כידוע, ההנקה היא דרך ההזנה הטובה והמומלצת ביותר לתינוק. במחצית שנתו הראשונה, כאשר החלב משמש מזונו היחיד, יונק התינוק בממוצע כשלושת רבעי ליטר ביממה, בד"כ בין 100 ל- 250 מ"ל בכל הנקה. במחצית השנייה של שנתו הראשונה, כאשר נוספים מזונות אחרים לתפריטו, הוא יונק כמות קטנה יותר: כ- 650 מ"ל ביממה בממוצע.

תינוק בלבן יונק משד אימו בטורקיז עוצם עיניים (צילום: jupiter images)
מים הם הרכיב העיקרי בחלב האם ולכן נחוצים עכשיו יותר מתמיד | צילום: jupiter images

חלב אם מורכב מ-90% מים, ועל מנת לאפשר לגוף לייצר את החלב באופן הטוב ביותר, כמו גם לספק את כל צרכיו של התינוק, נשים מניקות זקוקות באופן מיוחד לכמות גדולה יותר של נוזלים.

המלצות השתייה לנשים מיניקות

לפי המלצות השתייה של הוועדה למזון ולתזונה של האקדמיה הלאומית האמריקנית למדעים, בשיתוף משרד הבריאות הקנדי, אישה מניקה זקוקה ללמעלה מ-3 ליטרים שתייה ביום (כ-16 כוסות, 200 מ"ל נוזלים כל אחת).
המלצות אלה מכוונות לתנאים של אקלים נוח ופעילות גופנית יומיומית רגילה ללא מאמץ וכן למצב של בריאות תקינה. בתנאים של אקלים חם, בעת פעילות גופנית מעבר לפעילות הנהוגה בחיי היומיום ובעת מחלה מומלצת הגברה של השתייה בהתאם לצורך .  

השתייה המומלצת בהנקה: מים

כמו בהריון, גם בהנקה השתייה המומלצת ביותר היא מים. הנוזלים שאת שותה עוברים בסופו של דבר אל התינוק, ולכן מים הם המרכיב הבטוח ביותר. הם נקיים מחומרים משמרים, צבעי מאכל וממתיקים מלאכותיים, אשר לא רצוי להעביר אותם לתינוק היונק.

גם מבחינתך, המניקה, המים הם הבחירה הממולצת, שכן הם אינם מכילים חומרים ממכרים, משתנים או רכיבים העלולים להפריע לספיגת רכיבי תזונה חשובים מן המזון, וכמובן אינם מכילים קלוריות מיותרות.

מניקה? שתיית מים תסייע גם בהפחתת העייפות

כל יולדת טרייה תדע לספר כי התקופה הראשונה לאחרת הלידה מלווה בעייפות. התינוק שלך לא ממש ישן ואת עוד לא הצלחת לחבר את כל חלקי הפאזל ולבנות סדר יום שיאפשר לך גם זמן לעצמך. כשאת מניקה, הזמן הזה הולך ומתקצר כיוון שההנקה, לפחות בשבועות הראשונים, לוקחת זמן רב ומשאבים יקרים (כמו שעות שינה למשל).

אישה עם תינוק בן יומו שוכבת במיטה (צילום: Lisa Valder, Istock)
איבוד נוזלים במהלך ההנקה גורם לעייפות, שתיית מים יכולה לסייע | צילום: Lisa Valder, Istock

אך יחד עם זאת, דעי לך שתחושת העייפות נובעת גם מאיבוד הנוזלים בהנקה. בזמן ההנקה את עלולה לאבד עד 300 מ"ל של נוזלים כתוצאה מהנקה ומהזעה, ואיבוד הנוזלים מוביל לתחושת תשישות ועייפות. ירידה בכמות המים בגופך בתקופת ההנקה  מפחיתה את יכולתו של הגוף לתפקד בצורה טובה ומוסיפה לעייפות הכללית הקיימת גם כך. איבוד הנוזלים עלול להוביל להתייבשות, הגורמת גם לירידה משמעותית באנרגיה ובכושר הריכוז.

על מנת להבטיח שתייה מספקת במיוחד בתקופת ההנקה מומלץ לשתות מיד אחרי סיום כל הנקה לפחות כוס אחת של מים, וכוס נוספת זמן קצר לאחר מכן.

הכותבת היא דיאטנית קלינית R. D המשמשת גם כיועצת תזונתית לחברת נביעות

>>וכשאת מניקה לא לשכוח את כללי הבטיחות