אישה בהריון שוכבת על הצד קערת פירות לצידה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
ואת אוכלת רק תותים? לא מעניין | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

אפשר לומר שסך הכל את מקפידה על תזונה בריאה בהריון, משתדלת לשתות מספיק ומתפללת לא לשכוח לקחת חומצה פולית. חוץ מכמה חשקים בסיסיים ולא מיוחדים בעליל, אין הרבה שינוי בתפריט היומי שלך. בעולם, לעומת זאת, ישנם מאכלים מסורתיים מיוחדים לתקופת ההריון, שאין הריונית שתפספס אותם.

הסיבות למנות האקזוטיות מעניינות אף יותר, מכיוון שמיוחסות להן סגולות פלאיות שאמורות להשפיע על בריאות האם והעובר גם יחד, למרות שלמומחית שלנו יש השגות בעניין.
קבלו הצצה לתפריט ההריוני ברחבי הגלובוס, ותגידו תודה שאתן גרות כאן.

אינדונזיה: ממתקי אדמה

בכפר טובאן שבמחוז ג'אווה באינדונזיה מכינים חטיף חום וסתמי למראה. למרבה ההפתעה, אין בו שוקולד, אגוזים או פצפוצי אורז, אלא אדמה. המתכון פשוט: מחפשים אדמה נקייה, בוררים החוצה חצץ, אבנים וקוצים ודוחסים לגוש אחיד עם מעט מים. הגוש עובר לייבוש במכונת עישון מיוחדת, ואחר כך חותכים לצורת גלילים דקים - ומנשנשים בהנאה. החטיף אהוב על כל אנשי הכפר, אבל נשים הרות מקבלות מנה כפולה מה"אמפו", שנחשב למשכך כאבים טבעי וכגורם לעורו של התינוק להיות רך ונעים.

אין תמונה
יעניק עור רך ונעים לתינוק. ממתק האדמה האינדונזי

דבר המומחית: איריס גורנר, מומחית ברפואה אינטגרטיבית,N.D, מנהלת מגמת נטורופתיה במכללת מהות: "יש מאכלים שהם בגדר 'על טעם וריח', אבל אני חייבת להגיד שמדובר ברעיון רע מאוד, ואפילו מסוכן. באדמה עלולים להיות חיידקי טוקסופלזמה, מחלה שעלולה לגרום להפלות ולמומים בעובר, ואין שום דרך לנקות את האדמה בדרגה מספקת". אז אולי תוותרו.

סין: מרק ביצים בחומץ שחור

מנה שנשמעת (ונראית) כאילו נלקחה מספר בישול למכשפות, וכוללת בישול של הביצים בחומץ על אש קטנה במשך יומיים, בטרם יצטרפו גם רגלי חזיר לחגיגה. לפי המסורת הסינית, ישנם מאכלים מחממים ומאכלים מקררים, בלי קשר לטמפרטורה שבה הם נאכלים. כל מרכיביו של המרק הזה נחשבים מחממים, ולכן מעצימים את האנרגיה החמה הדרושה ללידה מוצלחת. בסין, אגב, לא נהוג לסנג'ר את הבעל בתקופת ההריון, ולכן על פי המסורת, אמה של האישה ההרה היא שתטרח ותכין עבורה את המאכל הקנטונזי הנחשק.

אין תמונה
מרק הסיני: האנרגיה החמה הדרושה ללידה מוצלחת

דבר המומחית: "קשה למצוא יתרונות תזונתיים במאכל הזה. גם האיכויות של הביצים נפגמות בגלל הבישול הארוך. אני לא מתווכחת כמובן עם מסורת, אבל מבחינה תזונתית לא מדובר ברעיון טוב במיוחד".  

תאילנד: חלב קוקוס ומיץ פרחי בננות

חלב קוקוס- מאכלי הריון מסורתיים (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
חלב קוקוס: יעזור לתינוק להחליק בתעלת הלידה | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

אולי כדי להרגיע את החריפות של המנות המסורתיות, הנשים ההרות בתאילנד שותות המון חלב קוקוס  בהריון. התאילנדים מאמינים שהחלב השמנוני והעשיר עוזר לתינוק להחליק בתעלת הלידה, וגורם לו גם לצאת נקי וייצוגי.

המשקה השני הוא מיץ שמופק מפרחי בננות , וידוע כמעודד ייצור חלב אם. הנשים התאילנדיות שותות כמויות גדולות ממנו לקראת סוף ההריון, כדי להבטיח אספקת חלב עשירה לתינוק שבדרך.

דבר המומחית: "חשוב לזכור כי בחלב קוקוס יש 17 אחוזי שומן, שעשיר בחומצות שומן רוויות. כך שלמרות היותו מזין, עשיר בויטמינים רבים, באנזימי עיכול ובחומצה קפרילית אשר הינה אנטי פטרייתית, רצוי לצרוך אותו בכמות מאוזנת, בכדי  למנוע עומס שומני וקלורי. בנוסף, מומלץ לאכול בננות, ולא להסתפק בפרחים – בבננות יש מגנזיום, שיכול להקל על התכווצויות השרירים הליליות שמוכרות להריוניות רבות".

אנגליה: כמה מפתיע - בייקון וביצים

קתלי חזיר וביצי עין (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
שלא נדע מטומאה | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

לא תאמינו אולי, אך מחקרים מצאו שארוחת הבוקר האנגלית המסורתית לא רק משביעה ומחממת – אלא יכולה לגרום לעובר להיות יותר חכם. לפני שנה בדיוק התפרסם מחקר של חוקרים מאוניברסיטת צפון קרוליינה שבארה"ב, שמצאו כי כימיקל מסוים שמצוי בביצים ובבשר חזיר – כולין שמו – מסייע להתפתחות המוח של העובר, והסיקו כי לנשים שיאכלו ארוחת בוקר אנגלית מסורתית לאורך ההריון יש סיכוי טוב ללדת תינוקות שהפכו לילדים חכמים יותר. החוקרים לא ציינו מי אמור להתמודד עם צחנת הטיגון השמנונית, אבל מה זה לעומת ילד שיוציא ציונים טובים?

דבר המומחית: "הנטורופתיה דוגלת בהפחתה של מזונות מן החי, אשר עשירים בחומרי פסולת, הורמונים וכו'. בביצים ובבשר אמנם יש כולין, אולם עדיף לצרוך אותו מבשר רזה יותר, או אפילו מסויה, חסה, בוטנים וגרעיני חמניה".

ג'מייקה: חלב ותפוזים

חלב ותפוזים מאכלי הריון מסורתיים (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
שילוב מנצח: מוצרי חלב ותפוזים בג'מיקה | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
האמונה הרווחת בקרב בנות האי היא שככל שהאם ההרה תאכל יותר מוצרי חלב, התינוק יצא כשעורו בהיר, צח ואטרקטיבי יותר (ואז יישאר רק להסביר לאבא למה התינוק לא דומה לו). אמונה נוספת קשורה בתפוזים: הג'מייקנים מאמינים כי יש לספק את כל מאוויה הקולינריים של האישה ההרה, ולהזדרז במיוחד כאשר הקרייבינג הוא לתפוז – אחרת, לפי המסורת, יוולד לה תינוק עם כתם לידה עגול וכתום על גופו.

דבר המומחית: "החלב תורם חלבונים וסידן זמין לספיגה, והתפוז מספק וויטמינים וסיבים תזונתיים רבים. בסדר גמור מבחינה תזונתית".

פורטוגל: ירקות מאורכים, פירות עגולים

אם כבר הגעת לחודשי ההריון המתקדמים, ודאי שמעת אנליזות מפורטות על מין העובר שלך לפי צורת הבטן. המסורת הפורטוגזית לוקחת את העניין צעד קדימה (בעצם: אחורה), וקובעת כי מי שתאכל לפני ההתעברות ירקות ופירות מאורכים בעלי אופי פאלי: גזרים, מלפפונים, בננות וקישואים למשל – תהרה בן, ואילו מי שתדבק בעגבניות, קולורבי, קלמנטינות ותפוחי עץ תזכה בבת. לפי ההגיון הזה, אם תאכלי סלט פירות, רוב הסיכויים שתקבלי חמישייה, עם הרכב מגדרי שמשתנה לפי ההיצע העונתי אצל הירקן.  

דבר המומחית: "ירקות ופירות עשירים בוויטמינים ובסיבים, ולכן כדאי לצרוך אותם – ולא משנה אם עגולים, מאורכים או משולשים".

לצאת לאוויר העולם: הריון ולידה בכפר הגלובלי