אישה בהריון אוכלת סלט (צילום: kristian sekulic, Istock)
כדאי להימנע ממזון מתובל. סלט, אגב, תמיד אפשר | צילום: kristian sekulic, Istock

ממש כמו כרסתנים בגיל העמידה, גם נשים בהריון נהנות לעתים קרובות ממנעמי הצרבת. לפעמים אפשר לתקוע ארוחה של שלוש מנות לפני שהיא מופיעה, לפעמים אפילו פתי-בר קטן מצית את האש – מה שבטוח הוא שמדובר בתופעת לוואי בהחלט לא סימפטית.
אז מהי בעצם צרבת ואיך אפשר להקל עליה?

1. מהי צרבת?

 

קצת כמו צירים: קשה להסביר במילים את התחושה המדוייקת, אבל כשזה זה- יודעים. בגדול, מדובר בתחושת בערה בחזה ובגרון, לפעמים בשילוב טעם חמוץ עד דוחה בפה ותחושה של קיא שמאיים לפרוץ. מהמם, כבר אמרנו? הצרבת נגרמת בגלל התרופפות של שריר סוגר הקיבה, סוג של שסתום שממוקם בתחתית הוושט, וחוצץ בינה לבין הקיבה.
במצב רגיל השסתום מאפשר מעבר חד כיווני של מזון מהוושט לקיבה, אבל כאשר הוא נחלש הוא מאפשר מעבר של מיצי קיבה בחזרה אל תוך הוושט – ומכאן הצרבת.

2. מדוע היא מחריפה בהריון?

משתי סיבות עיקריות; הראשונה קשורה להורמונים - הפרוגסטרון מחליש את השריר סוגר הקיבה, ומאפשר עליית מיצי קיבה בכיוון הלא נכון. הסיבה השנייה היא מכנית: ככל שההריון מתקדם והרחם גדל, נוצר לחץ על הקיבה, שמקשה עליה להתרוקן בקצב הרצוי. הקיבה העמוסה לא עומדת בלחץ, ודוחפת את המיצים הצורבים במעלה הוושט.

3. האם אפשר למנוע אותה?

לא לחלוטין, אבל ניתן להקל; מומלץ לחלק את הארוחות לכמה ארוחות קטנות ולא לארוחה אחת גדולה, ולהשתדל לא לאכול מזון מתובל, חריף, שמנוני או מטוגן. גם סיגריות ואלכוהול מחריפים את הבעיה.
מומלץ גם לרווח ככל הניתן בין אכילה לשכיבה – כלומר, להקדים את שעת ארוחת הערב – מכיוון שהתנוחה המאוזנת עוזרת למיצי הקיבה להגיע ביתר קלות לוושט ולצרוב.

4. כיצד לטפל בה כאשר היא מופיעה?

התרופות הפשוטות ביותר מבוססות על סותרי חומצה, כמו אלומיניום ומגנזיום. הסותר הפופולארי הוא סידן קרבונאט (כמו "N-צרבת" של לייף), שנמכר ללא מרשם ומיועד למקרים פשוטים יחסית.
סוג נוסף של תרופות מפחיתות את חומציות הקיבה (כמו גסטרו), שכבר מחייבות התייעצות עם רופא, מכיוון שהן עלולות לסתור פעולה של תרופות אחרות, ולא מומלצות לנטילה ממושכת. תרופות חדשות יותר הן מסוג אומפרדקס/לוסק, שמתאימות גם לשימוש כרוני.

5. ומה לגבי טיפול אלטרנטיבי?

ברפואה הסינית צרבת נקראת "צ'י מורד", אנרגיה שזורמת בניגוד לכיוון הטבעי של הגוף. זה קורה הרבה בהריון, בגלל שינויים בזרימת האנרגיה הכללית בגוף. האבחנה והטיפול תלויים בתדירות הצרבת, ובשלב ההריון שבו זה קורה.
יש הבדל בין מי שסובלת לכל אורך ההריון, מי שנוטה לצרבות רק בסופו או מישהי שסובלת תמיד מצרבות, שרק מתחזקות בהריון. המטרה הכללית היא לכוון מחדש את זרימת האנרגיה, ולהוסיף טיפול תומך במקור הבעיה: אם הבעיה נגרמת מחולשה בגוף, צריך לחזק אותו. מאידך, אם יש עודף של אנרגיה, מה שמכונה "תקיעות", ננסה דווקא להניע את אותן חסימות ולא להוסיף אנרגיה.
הנקודה בגוף שמטפלת בצרבת, שממוקמת בכף היד, מרגיעה בנוסף את הגוף.

סייעו בהכנת הכתבה: ד"ר ראיד סלים, מנהל חדרי הלידה במרכז הרפואי "העמק" מקבוצת הכללית; דורית זכאי, רוקחת אחראית ומנהלת סניף סופרפארם לונדון מיניסטור ת"א; יסמין כהן, מטפלת ברפואה סינית המתמחה בילדים ובנשים בהריון במרכז אמבריא