומרת ד"ר לבר. "כמובן שאם יש קושי כלכלי עצום זה משהו שאפשר להתפשר עליו, אבל בהחלט מומלץ לעשות מאמץ ולהקפיד על העניין".

4. יש תינוקות רגישים במיוחד? "בהחלט – בדיוק כמו שיש ילדים ומבוגרים רגישים יותר. תינוקות כאלו יגלו סימנים של גירוד, גירויים ופריחה על העור, ואחרי בדיקה שתשלול בעיות אחרות, פשוט צריך להמשיך ולכבס להם באבקות עדינות יותר".

השתמשתם במסיר כתמים? כבסו שוב את הבגד

5. ומה לגבי בגדים ומצעים שלנו שבאים במגע עם התינוק? מגע זמני וקצר, כמו החלפת חיתול על המיטה של ההורים או נמנום על אמא, בוודאי לא משפיע כמו בגד שצמוד לשטח גדול של הגוף כל היום", מסבירה ד"ר לבר. "לכן, אין צורך להעביר את כל הבית לכביסה באבקת תינוקות, אלא להתמקד בבבגדים ואריגים שבאים איתו במגע ישיר ורציף".

6. מה עושים עם כתמים? למרות שיש עוד זמן עד שתיאלצו להתמודד עם כתמים קשים באמת, כמו בוץ, קרטיבים זרחניים וצבעי גואש, לתינוקות קטנטנים יש דרכים משלהם לטנף בגדים בקצב. הנשק העיקרי שלהם הן פליטות מצד אחד ותאונות "קקי-גב" מצד שני, ובכדי לטפל בכתמים אפשר להשתמש במסירי כתמים, בסבון כלים ואפילו באבקת כביסה למבוגרים – בתנאי שאחר כך הבגדים יעברו כביסה שנייה באבקת תינוקות ייעודית. בנוסף, תליית הבגד בשמש מעלימה גם כתמים שאיבדתם תקווה לגביהם, ומבלי להשתמש בחומרים חזקים שעלולים לגרות את עורו של התינוק.

אמא מפהקת עם ערימת כביסה ליד תינוק ישן (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
עד מתי? אחרי הלידה הכביסה פשוט לא נגמרת | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

7. איך שומרים על הבגדים בכביסות המרובות? "בגדים של תינוק מתכבסים הרבה, ולכן אני ממליצה לא להרתיח אותם בטמפרטורה גבוהה מדי", אומרת ד"ר לבר. "ההרתחה מקשה את הסיבים ועלולה לגרום לגירוי בעור. את החיטוי שמושג בהרתחה אפשר להשיג עם הרבה פחות פגיעה בבגד, פשוט בעזרת גיהוץ קל אחרי הייבוש".

8. איך הכי כדאי לייבש את הבגדים? למרות שייבוש בשמש הוא הכי זול והכי אקולוגי (וכאמור, לפעמים מעלים כתמים שאף מסיר כימי לא יכול להם), לתלות מיליון בגדי גוף קטנטנים יכול להיות די מייאש. אם אתם מגדילים ראש תולים על החבל, מומלץ לשים את האטבים בבתי השחי של בגדי הגוף ובגומי של המכנסיים, כדי למנוע סימני-אטבים ששוחקים את הבד. אם בחרתם במייבש, אל תשתמשו בדפים או תרסיסי ייבוש שלא מיועדים לתינוקות, והקפידו על ייבוש בחום נמוך למשך הזמן הקצר ביותר שמתאפשר כדי לייבש את הבגדים, ואל תתנו להם להתבשל סתם כשהם כבר יבשים ומוכנים. אם אתם משתמשים במייבש באופן קבוע, קנו מידה קצת יותר גדולה מהדרוש, מכיוון שהבגדים מתכווצים בייבוש תדיר.

הטיפים באדיבות: מותג SUNDAY  לטיפוח הבית מבית סופרפארם

>> ואיך מתמודדים עם מטלות הבית אחרי הלידה? כמה רעיונות יצירתיים