הפסקת גלולות, התחלת לחשב ביוצים, אולי אפילו עשית פיפי על כמה מקלונים. בזמן הזוגי שלכם התחלתם לקרוא ספרים על הורות, ואפילו שכנעת אותו לעשות מבצע משותף להפסקת עישון, אבל את ההכי קשה דחית לסוף: השינויים בתפריט שלך.

אישה אוכלת פסטה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
מתכננת הריון בקרוב? זה ממש לא הזמן המתאים לדיאטה | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

לתזונה שלך יש השפעה מכרעת על סיכויי הכניסה להריון, על איך שתרגישי במהלכו ואפילו על עתיד העובר שלך. תכנון הריון הוא יופי של מקפצה לשינוי תזונתי – והנה חמישה כללים פשוטים, שיעזרו לך להיכנס לתלם.

כבר מעכשיו: צמצמי אלכוהול, קפאין וסוכרים

1. בואי נתחיל ממה לא לאכול. נכון, יש עוד זמן עד שתורחקי מהסושיות ותתגעגעי לביצי עין, אבל גם לפני ההריון יש הרבה דברים שמומלץ לסלק מהתפריט, או לפחות לשמור להזדמנויות מיוחדות.

"לאלכוהול, קפאין, סוכרים פשוטים ושומנים לא בריאים לוקח זמן להסתלק מהגוף", מסבירה מרב גודוביץ , נטורופתית מוסמכת, המתמחה בטיפולי פריון טבעיים. "מכיוון שלא מומלץ למי שמנסה להרות על ניקוי רעלים קלאסי, של צום מיצים וחוקנים למיניהם, פשוט כדאי להימנע ממרכיבים מזיקים, שהוכח מחקרית שלא רק מעכבים את הכניסה להריון, אלא משפיעים על מהלכו ועל סיבוכים שעלולים להתגלות לפני הלידה ואחריה".

2. אל תנסי לרזות יותר מדי. תקופת הנסיונות להרות, בדיוק כמו תקופת ההריון, היא לא תקופה לדיאטות קיצוניות: דיאטות הכרוב למינהן, שיטת אטקינס או כל דיאטת כסאח אחרת אולי תעזור לך לרדת במשקל, אבל גם עלולה ליצור חוסרים רציניים בגוף – ואפילו לעכב את הכניסה להריון. "ירידה קיצונית מדי במשקל יכולה לעצור בקלות את הביוץ, ולוקח לא מעט זמן לסדר את הבלגן שנוצר בגוף אחריה", מסבירה מרב. "מה גם, שירידה מהירה מדי במשקל מובילה כידוע לעלייה מהירה לא פחות, ובשילוב עם ההריון זה רעיון לא מאוד מוצלח".  

3. מצד שני, מומלץ להתחיל את ההריון ממשקל סביר. ישנן בעיות פוריות מסויימות, כמו שחלות פוליציסטיות, שאפילו ירידה מתונה במשקל יכולה להקל עליהן משמעותית. בנוסף, לא רצוי להתחיל הריון עם עודף משקל, מחשש לסוכרת הריון, או סתם השמנה מאסיבית במהלכו, שייקח חודשים רבים להוריד.

"כדי לא להזדקק לדיאטה קיצונית מדי, אני ממליצה על פעילות גופנית, שעוזרת גם לירידה במשקל וגם להפגת סטרס ומתחים שונים", אומרת מירב. "אפשר לנצל את זמן הפעילות הגופנית למעין מדיטציה, זמן שמוקדש להירגעות מלחצים – זה רק יכול לעזור לגוף בכלל ולפוריות בפרט".

4. חומצה פולית כבר התחלת לקחת? הרופאים ממליצים על נטילת חומצה פולית שלושה חודשים לפני ההתעברות, ועל הדרך – למה שלא תמלאי את כל המאגרים האחרים? ויטמין D, ויטמין 12B, ברזל, סידן – כמעט לכל אחת יש חוסרים, שאפשר לגלות בבדיקת דם פשוטה ולמלא עוד לפני שאת צריכה להתחיל לחלוק אותם עם האורח בבטן.

"אני ממליצה לקחת מהטבע, כלומר: מהמזון מה שאפשר, ורק אם זה לא מספיק – להיעזר בתוספים", אומרת מרב. "שני סייגים לעניין הזה הם חומצה פולית, שמומלץ לתגבר בנטילת תוסף בכל מקרה, וברזל – לא כל אחת צריכה תוסף, אבל יש נשים שמתחילות מנקודה מאוד נמוכה, וקשה עד בלתי אפשרי לסדר להן את המאגרים בעזרת תזונה בלבד".

5. טפלי בבעיות נלוות שניתן לטפל בהן באמצעות תזונה נכונה. "מכיוון שהיום נשים נכנסות להריון בגילאים הרבה יותר מבוגרים מבעבר, יש להן הרבה יותר בעיות ומחלות רקע, שמגיעות עם הגיל", אומרת מרב. "בעיות כמו עצירות כרונית, סוכרת – כל מה שאפשר לתקן בעזרת תזונה נכונה לפני ההריון חשוב לנסות ולסדר, כדי להתחיל את ההריון מנקודה כמה שיותר גבוהה ובריאה. במיוחד בגיל מבוגר, ההריון הוא אתגר רציני לגוף, וצריך לתת לו את כל התנאים לעמוד בו".

ואיך תבשלי בריא בתקופת ההריון? כל הטיפים בפנים